Top Posts
Kremasti kolač bez glutena
Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)
Veganski curry sa slanutkom
Veganska riža na mlijeku
Salata od krumpira i mahuna
Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)
Veganski ljetni ručak (pašta i povrće)
Ideje za veganski doručak – 5 prijedloga
Veganska pizza bez glutena
Veganski cheesecake s višnjama
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Deserti

      Kremasti kolač bez glutena

      21 siječnja, 2023

      Doručci

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Glavna jela

      Veganski curry sa slanutkom

      6 studenoga, 2022

      Deserti

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Deserti

      Kremasti kolač bez glutena

      21 siječnja, 2023

      Deserti

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Doručci

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Doručci

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Glavna jela

      Veganski curry sa slanutkom

      6 studenoga, 2022

      Glavna jela

      Salata od krumpira i mahuna

      12 rujna, 2022

      Glavna jela

      Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

      17 kolovoza, 2022

      Glavna jela

      Veganski ljetni ručak (pašta i povrće)

      11 srpnja, 2022

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Užine

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Užine

      Salata od krumpira i mahuna

      12 rujna, 2022

      Užine

      Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

      17 kolovoza, 2022

  • Blog
  • O nama
Veganski recepti
jednostavna veganska jela bez glutena
KruhRecepti

Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

piše Lea 24 svibnja, 2020
piše Lea 24 svibnja, 2020
Veganski bezglutenski kruh od kiselog tijesta

Svima je, vjerujem, već dobro poznato da je kruh od kiselog tijesta (sourdough) bio jedan od hitova u vrijeme karantene, a za to postoji i dobar razlog. Kruh od kiselog tijesta zahtijeva puno više vremena i pažnje od pripreme običnog kruha, ali je zato rezultat potpuno drugačiji, i meni osobno bolji. Povedena internetskim hitom, i ja sam odlučila zamijesiti svoj prvi bezglutenski kruh od kiselog tijesta, koji je naravno i veganski.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, uspjela sam pronaći recept koji je za mene dobro funkcionirao. Moram naglasiti da sam koristila voćni kvasac kao “starter” i bezglutenska brašna što je dodatno otežalo proces, ali na kraju sam uspjela nekoliko puta zaredom napraviti ukusan kruh, pa sam odlučila podijeliti s vama recept.

Kako napraviti starter za bezglutenski kruh?

Ako čitate ovaj podnaslov i pitate se što je to uopće starter, bez brige. Niti ja do prije nekoliko mjeseci nisam uopće znala da postoji nešto što se zove starter, a još manje što je to i čemu služi. Zapravo je vrlo jednostavno. Starter se koristi umjesto kvasca u izradi kruha od kiselog tijesta, odnosno to je ono zbog čega kruh malo naraste i dobije one lijepe rupice. Inače se starter radi samo s brašnom i vodom, a ja sam ga odlučila raditi s voćnim kvascem.

Sada se vjerojatno pitate što je to voćni kvasac. I opet vam mogu reći, niti ja nisam znala za to do nedavno. Otkrila sam da to postoji kod kolegice blogerice Ive @culinarypostcards. Ona mi je objasnila kako se to zapravo radi. U staklenku s vodom stavi se neko suho i svježe voće. Ja sam koristila datulje i jabuke. Tako bi trebalo stajati u staklenci zatvoreno barem 5 dana. Dva puta dnevno dobro je protresti staklenku i nakratko ju otvoriti da izađe nakupljeni plin. Ako ne iskoristite cijeli kvasac, ostatak možete čuvati u frižideru još neko vrijeme.

Nakon pet dana, moj voćni kvasac bio je spreman za upotrebu. Pomiješala sam 3/4 čaše voćnog kvasca s 3/4 čaše brašna (Mix B od Schaera – bezglutenska mješavina brašna) i dodala sam jednu čajnu žličicu šećera kokosovog cvijeta. Dobila sam nešto poput kuglice tijesta koju sam ostavila u čaši i poklopila. Tako je stajalo cijelu noć.

Kako napraviti bezglutenski kruh od kiselog tijesta?

