Recepti, Juhe

Krem juha od leće i đumbira

Krem juha od leće i đumbira

Krem juha od leće i đumbira upravo je ono što nam treba u ove hladne jesenske dane kada su svi oko nas pomalo prehlađeni.

Puno je razloga zbog kojih volim juhe, a možda najvažniji među njima je taj da još nikada nisam napravila lošu juhu. To nije pohvala mojem kulinarskom umijeću, već je činjenica da su juhe jako jednostavne za napraviti pa je teško moguće da nešto pođe po zlu.

Čak i ako niste skloni kuhanju, ova juha vam garantira uspjeh. A ako ste vješti u kuhinji i volite eksperimentirati, ovaj recept vam može poslužiti kao osnova koju možete nadopuniti raznim dodacima.

Kako napraviti krem juhu od leće i đumbira?

Prije svega treba imati na umu da mjere u ovom receptu nisu jako bitne i vrlo ih lako možete prilagoditi svojim željama i potrebama. Ipak je to juha, pa uvijek možete dodati malo začina ako nije dovoljno začinjena ili malo vode ako ste ju previše začinili.

Osnovni sastojci potrebni za krem juhu od leće i đumbira su, naravno, leća i đumbir, mrkva, češnjak i malo maslinovog ulja. Trebat će vam još sol i papar te ostali začini po želji, a možete dodati i malo nekog biljnog mlijeka neutralnog okusa ili vrhnje za kuhanje.

Prvo treba skuhati leću i mrkvu. U lonac stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak, pa ugrijte ulje i kratko prepržite češnjak. Pazite da vam ne zagori jer će tada juha poprimiti neprijatan okus. U lonac potom dodajte vodu i leću. Možete odmah ubaciti i mrkvu ili ju možete dodati pred kraj kuhanja leće kako se ne bi predugo kuhala. Također možete dodati začine po želji. Ja obično koristim samo sol i papar u ovoj juhi.

Kada je leća kuhana, možete štapnim mikserom ili blenderom napraviti kremastu juhu. Na kraju ubacite malo naribanog đumbira, te malo mlijeka ili vrhnja za kuhanje, pa sve još kratko prokuhajte.

Ovisno o tome koliko želite da je juha paprena, možete dodati više ili manje đumbira, te kajenski papar ili čili u prahu.

Ova juha je jako jednostavna za napraviti, potpuno je veganska, bez glutena i dobar izvor raznih hranjivih tvari.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

 • 2/3 čaše crvene leće
 • 2 mrkve
 • 2-3 čaše vode
 • 1/2 čaše biljnog mlijeka
 • 2 češnja češnjaka
 • maslinovo ulje
 • 1 čžl naribanog đumbira

Postupak

 1. U lonac stavite maslinovo ulje i češnjak, pa ga kratko popržite pazeći da ne zagori.
 2. Dodajte barem 2 čaše vode, leću, mrkvu i začine. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
 3. Kada su leća i mrkva kuhane, miksajte ih štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu, gustu juhu.
 4. Sada možete dodati i naribani đumbir, te malo biljnog mlijeka ili vrhnja za kuhanje.
 5. Juhu još kratko prokuhajte.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Kuhanje – oko 20 minuta

Share