Recepti, Glavna jela

Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

Zapečeno povrće s grahom

Svi imamo one dane kada bismo najradije preskočili kuhanje ručka, ali ipak imamo još namirnica koje treba potrošiti i isplativije je s njima nešto napraviti nego naručivati hranu. Za takve situacije ovo zapečeno povrće s grahom idealno je rješenje. Jedino što ćete trebati napraviti jest narezati sve povrće koje želite koristiti i začiniti ga, staviti u pećnicu i to je to. Ovo jednostavno jelo jedno je od mojih omiljenih.

Jela iz jednog lonca (ili u ovom slučaju pleha za pečenje) su vrlo brz i efikasan način za unijeti sve nutrijente koji nam trebaju u jednom obroku, a da ne provedemo previše vremena kuhajući (a kasnije treba i oprati sve to posuđe).

Ako vam se više jede nešto kuhano nego pečeno, ovdje možete pronaći recept za grah varivo. Također, još nekoliko recepata za jela iz jednog lonca podijelila sam u e-kuharici koju možete kupiti ovdje.

Kako savršeno napraviti zapečeno povrće s grahom?

Ovo je jedan od onih recepta u kojima zbilja mislim da ne možete pogriješiti. Definitivno je prigodan za početnike u kuhinji.

Prije svega, potrebno je odabrati koje sve povrće želite koristiti, zatim ga po potrebi isprati i oguliti. Ja sam koristila tikvicu, crvenu i zelenu papriku, mrkvu, crveni luk, šampinjone i krumpir. Također sam dodala i grah iz konzerve. Koristila sam bijeli i crveni grah, a možete koristiti i bilo koju drugu vrstu graha ili slanutak.

Povrće zatim treba narezati na veće komade/kockice. Krumpir režite na kockice veličine otprilike 1×1 cm, a može i malo veće. Dobro je pripaziti da sve vrste povrća budu narezane na približno jednake komade. Tikvice i šampinjoni će ispustiti dosta vode tijekom pečenja, pa njih možete rezati i na malo veće komade od ostalog povrća.

Narezano povrće stavite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ako koristite konzervirani grah, prvo ga isperite pa stavite na pleh za pečenje. Zatim dodajte začine po želji i maslinovo ulje. Ja sam dodala sol, papar, dimljenu papriku u prahu i mješavinu začina za grill povrće (može se kupiti pod takvim nazivom). Koristila sam otprilike 5-6 žlica maslinovog ulja.

Povrće i grah dobro pomiješajte žlicom kako bi se ulje i začini ravnomjerno rasporedili po svim komadićima povrća.

Stavite u pećnicu na 200 °C i pecite oko 45 minuta, dok krumpir ne omekša. Ako želite skratiti vrijeme pečenja možete prethodno napola skuhati krumpir. Tada će vrijeme pečenja vjerojatno biti upola manje.

Tijekom pečenja barem jednom promiješajte povrće kako bi se ispeklo sa svih strana podjednako.

Kada je krumpir mekan jelo je gotovo i spremno za posluživanje.

Predlažem da poslužite kao glavno jelo ili prilog.

Ako isprobate ovaj veganski ručak ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 2-3 porcije)

 • 1 tikvica
 • 1/2 crvene paprike
 • 1/2 zelene paprike
 • 1 mrkva
 • 1 glavica crvenog luka
 • nekoliko (7-8) šampinjona
 • nekoliko (4-5) krumpira
 • 1 konzerva graha ili slanutka
 • 4-6 žl maslinovog ulja
 • 2/3 čžl soli
 • 1/2 čžl papra
 • 1 čžl dimljene paprike u prahu
 • 1-2 čžl mješavine začina za grill povrće

Postupak 

 1. Povrće operite, ogulite ako je potrebno i narežite na veće komade. Sve vrste povrća trebale bi biti narezane na kockice približno jednake veličine. Tikvice i šampinjoni mogu biti malo veći jer će ispustiti vodu tijekom pečenja.
 2. Narezano povrće stavite u pleh za pečenje pa dodajte grah (koji ste prethodno isprali), a zatim i sve začine te maslinovo ulje.
 3. Dobro promiješajte povrće kako bi se začini i ulje ravnomjerno rasporedili.
 4. Pecite na 200 °C oko 45 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Vrijeme pečenja ovisit će o veličini komadića krumpira.
 5. Barem jednom tijekom pečenja promiješajte povrće kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 45 minuta

Share