Ove su bezglutenske slane kiflice za moj ukus savršeni snack. Napravljene su od vrlo hranjivog heljdinog i zobenog brašna, a začini im daju okus kojem je teško odoljeti. Za neke recepte kažem da ću ih raditi stalno i onda se to ne dogodi, ali za ovaj se to već pokazalo istinitim. U jednom tjednu sam ih čak 3 puta radila, i već se spremam ponoviti. 🙂
Recept je jednostavan i jednom kad se izvježbate trebat će vam vrlo malo vremena za napraviti ove kiflice koje onda možete ponijeti u školu/na posao kao zdravu užinu, možda ih čak pojesti za doručak uz jogurt ili smoothie, a ja im se zapravo vraćam uvijek tijekom dana kada me uhvati glad.
Što se tiče začina, ja sam koristila svoj novi omiljeni začin – Tomato Classic (Kotanyi). Nije reklama – to mi je jednostavno savršen začin koji trenutno stavljam u sve! Ali svakako ti preporučujem da se poigraš sa začinima ako želiš i ubaciš ono što se tebi sviđa. Sljedeći put isprobat ću s kurkumom – mislim da će se ona savršeno slagati s heljdom i paprom. Također možeš staviti samo sol i papar, ružmarin, chia sjemenke, sjeckane orahe… mogućnosti ima puno i slobodno se poigraj. 🙂
Kao i uvijek, recept je potpuno veganski i bez glutena. Ako iz bilo kojeg razloga ne smiješ ili ne želiš konzumirati gluten pripazi da je zobeno i heljdino brašno certificirano bez glutena.
Nadam se da je postupak izrade kiflica jasan, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @veganskireceptihr i pomoći ću ti. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 15 manjih kiflica)
- 1 čaša heljdinog brašna
- 1 čaša zobenog brašna
- 1 žl mljevenih lanenih sjemenki
- 4 žl maslinovog ulja
- 1 čžl praška za pecivo
- 1/2 žl šećera
- 1 čžl soli
- 1/4 čžl papra
- 1-2 čžl mješavine začina po želji (ja sam koristila Kotanyi Tomato Classic)
- 1/2 čaše mlake vode
Postupak
- Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
- Zatim im dodajte mokre sastojke (ulje i vodu), pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
- Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela, pa svaki dio razvaljajte što tanje u oblik kruga.
- Krug razrežite prvo na pola, zatim na četvrtine, pa osmine. Dobit ćete 8 podjednakih trokuta.
- Svaki trokut zarolajte počevši od ruba (rolanje završava u sredini kruga – na vrhu trokuta).
- Dobivene kiflice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite na 180 °C 15-20 minuta. Kada kiflice potamne s donje strane i na rubovima znat ćete da su gotove.
Vrijeme
Priprema – oko 25 minuta
Pečenje – oko 20 minuta