Kroketi od batata i kvinoje možda su najukusnije i meni najdraže jelo koje sam smislila. Nastalo je sasvim slučajno. Imala sam doma kvinoju i batat, dvije namirnice koje su mi tako svaka za sebe daleko od dragih. Nisam baš ljubitelj ni jedne ni druge. Ali, onda sam se sjetila da postoje njoki od kvinoje. A ako postoje od kvinoje, zašto ih ja ne bi pomiješala i s tim batatom koji sam već trebala potrošiti. I tako su nekako spontano nastali ovi kroketi – od tada moj najdraži oblik kvinoje i batata.
Kroketi nastaju prženjem u ulju, a ako ih kuhate u vodi dobit ćete njoke koji su jednako ukusni. Preporučujem da napravite veće količine ovog tijesta, jer se može zamrznuti. Nema ništa bolje nego vratiti se umoran s posla i pronaći vrećicu njoka spremnih za kuhanje ili prženje. Za koju god da se opciju odlučite bit će gotovi u par minuta. Za izradu tijesta morat ćete odvojiti malo više vremena, ali vjerujte mi, isplati se.
Recept za krokete
Ono što vam je potrebno je jedan batat srednje veličine, oko 2/3 čaše kvinoje, barem jedna čaša brašna (ja koristim Mix B, bezglutensku mješavinu, a možete koristiti i glatko pšenično brašno), zatim oko jedna žlica maslinovog ulja, malo soli i po potrebi jedna do dvije žlice rižinog mlijeka.
Prije svega, potrebno je skuhati batat i kvinoju. Možete ih kuhati odvojeno, a možete i zajedno. Kvinoju prethodno isperite, a batat ogulite i narežite na manje kockice, pa kuhajte u vodi s malo soli.
Kuhani batat i kvinoju ostavite da se ohlade (kako biste ubrzali proces hlađenja možete ih staviti pod mlaz hladne vode). Zatim blenderom ili štapnim mikserom napravite kašu od kvinoje i batata. Možete dodati malo rižinog mlijeka i žlicu maslinovog ulja, ali nije nužno. Dodajte malo soli ako je potrebno.
U dobivenu glatku smjesu sada je potrebno postupno dodavati brašno i miješati sve dok smjesa više nije ljepljiva. Vjerojatno ćete trebati iskoristiti veću količinu brašnu (možda i više od jedne čaše).
Kada smjesa više nije ljepljiva odvojite manji dio smjese, stavite ga na pobrašnjenu podlogu i oblikujte valjak. Kada ste oblikovali valjak, nožem možete narezati manje pravokutnike. Što je valjak deblji, kroketi će biti veći, pa sami možete procijeniti koliko želite da su veliki.
Narezane krokete možete pržiti na maslinovom ili drugom ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Ako se odlučite kuhati njoke, kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (3-4 minute).
Ako želite zamrznuti dio smjese preporučujem da prvo narežete sve njoke, zatim ih poslažete na papir za pečenje i tako zamrznete. Kada su smrznuti možete ih premjestiti u vrećicu za ili posudu i vratiti u zamrzivač. Tako spremljeni mogu izdržati i više od mjesec dana. Nije ih potrebno odmrzavati prije upotrebe.
Ja najčešće ove krokete pripremam za ručak u kombinaciji s nekim popečcima. Ako želite, možete isprobati ove jako fine popečke od slanutka. Uz neku salatu, to čini savršeni ručak ili večeru. Kada napravim njoke volim ih preliti nekim umakom, kao što je ovaj veganski pesto. Mljac!
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1 batat (srednje veličine)
- 2/3 čaše kvinoje
- 1 čaša brašna bez glutena (Mix B, Schaer), više po potrebi
- 1 žl maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1-2 žl rižinog mlijeka po želji
Postupak
- Skuhajte batat i kvinoju pa pričekajte da se ohlade.
- Ohlađeni batat i kvinoju blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Možete dodati jednu žlicu maslinovog ulja i 1-2 žlice rižinog mlijeka po želji (nije nužno, ali može pomoći da se lakše blenda).
- Smjesu prebacite u veću posudu.
- Dodajte brašno u smjesu, sve dok ne prestane biti jako ljepljiva.
- Oblikujte duguljaste valjke, pa nožem režite pravokutnike željene veličine.
- Ako želite dobiti krokete, pržite ih na ulju dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ako želite njoke, kuhajte ih 3-4 minute, dok ne isplivaju na površinu kipuće vode.