Deserti, Doručci, Užine

Veganska riža na mlijeku

Veganska riža na mlijeku

Veganska riža na mlijeku verzija je dobro nam poznatog jela iz djetinjstva u kojoj umjesto običnog mlijeka koristimo biljno.

U ovom receptu koristila sam punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve i svakako preporučujem da koristite upravo to kako bi se postigla kremasta tekstura deserta.

Recept je vrlo jednostavan, a osim kokosovog mlijeka potrebno je još samo nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće. Riža, šećer i cimet osnovni su sastojci, a po želji se može dodati i aroma vanilije ili vanilin šećer.

Što se tiče riže, ja sam koristila bijelu basmati, a može se koristiti i neka druga bijela riža.

Ova kremasta i fina veganska riža na mlijeku može poslužiti kao brzinski desert ili užina, a ako ju ukrasite šumskim voćem i orašastim plodovima može biti i dobar izbor za doručak.

Ako se ova veganska riža na mlijeku pronađe na tvojem meniju i isprobaš recept, podijeli dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Želiš više recepata organiziranih po kategorijama i dodatne praktične savjete? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 3 porcije)

  • 3/4 čaše bijele riže
  • 2 čaše vode
  • 1 čaša punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1/2 čžl soli
  • 1/2 čžl cimeta
  • 2 pak vanilin šećera
  • 1-2 žl smeđeg šećera

Postupak

  1. Skuhajte rižu u vodi prema uputama na pakiranju.
  2. Kada je riža gotovo kuhana dodajte kokosovo mlijeko, pa još par minuta kuhajte na laganoj vatri.
  3. Dok se riža kuha u kokosovom mlijeku dodajte malo soli, cimeta, vanilin šećer i smeđi šećer.
  4. Kremastu rižu rasporedite u manje zdjelice i ostavite da se kratko ohladi.
  5. Može se servirati toplo ili hladno, a po želji možete i ukrasiti voćem ili orašastim plodovima.

Vrijeme

Kuhanje – oko 20 minuta

Share