Recepti, Deserti

Ljetni voćni kolač (veganski, bez glutena)

Veganski voćni kolač bez glutena

Voćni kolač od “ostataka”

Peći kolače treba znati, no ponekad najbolje ispadnu oni koji se naprave u trenutku kada nemate određeni recept nego samo hrpu sastojaka i želju za finim kolačem. Tako je nekako nastao i ovaj voćni kolač.

Tijekom ljetnih praznika bila sam kod kuće gdje se uvijek pronađe jedna teglica mljevenih oraha koju treba potrošiti, pokoji badem, voće koje je dugo stajalo i treba ga pojesti i slično. Mama i ja došle smo na ideju da sve te sastojke pretvorimo u voćni kolač. Budući da je ispao jako ukusan, odlučila sam podijeliti recept s vama.

Budući da nismo zapisale količine sastojaka niti način izrade, čim sam se vratila u Zagreb primila sam se posla i pokušala sam ponoviti recept. I ponovno, voćni kolač ispao je jako fino, a uz to je i potpuno veganski i bez glutena. Dakle, definitivno recept koji moram podijeliti s vama.

Što mi treba za izradu kolača?

Za izradu biskvita koristila sam mljevene bademe, orahe i proseno brašno. Umjesto badema i oraha možete staviti i druge orašide, ili pak samo jednu vrstu. Može se dodati i kokosovo brašno, no nije nužno.

Od voća sam koristila breskve, borovnice i maline jer su u sezoni. No, možete koristiti voće po želji. Jabuke su dostupne tijekom cijele godine i savršene su za ovakav kolač jer pečenjem postaju iznimno ukusne. Također su super odabir i jagode, kruške, marelice, ribiz. Svako voće koje volite u pečenom izdanju savršen je dodatak ovom kolaču.

Za pečenje sam koristila okrugli kalup za torte, jer još uvijek nemam neki lijepi kalup za pite. Kalup za torte je super, ali ako imate onaj za pitu preporučujem da koristite taj.

Kako napraviti preljev? 

Kada je kolač bio gotov djelovao mi je pomalo suho, pa sam odlučila improvizirati i napraviti malo preljeva, tek toliko da pečene breskve budu malo sjajnije. Takav preljev radila sam prvi put i ispao je jako dobro.

Maline i ribane jabuke prvo sam prokuhala s malo šećera i vode, a potom sam preljev procijedila jer nisam željela one sitne sjemenke od malina u svom kolaču. Procijeđeni sirup još sam kratko kuhala i dodala tapioka škrob pomiješan s vodom.

Tapioka je malo zgusnula sirup i pretvorio se u pravi, lijepi, prozirno-ružičasti preljev za tortu. Nije ga bilo puno pa se gotovo nije niti osjetio, ali dodao je kolaču upravo ono što sam htjela – malo sjaja. Preporučujem da napravite veću količinu sirupa, no možete ga i izuzeti ako kolač bogato ukrasite s puno voća.

Zaključak

Ovaj je voćni kolač toliko hranjiv i ukusan da ga možete pojesti za doručak ili kao desert bez grižnje savjesti. Budući da je biskvit jako prhak, preporučujem da ga jedete sa žličicom iako izgleda kao da bi ga se moglo jesti iz ruke. Za potpuni užitak poslužite ga uz sladoled ili šlag.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

Biskvit

  • 1 čaša prosenog brašna
  • 3/4 čaše mljevenih oraha
  • 1/4 čaše mljevenih badema
  • 1/4 čaše mljevenih indijskih oraščića
  • 1 čžl praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 žl kokos ulja
  • 1 žl kokos brašna (opcija)
  • 1/3 čaše mlijeka od soje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žl sirupa agave
  • sok 1/4 limuna
  • 2 čžl chia/lanenih sjemenki + malo vode
  • 1/2 čžl cimeta

Preljev

  • 1 čaša malina
  • 1/2 jabuke – naribane
  • sok limuna
  • 1 žl kokos šećera
  • 1 žl sirupa agave
  • 1/2 čaše vode
  • 1/2 čaše vode s tapioka škrobom (oko 2 čžl)

Postupak

Biskvit

  1. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke za biskvit, pa u njih dodajte mokre. Biskvit bi trebao biti mokar, ali ne previše tekuć.
  2. Biskvit stavite u kalup koji ste prethodno namazali s malo ulja i posipali brašnom.
  3. Na biskvit poslažite voće koje želite. Ako koristite jabuke ili breskve narežite ih na tanje kriške.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na oko 180 °C, oko 35 minuta, dok rub kolača potamni i voće se ispeče.

Preljev

  1. Naribanu jabuku i maline stavite u posudu s malo vode i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta stalno miješajući. Možete dodati šećer, tekuće sladilo i limunov sok.
  2. Kada se maline raspadnu i pretvore u kašu, procijedite preljev u drugu posudu i stavite ga ponovno kuhati na laganoj vatri.
  3. Tapioka škrob pomiješajte u posebnoj šalici s malo vode pazeći da ne nastanu grudice.
  4. Vodu s tapiokom umiješajte u preljev i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Ako preljev nije dovoljno gust dodajte još tapioka škroba, ili razrijedite s vodom ako je previše gust.
  5. Gotovim preljevom prekrijte površinu kolača te ga stavite u frižider na hlađenje.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta (uključuje i preljev)
Pečenje – oko 35 minuta

Share