Recepti, Glavna jela, Užine

Jednostavan recept za veganski sushi

Veganski sushi od nori algi i bijele riže

Moram priznati da nisam veliki ljubitelj sushija niti okusa morskih algi, ali vjerujem da je to samo zato što se još nisam naviknula na taj okus. Ipak, ovaj jednostavan veganski sushi toliko je praktičan i hranjiv da ću ga vjerojatno imati češće na jelovniku, a možda se s vremenom naviknem i na okus algi.

Kako napraviti veganski sushi

Za izradu ovog sushija koristila sam Nori alge i bijelu rižu kao osnovu. Od dodataka možete ubaciti sve što vam se sviđa, a ja sam koristila svježu mrkvu, kratko kuhani kovrčavi kelj, svježu papriku i tahini s limunom kao namaz.

Možda vam se sam postupak izrade i rolanja sushija čini kompliciran, ali zapravo ne može biti jednostavniji. Ovisno o tome koje alge koristite, pročitajte upute na pakiranju o tome kako se koriste, no pretpostavljam da je postupak uglavnom isti.

Jedan list alge položite na podmetač za rolanje sushija ili običan masni papir koji može poslužiti za rolanje. Zatim stavite tanki sloj kuhane riže na oko 2/3 površine alge (gornji dio ostavite prazan). Na rižu stavite dodatke koje ste pripremili.

Ja sam prvo premazala rižu s tahinijem i sokom pola limuna. Zatim sam dodala kovrčavi kelj, te mrkvu i papriku narezanu na trakice. Nakon toga kreće rolanje. Uz pomoć podloge na kojoj je sushi, počnite ga rolati te rubove namočite s malo tople vode kako bi se lakše zalijepili.

I to je to! Sushi je gotov. Možete ga staviti na hlađenje, pa narezati na manje kolutiće koristeći nož koji ste prethodno namočili s malo vode. Ako želite, možete poslužiti sushi uz neki umak. Ja sam ga ovaj put jela bez dodatnog umaka, bio je jako ukusan. Tahini i limun su dovoljno naglasili okuse povrća i algi.

Najbolje je sushi pojesti u što kraćem roku, no sigurno ga možete ostaviti u hladnjaku barem 1-2 dana. Praktičan je kao međuobrok ili za ponijeti na posao, a možete ga jesti i kao dio ručka/večere.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

 • 1/2 čaše riže
 • 2-3 lista Nori alge
 • 1 mrkva
 • 1 paprika
 • 2 lista kovrčavog kelja
 • tahini + sok limuna

Postupak

 1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
 2. Operite i narežite na trakice povrće koje ćete koristiti.
 3. Na list Nori alge stavite tanak sloj skuhane riže. Oko 1/3 gornjeg dijela alge ostavite slobodno.
 4. Na rižu stavite tahini namaz i narezano povrće.
 5. Namočite rubove alge s vodom, pa ju uz pomoć podmetača ili masnog papira rolajte.
 6. Stavite sushi u frižider na hlađenje.
 7. Ohlađeni sushi narežite vlažnim nožem na kolutiće i poslužite.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta

Share