Recepti, Glavna jela

Punjene zelene palačinke (veganske, bez glutena)

Veganske punjene zelene palačinke bez glutena

Ove punjene zelene palačinke su veganske i bez glutena, jako su ukusne i hranjive, te ih možete napuniti bilo čime što volite. Ja sam ih odlučila puniti veganskim bolonjezom koji koristim i za musaku (recept možete pronaći ovdje). To se punjenje savršeno slaže s ovim palačinkama.

Ovaj post bit će kratak, jer zapravo već imam objavljen recept za punjenje, a i za palačinke. Samo treba spojiti ta dva recepta i dobit ćete ovo jelo.

Jedini dodatak je špinat. Dakle, kako biste napravili zelene palačinke prvo napravite smjesu za obične palačinke. Ja ih radim po sljedećem receptu: u blender stavim heljdino brašno, sol i rižino mlijeko, te po potrebi još malo vode. Sve sastojke dobro izblendam dok ne dobijem homogenu smjesu, pa ubacim 2-3 šake svježeg mladog špinata. Zatim sve to još kratko blendam i to je to. Palačinke ispečem na tavi i spremne su za punjenje.

Smjesu možete napraviti i bez blendera. Trebat će vam samo za izblendati špinat. Niže u receptu možete pronaći sve korake za napraviti smjesu bez blendera.

Recept za punjenje pronađite ovdje ili niže u receptu. To je veganski bolonjez od leće koji se može koristiti na puno različitih načina. Zato nije loša ideja napraviti veće količine bolonjeza, pa dio staviti u frižider ili smrznuti.

Kada je punjenje gotovo uzmite jednu palačinku, stavite tanji sloj bolonjeza i zarolajte ju. Ponovite s onoliko palačinki koliko želite. Poslužite uz salatu, možda još neki umak ili kako god volite. Palačinke možete i zapeći u pećnici s malo veganskog sira ili vrhnja za kuhanje. 🙂

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 10 palačinki)

Palačinke 

  • 3/4 čaše heljdinog brašna
  • 2-3 čaše rižinog mlijeka
  • prstohvat soli
  • 2-3 šake svježeg mladog špinata
  • kokosovo ulje za pečenje

Punjenje

  • 1 glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 manja mrkva
  • 5-6 šampinjona
  • 1/2 tikvice
  • 1/2 č leće (crvene, smeđe ili zelene)
  • 2-3 č vode ili temeljca
  • 1 žl pasirane rajčice
  • 1 žl maslinovog ulja
  • sol, papar
  • lovorov list
  • origano
  • 1-2 čžl dimljene paprike u prahu

Postupak

Palačinke

  1. U brašno dodajte sol i rižino mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke. Količinu sastojaka prilagodite željenoj količini palačinki.
  2. Mlijeko možete postupno dodavati kako biste izbjegli stvaranje grudica.
  3. Špinat blendajte s malo vode dok se potpuno ne usitni.
  4. Dobivenu kašu od špinata umiješajte u smjesu za palačinke.
  5. Smjesa bi trebala biti rijetka tako da se može lako razlijevati po tavi.
  6. Palačinke pecite u tavi na malo ulja. Ako primijetite da je smjesa previše gusta, dodajte malo rižinog mlijeka ili vode, a ako je previše rijetka, dodajte brašna.
  7. Ne brinite ako vam prva palačinka ne uspije. Ostale bi se trebale bez problema peći ako je smjesa dobre gustoće.

Punjenje

  1. Luk, papriku, gljive, tikvicu, mrkvu i češnjak sitno narežite i kratko pirjajte na malo ulja.
  2. Dodajte sve začine i još kratko pirjajte. Možete dodati i malo vina ako želite.
  3. Leću operite, pa ubacite u posudu s povrćem.
  4. Prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, pa kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne skuha (15-20 min).
  5. Vodu dodajte postupno. Pazite da leća ne zagori, ali i da se ne kuha u previše vode, jer bi punjenje trebalo biti gusto.
  6. Kada je leća kuhana, punjenje je gotovo.
Share