Recepti, Glavna jela, Užine

Veganski calzone s krumpirom i lećom (bez glutena)

Veganski calzone bez glutena s krumpirom i lećom

Kako vam zvuči veganski calzone s krumpirom i lećom? Meni se to činilo kao odlična ideja pa sam odlučila isprobati. I pokazalo se da sam bila u pravu – ispalo je jako fino, mekano i zasitno. Super je kao užina ali i ručak za ponijeti na posao ili putovanje jer je jako praktično.

Recept se možda čini dugačak i sam postupak zahtijeva malo više vremena, ali zapravo je sve vrlo jednostavno.

Kako napraviti veganski calzone s krumpirom i lećom? 

Predlažem da krenete od tijesta. Postupak je isti kao kada radite klasično tijesto za pizzu. Brašno, kvasac, ulje, voda, šećer i sol se pomiješaju i mijese rukama. Oblikujte glatku kuglu koja se ne lijepi. Ako je tijesto previše suho dodajte još malo vode. Ako je pak previše ljepljivo dodajte još malo brašna.

Zatim tu veliku kuglu podijelite na 3-4 manje kuglice. Svaku kuglicu valjajte dok ne dobijete tanko tijesto, kao za tanku pizzu. Poželjno je da izvaljano tijesto bude okruglo jer će se tako rubovi lakše spojiti kada ga preklopite.

Prije nastavka, samo mala napomena. Ja koristim bezglutensku mješavinu brašna od proizvođača Schaer, ali vi možete koristiti i obično pšenično brašno ako vam gluten ne predstavlja problem.

Na sredinu svakog komada tijesta stavite jednu punu žlicu punjenja. Pazite da ne stavite previše punjenja kako tijesto ne bi popucalo ili iscurilo tijekom pečenja. Potom preklopite pizzu kako biste dobili calzone. Rubove podmotajte i dobro utisnite prstima kako se ne bi razdvojili.

Pecite na 200 °C oko 15 minuta. Ostavite kratko da se ohladi, pa poslužite.

Što se tiče punjenja, recept je vrlo sličan punjenju za vegansku musaku. Detaljno je opisan u nastavku. Nemam nikakvih posebnih napomena, osim toga da je krumpir u ovom receptu moguće izbaciti. Ako niste ljubitelj kombinacije tijesta za pizzu i krumpira punjenje možete napraviti samo s lećom i bit će jednako dobro.

Ovaj veganski calzone s krumpirom i lećom jedno je od mojih novih omiljenih jela.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(4-5 komada)

Punjenje

  • 1 glavica luka
  • 1 manja mrkva
  • 1/2 tikvice
  • 1/2 čaše crvene leće
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 2-3 čaše vode ili temeljca
  • 1/2 čaše pasirane rajčice
  • 1 žl maslinovog ulja
  • sol, papar
  • lovorov list
  • origano
  • 1-2 čžl dimljene paprike u prahu
  • 2 suhe šljive po želji (sitno nasjeckane)

Tijesto

  • 3 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
  • 2 žl maslinovog ulja
  • 1 1/2 čaša vode
  • 1 pak suhog kvasca
  • 1/2 čžl soli
  • 2 čžl šećera

Postupak

Punjenje 

  1. Luk, tikvicu i mrkvu sitno narežite i kratko pirjajte na malo ulja.
  2. Dodajte sve začine i još kratko pirjajte. Možete dodati i sitno nasjeckane suhe šljive za dodatnu aromu.
  3. Crvenu leću operite pa ubacite u lonac s pirjanim povrćem. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.
  4. Prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, pa dodajte krumpir i kuhajte na laganoj vatri dok se leća i krumpir ne skuhaju (oko 15 min). Također dodajte i pasiranu rajčicu.
  5. Vodu dodajte postupno. Pazite da leća ne zagori, ali i da se ne kuha u previše vode, jer bi punjenje trebalo biti gusto.
  6. Kada krumpir omekša probajte punjenje i dodajte još začina ako je potrebno.

Tijesto

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte mokre.
  2. Mijesite tijesto rukama i oblikujte glatku kuglu koja se ne lijepi. Ako je tijesto previše ljepljivo dodajte još malo brašna.
  3. Podijelite tijesto na 4 manje kuglice.
  4. Svaku kuglicu tanko razvaljajte u oblik kruga (kao za pizzu).
  5. Na sredinu svake kuglice stavite punjenje, pa preklopite tijesto i rubove dobro utisnite prstima kako punjenje ne bi iscurilo tijekom pečenja.
  6. Pecite 15 minuta na 200 °C.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Kuhanje – oko 20 minuta
Pečenje –  oko 15 minuta

Share