Recepti, Deserti

Veganski keksi s orasima (bez glutena)

Veganski keksi bez glutena s orasima

Ako ste slični meni, onda kekse sami radite gotovo isključivo u ovo blagdansko vrijeme. Zato vam baš sada donosim jedan vrlo jednostavan recept. Ovi veganski keksi s orasima super su za pokloniti, ponuditi gostima ili grickati kad god poželite.

Keksići su veganski i bez glutena, ali ako vam gluten ne smeta možete ih napraviti i s običnim bijelim brašnom. Ja sam ih napravila kao kekse u obliku srca, no isti recept možete koristiti i za izradu lincera ili vanilin kiflica.

Količinski sam napravila dosta malo keksića (oko 20), pa ako želite napraviti veću količinu samo ravnomjerno povećajte količinu svih sastojka.

Kako napraviti veganske kekse s orasima

Postupak izrade je klasičan – miješaju se odvojeno suhi i mokri sastojci, pa se zatim mokri dodaju suhima. Od suhih sastojaka bit će vam potrebno rižino brašno, psyllium ljuskice, prašak za pecivo, šećer, malo soli, malo cimeta, mljeveni orasi i vanilin šećer ili aroma vanilije. Mokri sastojci su kokosovo ulje (u čvrstom stanju – ne rastopljeno) ili veganski maslac, laneno jaje (mljevene lanene sjemenke i voda) i agavin sirup.

Kokosovo ulje (ili veganski maslac) miješajte dok ne dobijete glatku bijelu masu, pa zatim dodajte ostale mokre sastojke i umiješajte ih u maslac. Zatim mokre sastojke dodajte suhima i zasučite rukave. Sada morate rukama mijesiti tijesto dok ne dobijete lijepu glatku masu. Tijesto oblikujte u kuglu i kratko ga ostavite na hladnom mjestu. Nije potrebno više od desetak minuta.

Zatim razvaljajte tijesto na željenu debljinu (oko 1-2 cm). Tijesto će možda malo pucati na dijelovima dok ga valjate,  ali bez brige. Kada izrežete keksiće uz pomoć modela za kekse, oni će biti kompaktni i neće pucati.

Kada ste sve kekse izrezali, stavite ih na papir za pečenje i u pećnicu zagrijanu na oko 180 °C. Bit će im potrebno oko 10 do 15 minuta da se ispeku. Pazite da ne ostanu predugo u pećnici jer će tada biti tvrdi (iako i dalje ukusni). Kada im rubovi lagano posmeđe, gotovi su.

Jednom kad su keksi pečeni mogućnosti su brojne. Možete ih ostaviti točno takve. Možete ih posipati šećerom u prahu. Možete ih premazati pekmezom i napraviti lincere. Možete ih preliti čokoladnim ili bijelim preljevom. To su samo neke ideje, na vama je da odlučite što želite. Ja sam se odlučila za najjednostavniju opciju, samo sam ih posula s malo šećera u prahu i to je bilo dovoljno.

Ako odlučite isprobati ovaj recept ili vas inspirira za neku drugačiju verziju keksića slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. Lijepo je vidjeti vaše ideje i kreacije. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(15-20 keksića) 

  • 1/2 čaše rižinog brašna
  • 1/2 čaše mljevenih oraha
  • 1 čžl psyllium ljuskica
  • 1/2 čžl praška za pecivo
  • 1 žl smeđeg/kokosovog šećera (ili vanilin šećera)
  • prstohvat soli
  • 1 čžl cimeta
  • 1 žl agavinog sirupa
  • 2 žl kokosovog ulja (ne rastopljenog) ili veganskog maslaca

Postupak

  1. Pomiješajte odvojeno sve suhe i sve mokre sastojke. Maslac izradite vilicom ili pjenjačom, pa umiješajte ostale mokre sastojke u maslac.
  2. Mokre sastojke dodajte suhima, pa rukama mijesite tijesto. Oblikujte glatku kuglu.
  3. Ostavite tijesto kratko na hladnom mjestu (oko 15 minuta).
  4. Razvaljajte tijesto i modelima izrežite oblike keksa po želji.
  5. Kekse stavite na papire za pečenje i pecite oko 10 minuta na 180 °C.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 10 minuta

Share