Recepti, Deserti

Palačinke s pudingom (veganske, bez glutena)

Veganske palačinke bez glutena s pudingom

Palačinke s pudingom jedan su od onih jako jednostavnih i običnih recepata za koje se pitam trebam li uopće objavljivati na blogu. Ipak sam odlučila to napraviti jer je recept za palačinke malo drugačiji od onog koji sam već objavila. Ako želite, palačinke možete napraviti s heljdinim brašnom prema već objavljenom receptu koji možete pronaći ovdje.

Htjela sam napraviti desert koji će izgledom podsjećati na mađaricu i to sam ovim receptom i postigla. Čak ni okusom nije daleko od mađarice. Palačinke su malo deblje baš iz tog razloga da kad se prerežu mogu stajati kao samostalni maleni kolačići. Ja sam zadovoljna ovim receptom i sigurna sam da ću ga ponoviti i isprobati neke druge kombinacije. Možda kombinacija pudinga od vanilije i čokolade, ili s nekim voćem. Puno je mogućnosti.

Palačinke s pudingom – postupak

Brašno, biljno mlijeko i banana tri su sastojka potrebna za ove palačinke. Što se tiče brašna, ja sam kao i inače koristila bezglutensku mješavinu Mix B od Schaera, a možete po želji koristiti i obično bijelo pšenično brašno (ako isprobate, javite mi kako je ispalo).

Prvo je potrebno bananu blendati s biljnim mlijekom (ja koristim rižino) sve dok ne dobijete potpuno glatku smjesu, bez komadića banane. Zatim u to možete postupno dodavati brašno i miješati dok smjesa nije glatka i gusta, bez grudica. Smjesa bi trebala biti malo gušća od obične smjese za tanke palačinke, jer ipak želimo da budu malo deblje (ne toliko debele kao američke palačinke, već oko 0,5 cm).

Poželjno je dodati i prstohvat soli, a uz to možete dodati i malo cimeta u smjesu.

Palačinke pecite na kokosovom (ili drugom) ulju u tavi dok ne posmeđe s obje strane. Kada su sve palačinke gotove možemo početi s nanošenjem pudinga.

Puding skuhajte prema uputama na pakiranju. Ako želite da krema bude slatka dodajte zaslađivač po želji u puding. Također možete dodati i jedan red čokolade za kuhanje u već skuhani puding kako biste dobili bogatiji okus.

Kada je puding skuhan možete jednu žlicu nanijeti na jednu palačinku. Zatim na nju stavite drugu palačinku i opet nanesite sloj pudinga. Ponavljajte postupak onoliko puta koliko želite. Mislim da je 5-6 palačinki dovoljno za jednu ‘torticu’, ali vi možete isprobati i s više ako želite.

Ako želite, možete palačinke premazati s tankim slojem pekmeza od marelica prije nego stavite puding. Također možete ubaciti i neko voće. Ja ovaj put nisam eksperimentirala pa sam stavila samo puding.

Gotovu ‘tortu’ od palačinki možete preliti s rastopljenom čokoladom.

Stavite palačinke na hlađenje kako bi se krema stisnula, ili ih poslužite tople. Kako god vam više odgovara.

Ako ih ohladite i izrežete na manje komadiće, vidjet ćete da podsjećaju na mađaricu i izgledom i okusom. Može poslužiti kao neka brzinska verzija tog kolača. 🙂

Ako isprobate recept podijelite dojmove ili sliku svojih palačinki sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci 

Palačinke

  • 1 čaša bezglutenske mješavine brašna (opcija: Mix B, Schaer)
  • 2-3 čaše rižinog mlijeka
  • 1/2 zrele banane
  • prstohvat soli
  • kokosovo ulje za pečenje

Krema 

  • 1 pak pudinga od čokolade po želji
  • 1/2 l rižinog mlijeka
  • zaslađivač po želji (agavin sirup, smeđi šećer…)
  • opcija – pekmez od marelica

Postupak

Palačinke 

  1. Bananu blendajte s rižinim mlijekom dok ne dobijete tekućinu bez komadića.
  2. U biljno mlijeko dodajte brašno postupno miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica.
  3. Možete dodati još biljnog mlijeka ako će biti potrebno. Trebali biste dobiti gustu homogenu smjesu bez grudica.
  4. Palačinke pecite u tavi na malo ulja. Ako primijetite da je smjesa previše gusta, dodajte malo rižinog mlijeka ili vode, a ako je previše rijetka, dodajte brašna.

Krema

  1. Puding skuhajte prema uputama na pakiranju. Zasladite ga po želji s agavinim sirupom ili drugim zaslađivačem.
  2. Kremu ravnomjerno rasporedite po jednoj palačinki, pa ju poklopite drugom palačinkom i ponovite postupak onoliko puta koliko želite.
  3. Ako želite, možete ispod sloja pudinga na palačinku nanijeti tanki sloj pekmeza od marelice. To će obogatiti okus.

Po želji, gotovu ‘tortu’ od palačinki možete preliti rastopljenom čokoladom. Stavite palačinke na hlađenje ako želite da se krema stisne, a možete ih servirati i tople. Dobar tek! 🙂

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Kuhanje – oko 5 minuta
Pečenje – oko 15 minuta
Hlađenje – 1 sat ili više

Share