Recepti, Deserti

Veganski čokoladni kolač (bez glutena)

Veganski čokoladni kolač bez glutena

Ovaj veganski čokoladni kolač moja je verzija najdražeg mi kolača. Moja nona često je radila kolač od oraha s preljevom od rastopljene čokolade i malo je reći da sam uživala u svakom zalogaju tog finog kolača. Kada sam malo odrasla i sama sam ga često radila, jer bolji još nisam pronašla.

Prelaskom na vegansku prehranu javila se potreba i za veganskom verzijom ovog finog deserta, pa sam se primila kuhače i napravila jednako fini kolač. Osim što je veganski, ovaj je kolač i bez glutena.

Okus biskvita dosta je blag, najviše se osjete orasi. No, kada ga prelijete čokoladom pretvara se u nešto neopisivo fino.

Kako napraviti veganski čokoladni kolač

Recept je vrlo jednostavan. Pripremite dvije posude. U jednu pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugu sve mokre. Zatim mokre pomiješajte sa suhima. Smjesa ne bi trebala biti previše čvrsta, već dovoljno rijetka da ju možete izliti u kalup za pečenje.

Ako ne koristite kalup s neljepljivom površinom, bilo bi dobro da ga prethodno namažete s malo ulja i posipate s malo brašna. To će spriječiti lijepljenje pečenog biskvita za kalup.

Pecite kolač na 180 °C, oko 30 minuta.

Kako napraviti čokoladni preljev

Čokoladu prvo treba otopiti. To možete vrlo lako napraviti tako da stavite jednu posudu s vodom na štednjak i jednu praznu  na nju. U praznu posudu stavite čokoladu. Kada voda u posudi ispod nje zakipi, vruća voda i vodena para zagrijat će čokoladu i počet će se topiti. Kada biste stavili čokoladu izravno na ploču štednjaka, vrlo bi se lako mogla zapaliti. Zato je bolje otopiti ju na ovaj način.

U otopljenu čokoladu dodajte punomasno kokosovo mlijeko. Pokušajte staviti samo gusti dio mlijeka iz konzerve, a ako vam ostane rijetka kokosova voda na dnu, sačuvajte ju za nešto drugo.

Kratko prokuhajte preljev da zakipi pa dodajte tapioka škrob. Bilo bi dobro da tapioka škrob, prije nego ga dodate u čokoladu, pomiješate u čaši s malo vode. Tako ćete spriječiti stvaranje grudica koje nisu poželjne u ovom glatkom preljevu.  Dok ulijevate tapioku konstantno miješajte da se ne zapali i da ne nastanu grudice. Ako mislite da je preljev previše gust dodajte mlijeka ili ako je previše rijedak, dodajte još tapioke.  Moj je preljev bio gustoće pudinga.

Kada je kolač pečen prelijte ga čokoladnim preljevom i stavite na hlađenje. Što se dulje hladi, bit će ukusniji.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

Biskvit

  • 1 čaša oraha mljevenih
  • 1/2 čaše badema mljevenih
  • 1 žl tapioka škroba
  • 2 čžl lanenih sjemenki + 2 žl vode
  • 1 čaša bijelog brašna (b/g)
  • 1 čžl sode bikarbone
  • 2 žl kokosovog šećera
  • 1 žl agavinog sirupa
  • malo limunovog soka
  • 2 žl kokosovog ulja
  • 1 1/2 čaša biljnog mlijeka + dodati po potrebi

Čokoladni preljev

  • 1 čaša čokolade u prahu ili 150 g čokolade za kuhanje
  • 1 čaša punomasnog kokosovog mlijeka
  • 2 čžl tapioka škroba + 2 žl vode

Postupak

Biskvit

  1. Odvojeno pomiješajte suhe i mokre sastojke, pa mokre ulijte u suhe i miješajte dok se ne sjedine.
  2. Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali uljem i posuli s malo brašna.
  3. Pecite na 180 °C oko 30 minuta.
  4. Kada je biskvit pečen prelijte ga čokoladnim preljevom i stavite na hlađenje.

Čokoladni preljev 

  1. Rastopite čokoladu na vodenoj pari pomoću dvije posude (opisano u tekstu).
  2. Dodajte punomasno kokosovo mlijeko (samo gusti dio) te kratko prokuhajte.
  3. Tapioka škrob pomiješajte u čaši s malo vode, pa ulijte u rastopljenu čokoladu miješajući cijelo vrijeme.
  4. Kada je preljev gustoće pudinga znat ćete da je gotov.
  5. Preljev ravnomjerno rasporedite po kolaču.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 30 minuta
Hlađenje – 1 sat ili više (tijekom noći)

Share