Recepti, Doručci, Užine

Veganska granola bez glutena

Veganska granola bez glutena

Zobena kaša je moj doručak veći dio dana u godini. Ipak, ove ljetne vrućine me svaki put natjeraju da pronađem neku zamjenu jer mi vruća kaša ujutro baš i ne odgovara. U takvim situacijama spašava me granola. Ova veganska granola bez glutena je baš onakva kakvu volim – jednostavna, brzo gotova i može se nadograđivati ovisno o željama i raspoloženju. Prevladavaju note kokosa, ali možete i to prilagoditi i kokos zamijeniti nečim drugim.

Veganska granola bez glutena – jednostavan recept

Pripremite jednu veću zdjelu u koju ćete staviti sve sastojke, a možete već i upaliti pećnicu na nekih 170 °C. Imajte na umu da sastojke možete prilagoditi i možete ubaciti nešto što ja nisam, ili izbaciti nešto od onoga što sam ja stavila. Osnovni sastojci koje trebate imati su zobene pahuljice (ili druga vrsta pahuljica koja će biti baza, npr. pahuljice od heljde), zatim tekući zaslađivač poput sirupa agave ili datulja, sjemenke i/ili orašide koje ćete dodati te kokosovo ulje.

Ono što sam ja koristila od dodataka su sjemenke suncokreta (možete dodati i chia ili lanene sjemenke), bademi (možete ubaciti i bilo koje druge orašide) i kokosova pulpa. Što je pak to? To je ostatak ribanog kokosa koji sam koristila pri izradi mlijeka od kokosa. Ako radite mlijeko od kokosa ili nekih orašida, ovo je super prilika da ostatke, odnosno pulpu iskoristite. Ako nemate takve ostatke, možete ubaciti ribani kokos.

To je sve što sam ja koristila jer kao što sam već rekla, volim da je granola jednostavna i da nema previše raznih dodataka. Vi naravno možete ubaciti još razno suho voće, sjemenke, kakao ili možda komadiće čokolade otporne na toplinu.

Kada ste odlučili koje sve sastojke želite koristiti, prvo ubacite sve suhe sastojke u zdjelu, a zatim dodajte ulje i tekući zaslađivač. Miješajte sve sastojke rukom ili žlicom dok se ne povežu. Zatim istresite smjesu na posudu za pečenje obloženu masnim papirom. Pecite oko 15-20 minuta na oko 170°C. Vrijeme pečenja bit će kraće ako niste koristili pulpu koja je vlažna. U tom slučaju, već nakon prvih 5 minuta povremeno provjeravajte je li granola poprimila zlatno-smeđu boju jer vrlo lako može zagorjeti.

Količinu sastojaka u ovom receptu možete prilagoditi, jedino pripazite da ne stavite previše ulja ili zaslađivača.

Ako odlučite isprobati ovaj ili neki drugi recept označite me na Instagramu @veganskireceptihr. Ako imate dodatna pitanja ili komentare slobodno mi se javite! 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

 • 250 g zobenih pahuljica
 • 1/2 čaše suncokretovih sjemenki
 • 2/3 čaše badema
 • 2/3 čaše kokosove pulpe (ili ribanog kokosa)
 • 1 žl mljevenih sjemenki lana
 • 2-4 žl agavinog sirupa
 • 1-2 žl kokosovog ulja (otopljenog)
 • prstohvat soli

Postupak

 1. Pomiješajte prvo suhe, zatim mokre sastojke u zdjeli. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
 2. Ravnomjerno rasporedite smjesu na papir za pečenje, pa stavite peći na oko 170 °C.
 3. Pecite 10-20 minuta (ako ste koristili vlažnu pulpu peći će se dulje, a ako niste onda kraće).
 4. Nakon desetak minuta pečenja, možete žlicom preokrenuti granolu da se ispeče i s druge strane, no nije nužno.
 5. Često provjeravajte je li granola potamnila.
 6. Kada osjetite intenzivan miris granole, te kada poprimi zlatno-smeđu boju, možete ju izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.

Vrijeme

Priprema i pečenje – 20-25 minuta

Share