Glavna jela, Umaci, Užine

Veganska francuska salata s paštom

Veganska salata s paštom

Zašto ova veganska francuska salata umjesto krumpira sadrži paštu? Meni se nikada nije sviđao krumpir u francuskoj salati i zato bi se doma uz francusku salatu, uvijek morala napraviti i jedna zdjela “pašte na salatu” za Leu. Veliki sam ljubitelj pašte u svemu i na sve načine tako da je ova salata samo još jedan način da paštu ubacim gdje god mogu.

Ova je salata najbolja kad je hladna, a osim pašte trebat će vam samo grašak, mrkva, kiseli krastavci i majoneza. Ako se pitate kako napraviti vegansku verziju majoneze kod kuće (jer kupovnu možda nemate ili ju ne želite preskupo plaćati), odgovor slijedi u nastavku. Bez brige, ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci, vjerojatno već imate sve što vam treba.

Kako napraviti vegansku majonezu?

Za ovu vegansku majonezu trebat će vam slanutak. Ja sam koristila konzervirani, no naravno možete ga i skuhati. Vodu iz konzerve slanutka (ili onu u kojoj se kuhao) nemojte baciti. Bit će potrebno oko pola čaše te tekućine. Od ostalih sastojaka trebat će još maslinovo ulje, senf, jabučni ocat te malo soli i papra. Možete dodati malo crne soli ako ju imate. Ona će dati majonezi okus kuhanih jaja.

Postupak izrade je jednostavan. Sve sastojke je potrebno blendati ili miksati štapnim mikserom dok se ne dobije gusta majoneza. Svakako probajte malo majoneze kada je gotova kako biste mogli dodati začine i prilagoditi ju svome ukusu.

Kada ste zadovoljni teksturom i okusom majoneze, stavite ju u posudu ili staklenku te u frižider na hlađenje.

Kako napraviti vegansku salatu s paštom?

Sada kad imamo vegansku majonezu, preostaje samo skuhati i pripremiti povrće za salatu i paštu. Potrebno je skuhati grašak, te sitno narezanu mrkvu. Možete koristiti smrznuti grašak i mrkvu ako želite. Također skuhajte paštu prema uputama na pakiranju.

Jednom kada su pašta i povrće skuhani, potrebno ih je kratko ohladiti, te dodati sitno narezane kisele krastavce i majonezu. Sve dobro izmiješajte i stavite salatu na hlađenje.

Što se dulje hladi salata će biti ukusnija. Možete ju čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi nekoliko dana. Kako biste ju osvježili i poboljšali joj okus sljedećih dana, možete dodati još majoneze, svježe narezani peršin ili malo limuna.

Količinu sastojaka kao i uvijek prilagodite sebi.

Veganska francuska salata s paštom odličan je prilog, a može se jesti i samostalno (ili uz malo kruha) kao doručak ili užina. Ova verzija salate po svom je sastavu vrlo hranjiva.

Želim vam dobar tek! 🙂

Ako napravite finu vegansku francusku salatu s paštom ili majonezu prema ovom jednostavnom receptu označite me @veganskireceptihr na Instagramu.

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

Majoneza 

 • 2/3 konzerve slanutka
 • 2 žl maslinovog ulja
 • 1 čžl senfa
 • 1 žl jabučnog octa
 • sol i papar prema ukusu
 • sok 1/2 limuna
 • 1/2 čaše vode iz konzerve slanutka (ili vode u kojoj se kuhao)

Salata

 • smrznuti grašak i mrkva
 • 2 čaše pašte bez glutena
 • 5 ili više kiselih krastavaca
 • 3-4 žl veganske majoneze
 • svježi peršin (opcija)

Postupak 

Majoneza 

 1. Skuhajte slanutak ili ga izvadite iz konzerve i operite pod mlazom vode.
 2. Slanutak stavite u blender ili drugu posudu ako koristite štapni mikser.
 3. Dodajte sve ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku majonezu.
 4. Dodajte začine po želji, a kada ste zadovoljni okusom stavite majonezu u dobro zatvorenu posudu pa u frižider.
 5. Čuvajte u frižideru nekoliko dana.

Salata

 1. Grašak, mrkvu i paštu skuhajte, pa kratko ohladite.
 2. Narežite nekoliko kiselih krastavaca.
 3. U ohlađeno povrće umiješajte skuhanu paštu, kisele krastavce i majonezu.
 4. Gotovu salatu stavite na hlađenje barem sat vremena.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Hlađenje – 1 sat ili više

Share