Recepti, Deserti

Veganska pita od jabuka (bez glutena)

Veganska pita od jabuka bez glutena

Veganska pita od jabuka je savršen kolač za iskoristiti višak jabuka koji često dođe s prvim jesenskim danima. Čak i ako nemate višak preporučujem da isprobate ovu pitu jer garantiram da će vas oduševiti okusom, a miris jabuka i cimeta u kući je dodatan bonus.

Kao i svaki moj recept, i ovaj je vrlo jednostavan i zahtijeva samo par sastojka. Pa, krenimo redom.

Kako napraviti vegansku pitu od jabuka?

Ovaj recept ću podijeliti na dva dijela. Prvi dio je recept za koru, a drugi za punjenje.

Za koru, odnosno tijesto trebat će vam brašno po izboru (ja koristim bezglutensku mješavinu Mix B, Schaer, a vi možete i obično pšenično bijelo brašno). Također je potreban šećer, veganski maslac, malo soli i hladne vode. Što se tiče maslaca, ja sam koristila kokosov maslac bez mirisa i okusa, a možete koristiti i neki drugi veganski maslac.

Sve suhe sastojke pomiješajte u posudi, pa zatim dodajte maslac narezan na sitne kockice. Rukama izmrvite maslac u brašnu dok se potpuno ne usitni. Zatim postupno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu te i dalje mijesite tijesto rukama. Kada je tijesto dovoljno vlažno da se može povezati i da se ne mrvi, oblikujte dvije kugle. Stavite tijesto u hladnjak, a dok se hladi možete napraviti punjenje.

Za punjenje su potrebne dvije jabuke, cimet, jedan paketić vanilin šećera, agavin sirup, limunov sok, bademovo brašno (mljeveni bademi) i malo brašna koje ste koristili i za kore. Jabuke naribajte, pa dodajte sve ostale sastojke. Ako su jabuke otpustile puno vode, možete ih ocijediti. Ocijeđenu tekućinu možete popiti – to je jako ukusan sok.

Kada je punjenje spremno, možete izvaditi tijesto za kore. Ja sam koristila kalup veličine 23×15 cm.

Jednu kuglu tijesta razvaljajte, pa prenesite u kalup. Ne treba biti previše tanko, debljina od oko 1,5 cm je u redu. Kada tijesto stavljate u kalup ostavite barem 1-2 cm uzdignute rubove, kako bi gornji sloj tijesta mogli povezati s donjim.

Zatim ravnomjerno rasporedite punjenje po tijestu. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte, pa ga narežite na trakice širine 2-3 cm. Trakice stavljajte dijagonalno na punjenje, te ostavite malo razmaka između njih. Taj gornji dio pite možete ukrasiti tijestom kako želite. Možete napraviti i male kuglice, cvjetiće, zvjezdice…

Pecite na 180 °C oko 35 minuta.

Nakon pečenja pokušajte pričekati da se pita malo ohladi prije rezanja. Po želji ju možete posipati i s malo šećera u prahu.

Ova veganska pita od jabuka može biti i bez glutena, ne zahtijeva puno vremena niti sastojaka. Jako je ukusna, prhka, baš kako si ja zamišljam savršenu pitu. 🙂

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci
(kalup 23×15 cm)

Kora 

  • 2 čaše brašna (opcija: bezglutenska mješavina Schaer, Mix B)
  • 2 žl šećera
  • 1/2 čžl soli
  • 2/3 čaše veganskog maslaca (npr. kokosovog maslaca) narezanog na manje kockice
  • 8 žl hladne vode (dodati po potrebi)

Punjenje

  • 1,5-2 jabuke
  • 1 čžl cimeta
  • 1/2 limuna (ocijeđenog)
  • 1 žl agavinog sirupa
  • 1 pak vanilin šećera
  • 1 žl bademovog brašna
  • 1/3 žl brašna (Mix B ili drugo kao za koru)

Postupak

Kora

  1. Pomiješajte brašno, šećer i sol.
  2. Dodajte veganski maslac narezan na malene kockice te ga prstima umiješajte u brašno. Mijesite tijesto rukama dok se maslac ne izmrvi i poveže s brašnom.
  3. Dodajte postupno hladnu vodu te i dalje mijesite rukama. Kada je tijesto dovoljno vlažno da ga možete oblikovati u kuglu tada više ne trebate dodavati vodu.
  4. Oblikujte 2 kugle od tijesta pa ih stavite na hlađenje 10-ak minuta. Za to vrijeme možete pripremiti punjenje.

Punjenje

  1. Jabuke naribajte, pa im dodajte sve ostale sastojke.
  2. Ako jabuke otpuste veće količine soka, možete ih ocijediti.

Slaganje u kalup i pečenje 

  1. Pripremite kalup za pečenje, pa ga premažite maslacem i posipajte s malo brašna. Razvaljajte jednu kuglu tijesta, pa tijesto prebacite u kalup, pazeći da ostavite uzdignute rubove barem 1-2 cm.
  2. Ravnomjerno rasporedite punjenje po kori. Možete razvaljati drugu kuglu tijesta, pa tako razvaljano tijesto rezati na tanje trakice. Tim trakicama ćete prekriti punjenje. Svaku trakicu utisnite u uzdignuti rub pite s obje strane. Prije pečenja, površinu pite možete premazati s mješavinom biljnog mlijeka i maslaca.
  3. Pecite na 180 °C oko 35 minuta.

Vrijeme

Priprema – oko 25 minuta
Pečenje –  oko 35 minuta

Share