Recepti, Kruh

Naan kruh bez glutena

Naan kruh bez glutena

Naan kruh je neizostavan dio indijske kuhinje, a mene nekako najviše podsjeća na lepinje. Ne znam postoji li hrvatska riječ za naan kruh, pa ću ga jednostavno zvati tako kako se u originalu i zove. Ovaj sam recept isprobala potpuno neplanirano. Trebao mi je prilog za grah u ljutom umaku i sjetila sam se da sam često viđala slike tog kruha u kombinaciji s grahom. Pa sam si pomislila zašto ne bih isprobala napraviti naan kruh bez glutena.

Malo je reći da me ovaj kruščić oduševio. Toliko je bio ukusan i mekan da je zasjenio grah i postao glavna zvijezda tog ručka. Istina, treba uložiti malo više vremena za takav prilog, ali u potpunosti se isplati.

Recept za ovaj naan kruh bez glutena je prilično jednostavan i ne zahtijeva neke posebne sastojke. Detalji slijede u nastavku.

Kako napraviti naan kruh bez glutena?

Prvo treba pripremiti sastojke. Količina sastojaka koju sam koristila dovoljna je za oko 8 manjih kruščića. Trebat će vam oko 2 čaše brašna. Ja sam koristila od Schaera mješavinu bezglutenskog brašna (Mix B), a možete koristiti i obično pšenično bijelo brašno. Također će vam trebati oko 2 žlice ulja (maslinovo, kokosovo…), jedan paketić suhog kvasca (možete iskoristiti oko 2/3 paketića), oko 1 čajna žlica praška za pecivo, dvije do tri žlice kokosovog mlijeka (ja sam koristila punomasno), prstohvat soli, prstohvat šećera i topla voda koju ćete postupno dodavati.

Kao kada radite tijesto za pizzu ili kruh, prvo sve sastojke (osim vode) pomiješajte i zatim postupno dodajte toplu vodu dok ne dobijete mekano tijesto koje možete oblikovati u manje kugle. Kada postignete tu konzistenciju, oblikujte kuglice i razvaljajte ih na debljinu oko 1-2 cm. Ako se prilikom valjanja lijepe posipajte ih s malo brašna. Ja sam ih valjala koristeći masni papir za pečenje (s donje i gornje strane), nakon čega sam ih na jedan takav papir poslagala. Premazala sam ih uljem i ostavila da stoje desetak minuta.

Zatim slijedi postupak pečenja. Ne trebate paliti pećnicu. Ovi se kruščići peku na tavi. I to bez ulja! Tavu dobro zagrijte i pecite kruščiće najbolje jedan po jedan. Ja sam koristila običnu tavu s neljepljivim premazom, mislim da su takve najbolje za ovakvo prženje bez ulja. Naan kruh će se u tavi malo napuhnuti, možda se stvore i mjehurići koji su svakako poželjni. Pecite s obje strane. Ako ste nekada radili tortilje, princip je isti.

To je zapravo to. Probajte pojesti samo jedan i javite mi ako ste uspjeli. 🙂

Naan kruh je odličan prilog uz variva (poput ovog variva od graha) i slična jela. Možete ga i premazati češnjakom ili preliti dodatno s malo maslinovog ulja. Ako hoćete, možete ga i namazati čokoladnim namazom. Odličan je u svim kombinacijama.

Ako odlučite isprobati naan kruh bez glutena ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. Javite mi se za sva dodatna pitanja ili komentare.

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 8 manjih kruščića)

 • 2 čaše brašna (Mix B, Schar)
 • 2 žl maslinovog ulja
 • 2/3 pak suhog kvasca
 • 1 čžl praška za pecivo
 • 2-3 žl kokosovog mlijeka
 • prstohvat soli i šećera
 • topla voda po potrebi

Postupak

 1. Sve sastojke (osim vode) pomiješajte i zatim postupno dodajte toplu vodu dok ne dobijete mekano tijesto koje možete oblikovati u manje kugle.
 2. Kada postignete tu konzistenciju, oblikujte kuglice i razvaljajte ih na debljinu oko 1-2 cm. Ako se prilikom valjanja lijepe, posipajte ih s malo brašna.
 3. Premažite ih s još malo ulja i ostavite da stoje desetak minuta.
 4. Zagrijte tavu pa pecite kruščiće s obje strane dok se malo ne napuhnu.

Vrijeme

Priprema i pečenje – 40 minuta

Share