Ova veganska sarma je bez glutena i bez soje, a okus vas sigurno neće razočarati – neodoljivo podsjeća na “klasičnu” sarmu.
Postupak izrade prilično je jednostavan, a predložila bih da leću i rižu skuhate ranije, kako biste ubrzali proces. Naime, leća i riža (koje čine osnovu punjenja) bi se trebale prethodno ohladiti kako bi smjesa bila čvrsta. No čak i ako ne stignete skuhati ranije, uvijek možete dodati malo brašna da popravi situaciju.
Ako nikada prije niste radili sarmu i niste sigurni da znate kako napuniti listove kupusa, predlažem da potražite neki video u kojem je to prikazano – da si olakšate postupak.
Još jedan savjet za kraj – predlažem da isprobate okus rezanog kiselog kupusa dok kuhate sarmu kako biste znali koliko soli treba dodati. Ako je kiseli kupus jako slan, onda gotovo uopće nećete trebati dodavati sol. No moguće je i da kupus nije slan, pa ćete tada morati dodati malo više soli.
Veganska sarma je obavezno jelo za zimu. Vrlo je hranjiva i zasitna, baš kao što zimska jela i trebaju biti. Mi volimo sarmu jesti uz pire krumpir, palentu ili kruh. Bilo koji prilog je dobrodošao. 🙂
Ako isprobate vegansku sarmu ili neki drugi recept, podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 7-8 komada)
Punjenje
- 2/3 čaše crvene ili smeđe leće
- 1/2 čaše riže
- 1/2 čaše zobenih pahuljica
- 1 žl mljevenih (ili sitno sjeckanih) oraha
- 1/4 glavice luka (sitno nasjeckano)
- 2 čžl dimljene paprike u prahu
- 1-2 čžl soli
- 1 čžl papra
- malo brašna po potrebi (opcija: Schaer, Mix Bread)
Ostalo
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2 zrna češnjaka
- 1 žl maslinovog ulja
- 1 čaša rezanog kiselog kupusa
- 1-2 čžl dimljene paprike u prahu
- 2-3 lista lovora
- 2-3 žl pasirane rajčice
- 2-3 čaše vode
- 1 čžl papra
- 1-2 čžl soli
Postupak
Punjenje
- Leću i rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, pa kratko ohladite.
- U smjesu leće i riže dodajte sve ostale sastojke za punjenje.
- Dobro umiješajte sastojke da se sjedine.
- Ako je smjesa jako ljepljiva možete dodati malo brašna.
- Uzimajte listove kiselog kupusa jedan po jedan, pa ih punite smjesom i zamotajte.
Ostalo
- Češnjak sitno nasjeckajte, pa ga stavite zajedno s uljem u posudu u kojoj ćete kuhati sarme.
- Dodajte začine, pa na laganoj vatri kratko prepržite češnjak, pazeći da ne zagori.
- Dodajte rezani kiseli kupus i sve ostale sastojke.
- Dodajte jednu po jednu sarmu u posudu, pa ostavite kuhati poklopljeno barem 15 minuta.
- Nakon kuhanja dobro je ostaviti sarme neko vrijeme da odstoje, no možete ih i odmah poslužiti uz željeni prilog.
Vrijeme
Priprema – oko 40 minuta
Kuhanje – oko 20 minuta