Nakon što je starter stajao u zatvorenoj čaši cijelu noć, ujutro sam krenula s izradom kruha. U veću posudu stavila sam dvije čaše bezglutenskog brašna (Mix B), jednu čašu brašna od heljde, jednu žlicu tapioka škroba, dvije čajne žličice šećera, prstohvat soli, 1/4 čaše maslinovog ulja te oko čašu i pol tople vode. Svemu tome dodala sam i starter, te sam umijesila tijesto za kruh. Potrebno je mijesiti (najbolje rukama) dok se svi sastojci ne povežu i ne dobijete glatku kuglu. Ako je tijesto previše vlažno i ljepljivo dodajte tek toliko brašna da ga možete lakše umijesiti.

Jednom kada sam umijesila tijesto, stavila sam ga u manju i užu posudu. Htjela sam da otprilike zadrži oblik te posude te da se dalje ne širi ili razlijeva. Posudu sam pokrila kuhinjskom krpom i ostavila tijesto da tako stoji barem 5-6 sati.

Tijesto nije očigledno naraslo, pa nemojte niti očekivati da će se udvostručiti u veličini. Dobro je da tijesto stoji na toplom mjestu, no ja nisam imala neko posebno toplo mjesto, pa je stajalo na sobnoj temperaturi (i svejedno je ispalo dobro).

Kada je tijesto odstajalo barem 5 sati možete ga staviti na pečenje. Ja ga obično prije pečenja zarežem nožem, pa možete i to učiniti.

Pekla sam ga na masnom papiru, bez kalupa. Peče se na oko 200 °C, otprilike 35 minuta. Nakon pola sata pečenja, možete početi povremeno provjeravati izgleda li dovoljno pečeno sa svih strana.

Kada je pečen, kruh izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Tijekom pečenja, kruh je podosta narastao. Korica je bila fina hrskava. Ono što posebno volim kod ovog kruha jest to što je podosta “teži” i više zasitan od kruha koji radim sa suhim kvascem.

Nema previše posla oko izrade ovog kruha, ali je potrebno dati mu puno vremena da postupno fermentira.

Moj je zaključak da neću raditi ovaj kruh svaki tjedan jer mi najčešće treba nešto brzo i jednostavno, ali povremeno sigurno hoću jer se isplati uložiti malo više vremena i planirati izradu kruha.

I za kraj, moram napomenuti još jednu stvar. Bezglutenski kruh od kiselog tijesta koji sam radila po ovom receptu ispao mi je dobro nekoliko puta zaredom, no postoji jako puno uvjeta koji mogu utjecati na samu uspješnost. To može biti kvaliteta brašna, temperatura na kojoj tijesto stoji, temperatura vode koju dodate u tijesto ili zagrijanost pećnice. Vjerujem da ako slijedite recept, nećete imati problema, no ako vam ne ispadne najbolje prvi put, nemojte odustajati. Pečenje kruha može biti zabavan i poučan proces.

Ovaj kruh od kiselog tijesta savršeno se slaže s humusom (recept pronađite ovdje), a možete ga jesti i uz neko fino varivo, kao npr. varivo od graha (recept ovdje).

Dobar tek! 🙂

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Voćni kvasac

Sastojci 

  • 1/2 l vode
  • 3-4 datulje
  • 1/2 jabuke narezane na komadiće

Postupak

  1. Staviti sve sastojke u staklenku i dobro ju zatvoriti.
  2. Držati na sobnoj temperaturi barem 5 dana.
  3. Promućkati 2 puta dnevno te otvoriti da izađe nakupljeni plin.

Starter

Sastojci

  • 3/4 čaše voćnog kvasca
  • 3/4 čaše bezglutenskog brašna (Mix B, Schaer)
  • 1 čžl šećera kokosovog cvijeta (ili bilo kojeg drugog)

Postupak 

  1. Pomiješati sve sastojke i oblikovati kuglu.
  2. Ostaviti pokriveno da stoji barem 6 sati (najbolje preko noći).

Kruh

Sastojci

  • 2 čaše bezglutenske mješavine brašna (Mix B, Schaer)
  • 1 čaša heljdinog brašna
  • 1 žl tapioka škroba
  • 2 čžl šećera
  • 1/2 čžl soli
  • 1/4 čaše maslinovog ulja
  • 1 1/2 čaše tople vode
  • starter

