Recepti, Deserti

Brzi kolač s kremom od riže (veganski, bez glutena)

Veganski kolač bez glutena s kremom od riže

Ovaj sam desert nazvala brzi kolač s kremom od riže jer je to ono što sam zamislila da želim jedno nedjeljno poslijepodne. Htjela sam napraviti lagani kremasti kolač koji će biti brzo gotov i neće zahtijevati sastojke koje nemam poput kokosovog mlijeka ili indijskih oraščića.

I tako sam, razmišljajući o kremama, došla na ideju da napravim kremu od riže. Ali, nisam htjela da to bude samo obična krema u čaši, već pravi kolač. Zato sam napravila najobičniji, klasičan biskvit kao podlogu za kremu. I na kraju, sjetila sam se da imam još malo smrznutog šumskog voća koje sam ionako već dugo željela pretvoriti u neki želatinasti preljev. I tako je nastao ovaj brzi kolač s kremom od riže i preljeva od šumskog voća.

U početku mi se činio nedovoljno slatkim, no od ovako laganog kolača zapravo niti ne treba očekivati da će biti jako sladak. Osvježavajuć je i ukusan, vjerojatno odličan ljetni desert, ali meni je super i dok je vani ovako mrzlo. Uz to, kolačić je naravno veganski i bez glutena, a može biti i bez bijelog šećera ako koristite agavin sirup ili neki drugi sličan zaslađivač.

Kako napraviti biskvit?

Biskvit se može napraviti vrlo brzo i koristeći samo jednu posudu. Budući da je kolač bez glutena, ja sam koristila bezglutensko brašno (gotova mješavina brašna), no osim toga može se koristiti i rižino brašno.

Dakle, kada ste odabrali brašno, stavite ga u posudu za miješanje te dodajte psyllium ljuskice, prašak za pecivo, brašno od badema ili drugog orašida, 1 vanilin šećer (ili 1 žl običnog šećera), agavin sirup ili drugi zaslađivač, kokos ulje, biljno mlijeko po želji, aromu vanilije i ribanu koricu limuna.

Sve sastojke miješajte dok ne dobijete homogenu, glatku smjesu. Potom ju možete izliti u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali s kokosovim uljem i posipali s malo brašna. Biskvit se peče oko 20 minuta na 180 °C.

Pečeni biskvit možete preliti s malo soka cijeđene naranče ili premazati tankim slojem pekmeza po želji.  To će mu dodati sočnost i slatkoću.

Kalup koji sam koristila je dosta malen (23×15 cm), pa pazite na to da povećate količinu sastojka ako koristite veći kalup. Također, u tom slučaju ravnomjerno povećajte i količinu sastojaka za kremu. Vrijeme pečenja isto tako može biti dulje ako je kalup veći. Probodite biskvit s drvenim štapićem (čačkalicom) kako biste provjerili. Ako čačkalica bude suha kada ju izvadite, znat ćete da je biskvit dovoljno pečen.

Kako napraviti kremu od riže?

Prije svega, odaberite rižu koju ćete koristiti. Ja sam koristila Arborio bijelu rižu jer je prilično kremasta kada se skuha. Rižu kuhajte prema uputstvima na pakiranju, te možete dodati malo cimeta, aromu vanilije i šećer pred kraj kuhanja. Također, jedan dio vode za kuhanje možete zamijeniti biljnim mlijekom.

Kada je riža kuhana blendajte ju dok ne dobijete glatku kremu. Ako krema nije dovoljno gusta, stavite ju ponovno u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri uz dodatak tapioka škroba. Ako dodajete tapioku, prvo ju odvojite u čašu i otopite u malo vode. Dobivenu bijelu tekućinu potom ulijte u kremu od riže miješajući bez prekida. Dovoljno je samo par minuta miješati na laganoj vatri i krema je gotova. Ako nemate tapioku ili smatrate da nije potrebna jer je krema dovoljno čvrsta, taj korak možete preskočiti i koristiti kremu od riže koju dobijete nakon blendanja.

Savjetujem da probate malo kreme da provjerite je li dovoljno slatka za vaš ukus. Ako nije, dodajte malo tekućeg zaslađivača (agavin ili javorov sirup su dobre opcije). U kremu možete dodati i malo soka limuna ili ribanu koricu limuna po želji.

Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite po pečenom biskvitu i stavite hladiti. Dok se kratko hladi, možete napraviti preljev od šumskog voća.

Kako napraviti preljev od šumskog voća?

Za ovaj preljev koristila sam miješano smrznuto šumsko voće, no također se mogu koristiti i samo maline, višnje, borovnice ili bilo koje drugo slično voće. Ako koristite smrznuto voće prvo ga odmrznite na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici.

Zatim voće kratko blendajte i izlijte u posudu za kuhanje. Meni ne smetaju komadići voća pa sam vrlo kratko blendala, no ako vi baš i ne volite komadiće slobodno blendajte malo dulje. Ako koristite maline i kupine, velika je vjerojatnost da će one njihove male sjemenke ostati čitave koliko god dugo blendate, pa ako vam to smeta možda su višnje bolji odabir.

