Top Posts
Veganska pizza bez glutena
Veganski cheesecake s višnjama
Veganski tiramisu bez glutena
Veganske krafne bez glutena
Kukuruzna peciva bez glutena
Bezglutenske slane kiflice (veganske)
Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)
Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)
Veganska sarma (bez soje, bez glutena)
Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog
Veganski recepti
jednostavna veganska jela bez glutena
DesertiRecepti

Brzi kolač s kremom od riže (veganski, bez glutena)

piše Lea 20 siječnja, 2020
piše Lea 20 siječnja, 2020

Ovaj sam desert nazvala brzi kolač s kremom od riže jer je to ono što sam zamislila da želim jedno nedjeljno poslijepodne. Htjela sam napraviti lagani kremasti kolač koji će biti brzo gotov i neće zahtijevati sastojke koje nemam poput kokosovog mlijeka ili indijskih oraščića.

I tako sam, razmišljajući o kremama, došla na ideju da napravim kremu od riže. Ali, nisam htjela da to bude samo obična krema u čaši, već pravi kolač. Zato sam napravila najobičniji, klasičan biskvit kao podlogu za kremu. I na kraju, sjetila sam se da imam još malo smrznutog šumskog voća koje sam ionako već dugo željela pretvoriti u neki želatinasti preljev. I tako je nastao ovaj brzi kolač s kremom od riže i preljeva od šumskog voća.

U početku mi se činio nedovoljno slatkim, no od ovako laganog kolača zapravo niti ne treba očekivati da će biti jako sladak. Osvježavajuć je i ukusan, vjerojatno odličan ljetni desert, ali meni je super i dok je vani ovako mrzlo. Uz to, kolačić je naravno veganski i bez glutena, a može biti i bez bijelog šećera ako koristite agavin sirup ili neki drugi sličan zaslađivač.

Kako napraviti biskvit?

Biskvit se može napraviti vrlo brzo i koristeći samo jednu posudu. Budući da je kolač bez glutena, ja sam koristila bezglutensko brašno (gotova mješavina brašna), no osim toga može se koristiti i rižino brašno.

Dakle, kada ste odabrali brašno, stavite ga u posudu za miješanje te dodajte psyllium ljuskice, prašak za pecivo, brašno od badema ili drugog orašida, 1 vanilin šećer (ili 1 žl običnog šećera), agavin sirup ili drugi zaslađivač, kokos ulje, biljno mlijeko po želji, aromu vanilije i ribanu koricu limuna.

Sve sastojke miješajte dok ne dobijete homogenu, glatku smjesu. Potom ju možete izliti u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali s kokosovim uljem i posipali s malo brašna. Biskvit se peče oko 20 minuta na 180 °C.

Pečeni biskvit možete preliti s malo soka cijeđene naranče ili premazati tankim slojem pekmeza po želji.  To će mu dodati sočnost i slatkoću.

Kalup koji sam koristila je dosta malen (23×15 cm), pa pazite na to da povećate količinu sastojka ako koristite veći kalup. Također, u tom slučaju ravnomjerno povećajte i količinu sastojaka za kremu. Vrijeme pečenja isto tako može biti dulje ako je kalup veći. Probodite biskvit s drvenim štapićem (čačkalicom) kako biste provjerili. Ako čačkalica bude suha kada ju izvadite, znat ćete da je biskvit dovoljno pečen.

Kako napraviti kremu od riže?

Prije svega, odaberite rižu koju ćete koristiti. Ja sam koristila Arborio bijelu rižu jer je prilično kremasta kada se skuha. Rižu kuhajte prema uputstvima na pakiranju, te možete dodati malo cimeta, aromu vanilije i šećer pred kraj kuhanja. Također, jedan dio vode za kuhanje možete zamijeniti biljnim mlijekom.

Kada je riža kuhana blendajte ju dok ne dobijete glatku kremu. Ako krema nije dovoljno gusta, stavite ju ponovno u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri uz dodatak tapioka škroba. Ako dodajete tapioku, prvo ju odvojite u čašu i otopite u malo vode. Dobivenu bijelu tekućinu potom ulijte u kremu od riže miješajući bez prekida. Dovoljno je samo par minuta miješati na laganoj vatri i krema je gotova. Ako nemate tapioku ili smatrate da nije potrebna jer je krema dovoljno čvrsta, taj korak možete preskočiti i koristiti kremu od riže koju dobijete nakon blendanja.

Savjetujem da probate malo kreme da provjerite je li dovoljno slatka za vaš ukus. Ako nije, dodajte malo tekućeg zaslađivača (agavin ili javorov sirup su dobre opcije). U kremu možete dodati i malo soka limuna ili ribanu koricu limuna po želji.

Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite po pečenom biskvitu i stavite hladiti. Dok se kratko hladi, možete napraviti preljev od šumskog voća.

Kako napraviti preljev od šumskog voća?

Za ovaj preljev koristila sam miješano smrznuto šumsko voće, no također se mogu koristiti i samo maline, višnje, borovnice ili bilo koje drugo slično voće. Ako koristite smrznuto voće prvo ga odmrznite na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici.

Zatim voće kratko blendajte i izlijte u posudu za kuhanje. Meni ne smetaju komadići voća pa sam vrlo kratko blendala, no ako vi baš i ne volite komadiće slobodno blendajte malo dulje. Ako koristite maline i kupine, velika je vjerojatnost da će one njihove male sjemenke ostati čitave koliko god dugo blendate, pa ako vam to smeta možda su višnje bolji odabir.

No, vratimo se na kuhanje. Voće je sada u posudi na štednjaku i vrijeme je za sljedeći korak. U šalici s malo vode otopite tapioka škrob. Umjesto tapioke možete koristiti bilo koje drugo sredstvo za želiranje koje imate, no u tom će slučaju možda biti malo drugačiji način pripreme pa pročitajte što piše na pakiranju.

Na laganoj vatri kuhajte voće i dodajte tapioku rastopljenu u vodi konstantno miješajući. Miješajte dok preljev ne postane gust kao puding. Gotovi preljev kratko ohladite pa prelijte po kolaču. Kolač stavite na hlađenje nekoliko sati, najbolje tijekom noći.

Ukrasiti ga možete ribanom čokoladom, orasima, bademima, šlagom ili još nekim voćem. Možete narezati ploške kivija i banane i poslagati na kremu od riže prije nego ju prelijete preljevom. Sama sam sebi dala ideju što bih mogla sljedeći put napraviti. 🙂

Mislim da će ovaj brzi kolač s kremom od riže doživjeti još razne kombinacije jer je odlična baza za eksperimentiranje.

Ako ga odlučite napraviti po ovom receptu ili dodati nešto svoje bilo bi super da podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(za kalup 23×15 cm)

Biskvit

  • 1/2 čaše brašna (bezglutenska mješavina/rižino brašno)
  • 1 čžl psyllium ljuskica
  • 1/2 čžl praška za pecivo
  • 1/4 čaše brašna od badema/lješnjaka/oraha
  • 1 vanilin šećer (ili 1 žl šećera)
  • 1 žl agavinog sirupa
  • 1 žl kokosovog ulja
  • 1/2 čaše biljnog mlijeka
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1 čžl jabučnog octa
  • ribana korica limuna

Krema od riže

  • 1/2 čaše riže Arborio (ili druga bijela riža)
  • voda za kuhanje riže (pola voda – pola biljno mlijeko po želji)
  • 1/3 čaše biljnog mlijeka
  • 1 čžl arome vanilije
  • 1 žl agavinog sirupa (ili šećera)
  • ribana korica limuna
  • 1 čžl tapioka škroba + 1/2 čaše vode

Preljev od šumskog voća

  • 1/2 čaše šumskog voća (smrznuto ili svježe)
  • 1/2 čaše vode + 2 čžl tapioke
  • 1 žl agavinog sirupa

Postupak

Biskvit

  1. U posudu stavite sve sastojke (prvo suhe, pa mokre) i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dobiveno tijesto stavite u kalup koji ste prethodno premazali s malo kokosovog (ili drugog) ulja i posipali s malo brašna. Promjer kalupa koji sam ja koristila je 23×15 cm.
  3. Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Probodite biskvit čačkalicom kako biste provjerili je li gotov. Ako čačkalica bude suha kada ju izvadite, biskvit je pečen.
  4. Biskvit kratko ohladite, pa po želji premažite pekmezom, sokom cijeđene naranče ili ravnomjerno poslažite ploške kivija, banane ili drugog voća po njemu.

Krema od riže

  1. Skuhajte bijelu rižu (ja sam koristila Arborio) prema uputama na pakiranju. Jedan dio vode u kojoj kuhate rižu možete zamijeniti nekim biljnim mlijekom po želji. Također, možete dodati malo cimeta, zaslađivača i koricu limuna u rižu dok se kuha.
  2. Kuhanu rižu blendajte s malo mlijeka dok ne dobijete gustu kremu. Ako je krema dovoljno gusta, probajte ju i dodatno začinite po potrebi (možete dodati agavin sirup, još cimeta, ribanu koricu limuna ili sok limuna). Ako nećete koristiti tapioka škrob, krema je gotova. Prelijte biskvit kremom i stavite kolač na hlađenje.
  3. Opcionalno: U čaši s malo vode razmutite tapioka škrob. Kremu od riže stavite na štednjak i zagrijavajte na laganoj vatri te joj dodajte tapioka škrob otopljen u vodi. Miješajte bez prekida dok se krema ne zgusne (1-2 minute). Kremu kratko ohladite pa prelijte po biskvitu i kolač stavite na hlađenje.

