Recepti, Glavna jela

Veganske punjene paprike (bez soje, bez glutena)

Veganske punjene paprike bez soje i bez glutena

Za punjene paprike ne treba poseban uvod jer su vjerujem svima dobro poznato jelo. Za mene je to uvijek bilo ljetno jelo, iako sada ne vidim razlog zašto ih ne bih jela i po zimi. Toliko su fine da ih zbilja uvijek mogu jesti.

Tijekom hladnijih mjeseci njihovu ulogu obično preuzme sarma, a podijelit ću s vama i vegansku verziju tog jela, čim još malo zahladi. Sada je ipak još uvijek više ljeto nego zima, pa vam donosim recept za veganske punjene paprike.

Kako napraviti veganske punjene paprike

Recept je, kao i svi drugi na ovom blogu, jednostavan. Obično ih punim s lećom i nekom žitaricom, u ovom slučaju rižom, heljdom i zobenim pahuljicama. Svi se sastojci zapravo dosta kratko kuhaju pa i vrijeme pripreme ne prelazi sat vremena.

Prije svega potrebno je oprati paprike, očistiti ih od sjemenki i odrezati gornji dio gdje se nalazi peteljka. Zatim krećemo s izradom punjenja. Kada su žitarice i leća skuhane, u tu smjesu dodajte zobene pahuljice i sve ostale sastojke za punjenje. Obično koristim crvenu leću jer se kratko kuha, ali možete probati i s nekom drugom vrstom.

Kada je smjesa gotova, odložite ju u frižider na desetak minuta da se stisne i ohladi. Za to vrijeme pripremite umak od rajčice u kojem će se paprike kasnije kuhati.

Potrebno je sitno nasjeckati luk, mrkvu i češnjak, te ih kratko popržiti na malo ulja. Pripazite da lonac koji koristite za kuhanje bude dovoljno velik da sve paprike stanu u njega. Kada je luk postao zlatno-žute boje, dodajte pasiranu rajčicu i začine, te ostavite da se krčka na laganoj vatri.

Smjesom za punjenje napunite paprike i odmah ih stavite u lonac s umakom. Ako vam ostane smjese, oblikujte malene okruglice i također ih stavite u lonac s paprikama.

Budući da je punjenje već skuhano, potrebno je samo 15-20 minuta kuhati paprike kako bi omekšale i otpustile svoju finu aromu.

Posluživanje

Kada je u pitanju prilog, kod nas su obično bile dvije opcije. Prvi dan su se paprike jele s pire krumpirom, a drugi dan s fetom kruha. Ako imate neku bolju ideju, slobodno eksperimentirajte s prilozima, ali s ova dva ne možete fulati.

Ove veganske punjene paprike su bez glutena, bez soje i odlične za pripremiti unaprijed. Dapače, sljedeći dan su uglavnom i ukusnije.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

Punjenje

  • 4 paprike za punjenje
  • 2/3 čaše crvene leće
  • 1/3 čaše heljde
  • 1/3 čaše riže
  • 1/3 čaše zobenih pahuljica
  • 1/2 glavice luka, sitno nasjeckanog
  • 1 žl pasirane rajčice
  • papar
  • sol
  • crvena paprika u prahu
  • malo brašna po potrebi

Umak

  • 1 glavica luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 čaša pasirane rajčice (više po potrebi)
  • sol
  • papar
  • bosiljak
  • list lovora
  • 1 žl maslinovog ulja
  • 1 čaša vode
  • 1 žl bijelog vina po želji

Postupak

Punjenje 

  1. Skuhajte rižu, leću i heljdu prema uputama na pakiranju.
  2. Dodajte sve ostale sastojke za punjenje u kuhanu leću, rižu i heljdu.
  3. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, pa stavite smjesu u frižider desetak minuta.
  4. Smjesom napunite paprike kojima ste prethodno odrezali peteljku i očistili ih od sjemenki.

Umak 

  1. Luk, češnjak i mrkvu sitno nasjeckajte pa ih popržite na malo maslinovog ulja.
  2. Dodajte pasiranu rajčicu i začine, te malo vode po potrebi i bijelo vino.
  3. Punjene paprike stavite u lonac s umakom i kuhajte oko 20 minuta.

Vrijeme

Pripremaoko 20 minuta
Kuhanjeoko 40 minuta

Share