Recepti, Glavna jela

Popečci od slanutka (veganski, bez glutena)

Veganski popečci od slanutka bez glutena

Popečci kao zamjena za meso

Kada sam izbacila meso iz prehrane najjednostavniji i najukusniji ručak za mene postao je popečak i neki prilog. Popečci su zapravo bili zamjena za meso na tanjuru. Još uvijek jako volim sve vrste popečaka i obožavam isprobavati razne kombinacije, pa ih gotovo nikada ne radim po istom receptu. Ipak, ovi popečci od slanutka toliko su dobri da su zaslužili da ih napravim više puta.

Slanutak nije moja omiljena namirnica, ali u obliku falafela i sličnih popečaka mogu ga pojesti. Zapravo, odličan je jer drugi sastojci i začini zamaskiraju okus slanutka, a on daje finu teksturu.

Popečci od slanutka odlična su baza za ukusan vege-burger,  ali još bolje se slažu sa svim vrstama hladnih salata. Najbolje dolaze do izražaja uz umake na bazi jogurta.

Super je što se mogu jesti i hladni, pa možete napraviti ručak dan unaprijed ili ih ponijeti na posao. Samo ih pospremite u posudu s poklopcem i stavite u frižider.

Kako napraviti popečke od slanutka

Priprema je vrlo jednostavna i ne zahtijeva previše vremena. Pripazite da sastojci koje koristite budu suhi. Slanutak dobro isperite i posušite papirnatim ručnikom ili krpom. Naribane tikvice i mrkva sadrže velike količine vode, pa bi bilo dobro da i njih ocijedite. Možete ih jednostavno naribati u posudu i rukom istisnuti većinu tekućine.

Kada sve sastojke pomiješate, pokušajte rukama oblikovati popečke. Ako su previše vlažni i jako se lijepe za ruke, dodajte još malo brašna. Zatim ih pržite u tavi na malo ulja dok ne postanu zlatno-smeđe boje s obje strane. Ako želite, možete popečke ispeći u pećnici, no u tom slučaju će vjerojatno ispasti pomalo suhi.

Sastojke i začine možete donekle prilagoditi svojim željama. Tikvice ili mrkvu možete izostaviti, a neke začine možete dodati po želji. Količinski sam dobila 8 manjih i debljih popečaka s navedenim sastojcima. Količina će ovisiti o načinu na koji oblikujete popečke (debljina i veličina), a ako ih želite napraviti više ili manje možete prilagoditi količinu sastojka.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 konzerva slanutka
  • 4 žl zobenih pahuljica
  • 1 tikvica – naribana
  • 1 mrkva – naribana
  • 1/2 glavice luka – vrlo sitno nasjeckanog
  • 1 čžl ajvara
  • 2 čžl humusa
  • 1 žl pasirane rajčice

Postupak

  1.  Slanutak dobro isperite i ocijedite, te vilicom zgnječite. Također bi bilo dobro skinuti opne sa slanutka.
  2. Tikvicu i mrkvu naribajte, te ocijedite vodu iz njih, a luk sitno nasjeckajte.
  3. U posudu sa slanutkom dodajte zobene pahuljice, tikvice, mrkvu, luk i sve začine, te ajvar, humus i pasiranu rajčicu.
  4. Rukama sve sastojke miješajte dok ne dobijete smjesu od koje možete lako oblikovati popečke. Ako primijetite da je smjesa previše vlažna ubacite malo brašna, sve ponovno umiješajte i pokušajte oblikovati popečak.
  5. Popečke pržite na malo ulja u tavi. Okrenite ih barem jednom tijekom prženja. Kada poprime zlatno-smeđu boju s obje strane možete ih izvaditi iz tave.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Prženje –  oko 15 minuta

Share