No, vratimo se na kuhanje. Voće je sada u posudi na štednjaku i vrijeme je za sljedeći korak. U šalici s malo vode otopite tapioka škrob. Umjesto tapioke možete koristiti bilo koje drugo sredstvo za želiranje koje imate, no u tom će slučaju možda biti malo drugačiji način pripreme pa pročitajte što piše na pakiranju.

Na laganoj vatri kuhajte voće i dodajte tapioku rastopljenu u vodi konstantno miješajući. Miješajte dok preljev ne postane gust kao puding. Gotovi preljev kratko ohladite pa prelijte po kolaču. Kolač stavite na hlađenje nekoliko sati, najbolje tijekom noći.

Ukrasiti ga možete ribanom čokoladom, orasima, bademima, šlagom ili još nekim voćem. Možete narezati ploške kivija i banane i poslagati na kremu od riže prije nego ju prelijete preljevom. Sama sam sebi dala ideju što bih mogla sljedeći put napraviti. 🙂

Mislim da će ovaj brzi kolač s kremom od riže doživjeti još razne kombinacije jer je odlična baza za eksperimentiranje.

Ako ga odlučite napraviti po ovom receptu ili dodati nešto svoje bilo bi super da podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(za kalup 23×15 cm)

Biskvit

  • 1/2 čaše brašna (bezglutenska mješavina/rižino brašno)
  • 1 čžl psyllium ljuskica
  • 1/2 čžl praška za pecivo
  • 1/4 čaše brašna od badema/lješnjaka/oraha
  • 1 vanilin šećer (ili 1 žl šećera)
  • 1 žl agavinog sirupa
  • 1 žl kokosovog ulja
  • 1/2 čaše biljnog mlijeka
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1 čžl jabučnog octa
  • ribana korica limuna

Krema od riže

  • 1/2 čaše riže Arborio (ili druga bijela riža)
  • voda za kuhanje riže (pola voda – pola biljno mlijeko po želji)
  • 1/3 čaše biljnog mlijeka
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1 žl agavinog sirupa (ili šećera)
  • ribana korica limuna
  • 1 čžl tapioka škroba + 1/2 čaše vode

Preljev od šumskog voća

  • 1/2 čaše šumskog voća (smrznuto ili svježe)
  • 1/2 čaše vode + 2 čžl tapioke
  • 1 žl agavinog sirupa

Postupak

Biskvit

  1. U posudu stavite sve sastojke (prvo suhe, pa mokre) i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dobiveno tijesto stavite u kalup koji ste prethodno premazali s malo kokosovog (ili drugog) ulja i posipali s malo brašna. Promjer kalupa koji sam ja koristila je 23×15 cm.
  3. Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Probodite biskvit čačkalicom kako biste provjerili je li gotov. Ako čačkalica bude suha kada ju izvadite, biskvit je pečen.
  4. Biskvit kratko ohladite, pa po želji premažite pekmezom, sokom cijeđene naranče ili ravnomjerno poslažite ploške kivija, banane ili drugog voća po njemu.

Krema od riže

  1. Skuhajte bijelu rižu (ja sam koristila Arborio) prema uputama na pakiranju. Jedan dio vode u kojoj kuhate rižu možete zamijeniti nekim biljnim mlijekom po želji. Također, možete dodati malo cimeta, zaslađivača i koricu limuna u rižu dok se kuha.
  2. Kuhanu rižu blendajte s malo mlijeka dok ne dobijete gustu kremu. Ako je krema dovoljno gusta, probajte ju i dodatno začinite po potrebi (možete dodati agavin sirup, još cimeta, ribanu koricu limuna ili sok limuna). Ako nećete koristiti tapioka škrob, krema je gotova. Prelijte biskvit kremom i stavite kolač na hlađenje.
  3. Opcionalno: U čaši s malo vode razmutite tapioka škrob. Kremu od riže stavite na štednjak i zagrijavajte na laganoj vatri te joj dodajte tapioka škrob otopljen u vodi. Miješajte bez prekida dok se krema ne zgusne (1-2 minute). Kremu kratko ohladite pa prelijte po biskvitu i kolač stavite na hlađenje.

Preljev od šumskog voća

  1. Ako koristite zamrznuto šumsko voće prvo ga odmrznite u mikrovalnoj pećnici ili na sobnoj temperaturi.
  2. Odmrznuto voće blendajte kratko. Duljina blendanja ovisi o tome koliko želite da preljev bude gladak, odnosno želite li zadržati manje komadiće voća.
  3. Voće iz blendera prelijte u posudu za kuhanje te ga kuhajte na laganoj vatri.
  4. U čašu s malo vode dodajte tapioka škrob, pa miješajte dok ne dobijete bijelu tekućinu bez grudica.
  5. Tapioku dodajte voću koje se kuha te miješajte bez prekida dok ne dobijete želatinasti preljev.
  6. Dobiveni preljev ravnomjerno rasporedite po kolaču, pa stavite kolač ponovno na hlađenje.

Kolač hladite nekoliko sati, najbolje tijekom noći. Možete dodati šlag, mrvice čokolade ili orašasto voće na kolač.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 20 minuta
Hlađenje – min. 2 sata

Share