Preljev od šumskog voća

  1. Ako koristite zamrznuto šumsko voće prvo ga odmrznite u mikrovalnoj pećnici ili na sobnoj temperaturi.
  2. Odmrznuto voće blendajte kratko. Duljina blendanja ovisi o tome koliko želite da preljev bude gladak, odnosno želite li zadržati manje komadiće voća.
  3. Voće iz blendera prelijte u posudu za kuhanje te ga kuhajte na laganoj vatri.
  4. U čašu s malo vode dodajte tapioka škrob, pa miješajte dok ne dobijete bijelu tekućinu bez grudica.
  5. Tapioku dodajte voću koje se kuha te miješajte bez prekida dok ne dobijete želatinasti preljev.
  6. Dobiveni preljev ravnomjerno rasporedite po kolaču, pa stavite kolač ponovno na hlađenje.

Kolač hladite nekoliko sati, najbolje tijekom noći. Možete dodati šlag, mrvice čokolade ili orašasto voće na kolač.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 20 minuta
Hlađenje – min. 2 sata

bez glutenabezglutensko brašnodesertrižašumsko voćeveganveganski kolačveganski recepti
0 FacebookTwitterPinterestRedditWhatsappEmail
prethodna objava
Veganske čokoladne praline
sljedeća objava
Brzi veganski ručak – riža i grah

Možda će ti se svidjeti i ovo

Veganska pizza bez glutena

21 svibnja, 2022

Veganski cheesecake s višnjama

4 travnja, 2022

Veganski tiramisu bez glutena

13 ožujka, 2022

Veganske krafne bez glutena

28 veljače, 2022

Kukuruzna peciva bez glutena

6 veljače, 2022

Bezglutenske slane kiflice (veganske)

17 siječnja, 2022

Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

6 prosinca, 2021

Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

8 studenoga, 2021

Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

27 listopada, 2021

Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...

30 rujna, 2021

Ostanimo u kontaktu

Instagram Email

Vodič kroz biljnu prehranu

Najnovije objave

  • Veganska pizza bez glutena

    21 svibnja, 2022
  • Veganski cheesecake s višnjama

    4 travnja, 2022
  • Veganski tiramisu bez glutena

    13 ožujka, 2022
  • Veganske krafne bez glutena

    28 veljače, 2022
  • Kukuruzna peciva bez glutena

    6 veljače, 2022
  • Bezglutenske slane kiflice (veganske)

    17 siječnja, 2022
  • Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

    6 prosinca, 2021
  • Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

    8 studenoga, 2021

Joga

  • Instagram
  • Email
  • Pravila privatnosti

Copyright © 2021. Veganski recepti. Sva prava pridržana. Dizajn i razvoj PenciDesign


Povratak na vrh
Veganski recepti
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog

Pogledaj jošx

Veganski čokoladni kolač (bez glutena)

16 rujna, 2019

Brza krem juha od brokule

1 studenoga, 2019

Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez soje)

30 rujna, 2021

Koristimo kolačiće (engl. cookies) kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Više o kolačićima koje upotrebljavamo i načinu kako ih možete isključiti saznajte u postavkama.

Pregled privatnosti

Na našem mrežnom mjestu https://veganskirecepti.hr koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o pojedinom kolačiću spremaju se u vaš internetski preglednik i funkcioniraju na način da prepoznaju korisnika kada se vrati na stranice pružajući nam tako informacije o tome koji dijelovi su interesantni i korisni, odnosno koje bi mogli poboljšati.

Tehnički nužni kolačići

Kolačići nužni za ispravno funkcioniranje ovog meežnog mjesta. Moraju uvijek biti omogućeni kako bi se, između ostalog, mogle spremiti i postavke za ostale kolačiće.

Kolačići treće strane

Naše mrežno mjesto koristi Google Analytics za anonimno skuplje informacija o broju posjećenosti i popularnosti pojedinih stranica.

Zadržavajući ove kolačiće omogućenima pomažete nam poboljšati naše web-mjesto.

Molimo omogućite Tehnički nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Powered by  GDPR Cookie Compliance