Recepti, Deserti, Doručci

Veganske banana palačinke (bez glutena)

Veganske banana palačinke bez glutena

Palačinke: debele ili tanke?

Ja sam odrasla na onim klasičnim, tankim palačinkama s čokoladnim namazom ili pekmezom, te su to i dalje moje najdraže palačinke. Ipak, kada sam otkrila ove veganske banana palačinke koje su malo deblje, tzv. američke palačinkice, bila sam ugodno iznenađena i sada puno češće radim takve.

Ove veganske banana palačinke s brašnom od heljde hranjivije su i više zasitne od onih tankih, te nemam potrebu na njih staviti puno slatkih dodataka jer su već same po sebi nekako mekane, blago slatke i ukusne.

Ako tražite zdrav i jednostavan slatki doručak koji ne uključuje zobene pahuljice, dajte priliku ovim super veganskim palačinkama. Možete ih obogatiti proteinima iz konoplje* koji su prirodno bez glutena, no možete ih napraviti i bez toga.

Heljdino brašno odličan je izvor ugljikohidrata i vlakana, a jedna čaša sadrži oko 15 g proteina, tako da i bez ikakvih dodataka dobivate vrlo hranjiv doručak.

Što mi je potrebno za veganske banana palačinke?

Potrebna su vam samo 4 osnovna sastojka: heljdino brašno, jedna zrela banana, biljno mlijeko i prašak za pecivo. Od dodatnih sastojaka možete ubaciti proteinski prah konoplje, maca prah i malo cimeta ako volite njegov okus.

Dodatno sladilo nije potrebno, osim ako ne želite da budu baš jako slatke. U tom slučaju možete dodati malo šećera ili nekog drugog zaslađivača.

Umjesto da dodatno zasladim smjesu, ja volim gotove palačinke preliti s malo javorovog ili agavinog sirupa. Ta je kombinacija jednostavno savršena. Možete ih poslužiti i s malo dodatnog voća. Preporučujem kombinaciju banane i borovnica ili jagoda, no svako voće će se dobro uklopiti.

Kako napraviti banana palačinke?

Proces je vrlo jednostavan. Sve suhe sastojke pomiješajte te dodajući mlijeko napravite gustu, glatku smjesu.  U smjesu zatim dodajte bananu koju ste vilicom zgnječili. Ako koristite blender samo ubacite sve sastojke i blendajte.

Količina sastojaka u ovom receptu nije toliko bitna. Ja ih najčešće radim tako da brašno i mlijeko paralelno dodajem po potrebi dok ne dobijem dovoljnu količinu i gustoću smjese. Ono na što treba pripaziti je da smjesa u konačnici bude prilično gusta, tako da se ne razlijeva previše jednom kada ju žlicom stavite u tavu.

Pecite ih na malo kokosovog (ili drugog) ulja dok s obje strane ne postanu zlatno-smeđe boje.

Ove su palačinke veganske, bez glutena i bez dodanog šećera, a poslužene s voćem čine savršeni zdravi doručak.

*Proteinski prah konoplje odličan je izvor esencijalnih amino kiselina, a 100 g praha sadrži oko 48 g proteina, ovisno o proizvođaču. Ako ne volite okus i teksturu praha koja može doći do izražaja u napicima, dodavanje u palačinke je super opcija jer se u njima gotovo niti ne osjeti.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(otprilike 10 manjih palačinki)

  • 2 1/2 čaše brašna od heljde
  • 1 čaša biljnog mlijeka (možete dodati još po potrebi)
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 1 zrela banana
  • 1 žl proteinskog praha konoplje (opcija)
  • 1 čžl maca praha (opcija)
  • 1/2 čžl cimeta (opcija)

Postupak

OPCIJA 1 (u blenderu)*

  1. Bananu i mlijeko stavite u blender i blendajte dok se banana ne pretvori u kašu.
  2. Dodajte brašno i prašak za pecivo te ponovno blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. Na tavi zagrijte malo kokosovog (ili drugog) ulja, pa stavite otprilike dvije žlice smjese u tavu kako biste dobili jednu palačinku. Pecite palačinku s obje strane dok ne postane zlatno-smeđe boje.

*Ja koristim kvalitetan blender velike snage koji ima posebnu opciju blendanja tijesta, tako da ne mogu garantirati jednake rezultate ako radite s blenderom manje snage (ali pretpostavljam da bi trebali biti slični).

OPCIJA 2 (bez blendera)

  1. Bananu ogulite i gnječite vilicom dok ne dobijete kašu.
  2. U posebnu posudu ubacite brašno i prašak za pecivo, te dodajući biljno mlijeko miješajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.
  3. U glatku smjesu ubacite kašu od banane i cimet, te još malo promiješajte da se banana sjedini s ostatkom smjese.
  4. Na tavi zagrijte malo kokosovog (ili drugog) ulja, pa stavite otprilike dvije žlice smjese u tavu kako biste dobili jednu palačinku. Pecite palačinku s obje strane dok ne postane zlatno-smeđe boje.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Prženje – oko 15 minuta

Share