Postupak

  1. Sve sastojke pomiješajte i umijesite kruh. Po potrebi dodajte još brašna (ako je tijesto previše ljepljivo).
  2. Oblikujte glatku kuglu, pa ju ostavite pokrivenu da stoji barem 5 sati.
  3. Zarežite gornji dio kruha nožem.
  4. Pecite na papiru za pečenje oko 35 minuta, na temperaturi od 200 °C.
  5. Nakon pečenja ostavite kruh da se ohladi.
bez glutenabezglutenski kruhbezglutensko brašnoheljdino brašnokruhtapioka škrobveganveganski receptivoćni kvasac
1 FacebookTwitterPinterestRedditWhatsappEmail
prethodna objava
Sirovi cheesecake s jagodama (veganski, bez glutena)
sljedeća objava
Kremasta zobena kaša s vanilijom i kokosom (veganska, bez glutena)

Možda će ti se svidjeti i ovo

Kremasti kolač bez glutena

21 siječnja, 2023

Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

8 prosinca, 2022

Veganski curry sa slanutkom

6 studenoga, 2022

Salata od krumpira i mahuna

12 rujna, 2022

Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

17 kolovoza, 2022

Veganski ljetni ručak (pašta i povrće)

11 srpnja, 2022

Veganska pizza bez glutena

21 svibnja, 2022

Veganski cheesecake s višnjama

4 travnja, 2022

Veganski tiramisu bez glutena

13 ožujka, 2022

Veganske krafne bez glutena

28 veljače, 2022

Ostanimo u kontaktu

Instagram Email

Vodič kroz biljnu prehranu

Najnovije objave

  • Kremasti kolač bez glutena

    21 siječnja, 2023
  • Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

    8 prosinca, 2022
  • Veganski curry sa slanutkom

    6 studenoga, 2022
  • Veganska riža na mlijeku

    18 listopada, 2022
  • Salata od krumpira i mahuna

    12 rujna, 2022
  • Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

    17 kolovoza, 2022
  • Veganski ljetni ručak (pašta i povrće)

    11 srpnja, 2022
  • Ideje za veganski doručak – 5 prijedloga

    4 srpnja, 2022

Joga

  • Instagram
  • Email
  • Pravila privatnosti

Copyright © 2021. Veganski recepti. Sva prava pridržana. Dizajn i razvoj PenciDesign


Povratak na vrh
Veganski recepti
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Deserti

      Kremasti kolač bez glutena

      21 siječnja, 2023

      Doručci

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Glavna jela

      Veganski curry sa slanutkom

      6 studenoga, 2022

      Deserti

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Deserti

      Kremasti kolač bez glutena

      21 siječnja, 2023

      Deserti

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Doručci

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Doručci

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Glavna jela

      Veganski curry sa slanutkom

      6 studenoga, 2022

      Glavna jela

      Salata od krumpira i mahuna

      12 rujna, 2022

      Glavna jela

      Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

      17 kolovoza, 2022

      Glavna jela

      Veganski ljetni ručak (pašta i povrće)

      11 srpnja, 2022

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganski pohani kruh bez glutena (French toast)

      8 prosinca, 2022

      Užine

      Veganska riža na mlijeku

      18 listopada, 2022

      Užine

      Salata od krumpira i mahuna

      12 rujna, 2022

      Užine

      Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

      17 kolovoza, 2022

  • Blog
  • O nama

Pogledaj jošx

Veganski keksi s orasima (bez glutena)

13 prosinca, 2019

Veganski popečci od kvinoje (bez glutena)

9 veljače, 2020

Brzi veganski ručak – riža i grah

26 siječnja, 2020

Koristimo kolačiće (engl. cookies) kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Više o kolačićima koje upotrebljavamo i načinu kako ih možete isključiti saznajte u postavkama.

Pregled privatnosti

Na našem mrežnom mjestu https://veganskirecepti.hr koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o pojedinom kolačiću spremaju se u vaš internetski preglednik i funkcioniraju na način da prepoznaju korisnika kada se vrati na stranice pružajući nam tako informacije o tome koji dijelovi su interesantni i korisni, odnosno koje bi mogli poboljšati.

Tehnički nužni kolačići

Kolačići nužni za ispravno funkcioniranje ovog meežnog mjesta. Moraju uvijek biti omogućeni kako bi se, između ostalog, mogle spremiti i postavke za ostale kolačiće.

Kolačići treće strane

Naše mrežno mjesto koristi Google Analytics za anonimno skuplje informacija o broju posjećenosti i popularnosti pojedinih stranica.

Zadržavajući ove kolačiće omogućenima pomažete nam poboljšati naše web-mjesto.

Molimo omogućite Tehnički nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Powered by  GDPR Cookie Compliance