Recepti, Deserti, Užine

Veganski čokoladni keksi (bez glutena)

Veganski čokoladni keksi bez glutena

Ovi veganski čokoladni keksi bez glutena odlična su užina, kako zbog praktičnosti tako i zbog nutritivno vrijednih sastojaka. Priprema je jednostavna i brza, a keksi su mekani, ukusni i čokoladni. Nema razloga da ih ne isprobate! 🙂

Ako želite isprobati kekse s kikiriki maslacem, recept možete pronaći ovdje.

Kako se rade veganski čokoladni keksi?

Osnovu keksa čine bademovo i zobeno brašno. Ja obično ne kupujem već gotova brašna od badema i zobi, već ih sama napravim tako da sameljem bademe, odnosno zobene pahuljice. Ako želite, naravno, možete koristiti i kupovna brašna.

Također su potrebni kakao prah, prašak za pecivo, agavin sirup, biljno mlijeko, kokosovo ulje, malo soli, komadići tamne čokolade i neki orašidi (preporučujem lješnjake ili indijske oraščiće).

U veću posudu stavite bademovo i zobeno brašno, prašak za  pecivo, kakao prah i sol. Dobro izmiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte sve preostale sastojke. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja nije previše ljepljiva i može se oblikovati rukama. Oblikujte manje kuglice, pa ih spljoštite u sredini kako biste napravili kekse.

Kekse slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 180 °C oko 10 minuta. Kada ih izvadite iz pećnice, keksi će biti jako mekani, pa preporučujem da ih ostavite da stoje na limu za pečenje dok se ne ohlade. Kada se ohlade ujedno će i očvrsnuti, pa ih možete prebaciti u posudicu u kojoj ćete ih čuvati. Nekoliko dana mogu stajati u zatvorenoj posudi.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci
(12-14 komada) 

  • 1 čaša brašna od badema (mljevenih badema)
  • 1/2 čaše zobenog brašna
  • 1 žl kakao praha
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 1 žl kokosovog ulja (mjera za ulje u krutom stanju)
  • 2 žl agavinog sirupa
  • 1 žl biljnog mlijeka po želji
  • 1 žl grubo sjeckanih indijskih oraščića ili lješnjaka
  • komadići čokolade po želji
  • 1/4 čžl soli

Postupak

  1. U veću posudu stavite bademovo i zobeno brašno, prašak za  pecivo, kakao prah i sol.
  2. Dobro izmiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte sve preostale sastojke.
  3. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja nije previše ljepljiva i može se oblikovati rukama.
  4. Oblikujte manje kuglice, pa ih spljoštite u sredini kako biste napravili kekse.
  5. Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pazeći da keksi ne zagore.
  6. Kada ih izvadite iz pećnice bit će jako mekani, pa ih ostavite da se ohlade kako bi se stvrdnuli.
  7. Čuvati se mogu u zatvorenoj posudi nekoliko dana.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Pečenje –  oko 10 minuta

Share