Najjednostavniji desert
Chia puding je jedno od onih jela za koje gotovo nitko nije znao prije 10 godina (ili sam to samo ja?), a danas je gotovo nemoguće pronaći blog ili Instagram profil s hranom bez barem jedne slike tog ukusnog jela.
Postoji beskonačno mnogo načina na koji ga možete napraviti – može biti običan bijeli ili pak zeleni, crveni, plavi, rozi… Ja ne volim previše komplicirati kada je u pitanju chia puding, jer mislim da je jedna od njegovih najvažnijih kvaliteta (barem za mene) to što se može napraviti iznimno brzo.
Ako želite svako jutro imati ukusan i zdrav doručak (ili dodatak doručku/užini), sve što trebate je odvojiti 5 minuta večer prije. Možete ga prilagoditi svojim željama i ubaciti u njega neko voće, malo nekog zaslađivača i mlijeko koje trenutno imate u frižideru.
Ako imate granolu, zobene pahuljice ili malo nekih orašida, možete time upotpuniti svoj chia puding prije serviranja i tako ćete zapravo dobiti potpuni jutarnji obrok.
Kako napraviti chia puding s borovnicama
Chia puding je jednostavno nešto s čime se morate s vremena na vrijeme počastiti jer pokriva sve uvjete koje jedan obrok uopće mora zadovoljiti – jako je ukusan, može se prilagoditi svačijim željama, napravi se vrlo brzo, ne treba vam puno sastojaka i vrlo je hranjiv*. Jesam li nešto zaboravila?
Budući da je sezona bobičastog voća (nažalost polako, ali sigurno prolazi) odlučila sam se za chia puding s borovnicama. Kao što sam već i spomenula, vi možete koristiti bilo koje drugo voće, no onda ćete možda morati malo prilagoditi recept.
Vrlo jednostavno, borovnice sam blendala s rižinim mlijekom, i u to sam umiješala chia sjemenke. Napisala sam približne količine sastojaka, no to se vrlo lako može prilagoditi. Ako puding ispadne previše rijetko ubacite još malo chia sjemenki. Ako ispadne previše čvrst, razrijedite s malo mlijeka.
Preporučujem da puding napravite večer prije i stavite ga u hladnjak tijekom noći, no ako se ne sjetite možete ga i tijekom dana napraviti. Poželjno je da na hlađenju bude barem 1 sat kako bi chia sjemenke nabubrile i stvorile lijepu teksturu pudinga.
Sirup od borovnica
Kako bih još malo zasladila ovaj puding i pretvorila ga u pravi desert, na dno staklenke stavila sam malo sirupa od borovnica. Recept za sirup je super jednostavan. Smrznute borovnice sam zagrijala u mikrovalnoj i dodala malo agavinog sirupa. Ništa komplicirano, a opet super dodatak.
*Chia sjemenke odličan su izvor proteina, vlakana, omega 3, kalcija, željeza i magnezija, te raznih drugih nutrijenata. Imaju vrlo visoku prehrambenu vrijednost i zato ih je poželjno uvrstiti u prehranu.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
Puding
- 1 čaša biljnog mlijeka po izboru
- 1/4 čaše chia sjemenki
- 1 čžl agavinog sirupa ili drugog zaslađivača
- 1/3 čaše borovnica – smrznutih ili svježih
- voće ili granola kao dodatak – nije nužno ali svakako preporučujem
- ekstrakt vanilije (opcija)
Sirup
- 1/3 čaše smrznutih borovnica
- 1 žl agavinog sirupa
Postupak
- U blender stavite mlijeko i borovnice te blendajte dok ne postignete glatku teksturu, Možete i samo kratko blendati ako želite da se komadići voća osjete u pudingu.
- Dobiveni napitak ulijte u staklenku (ili čašu), te dodajte chia sjemenke.
- Miješajte sa žlicom dok ne osjetite da puding postaje gušći. Ako koristite staklenku, možete ju zatvoriti i tresti dok se chia sjemenke ne povežu s mlijekom.
- Puding stavite u frižider na hlađenje (najbolje preko noći, ili barem 1 sat).
- Ako je puding previše rijedak dodajte još malo chia sjemenki pa opet promiješajte. Ako je previše gust razrijedite ga s malo mlijeka.
Vrijeme
Priprema – oko 10 minuta
Hlađenje – 1 sat ili više (tijekom noći)