Recepti, Deserti

Prhki veganski linceri (bez glutena)

Prhki veganski linceri bez glutena

Za sve vas koji tražite vegansku ili bezglutensku verziju lincera koje možete lako i uspješno napraviti, ovi prhki veganski linceri bez glutena odlična su opcija.

U ovom blagdanskom periodu svi nekako osjećaju potrebu ili pritisak da naprave najukusnije i najraznolikije kolačiće. Ja nikada nisam osjećala pritisak da to radim, ali nekako je tradicija nalagala da se barem jedna vrsta keksa ili kolača treba naći na blagdanskom stolu. Kako sam oduvijek voljela peći kolače, nije mi teško padalo ispeći medenjake. I to sam uglavnom radila na Badnjak. Ponekad bih napravila još jednu vrstu kolača i to je to. Nije bilo 50 vrsta kolačića na stolu i to zaista nije bilo potrebno.

Ovaj Božić ulogu medenjaka preuzeli su ovi prhki veganski linceri. To su keksi koje sam oduvijek voljela, ali ih nikada prije nisam radila. Tražeći recept za veganske lincere bez glutena shvatila sam da su svi recepti vrlo slični. Tako se ni ovaj moj ne razlikuje previše od ostalih, ali sam postupak izrade i detaljni sastojci ipak su djelomično improvizirani, odnosno recept je na kraju ponešto drugačiji od ostalih.

Samo tijesto za keksiće vrlo je brzo gotovo, nije potreban mikser niti dugo vrijeme hlađenja. Onaj dugotrajniji dio je izrezivanje oblika iz tijesta, ali i to može biti zabavno.

Konačan rezultat za mene je bio oduševljavajući. Keksi su ispali mekani, prhki, ne previše slatki i jako, jako ukusni. Tako da ponosno s vama dijelim recept za ove prhke veganske lincere.

Kako napraviti ove veganske lincere?

Postupak izrade isti je kao za većinu kolača i keksa koje radim. Odvojeno se miješaju suhi i mokri sastojci, pa se zatim mokri dodaju suhima. No, krenimo od početka.

Od suhih sastojaka trebat će vam rižino brašno, tapioka škrob, psyllium ljuskice, mljeveni bademi, smeđi ili kokosov šećer i prašak za pecivo. Mokri sastojci su kokosovo ulje (možete koristiti i margarin), agavin sirup, aroma vanilije i mlijeko.

Suhe sastojke jednostavno pomiješajte u zdjeli (točne količine su navedene niže u receptu). Mokre sastojke također pomiješajte u zdjeli. Kokosovo ulje neka bude u krutom stanju (poput margarina), nije potrebno rastapati ga. Što se tiče mlijeka, uvijek ga možete malo dodati ako je tijesto previše suho i nikako se ne može oblikovati, ali ipak pazite da ga ne stavite previše. Moje tijesto je bilo prilično mrvljivo, tek toliko vlažno da sam ga mogla oblikovati u kuglu.

Kada mokre sastojke pomiješate sa suhima tijesto ćete morati dalje mijesiti rukama kako bi se kokosovo ulje i drugi sastojci ravnomjerno umijesili. Oblikujte kuglu i ostavite tijesto da odstoji desetak minuta u frižideru. Za to vrijeme predlažem da operete posuđe i pripremite površinu na kojoj ćete tijesto valjati i izrezivati. Također pripremite tanjure/posude/tacne na koje ćete slagati gotove kekse.

Sada slijedi valjanje tijesta za koje preporučujem da koristite masni papir. Dakle, manji dio tijesta odvojite i stavite na površinu za valjanje, zatim ga prekrijte masnim papirom i razvaljajte da debljinu od oko 0,5 cm. Ako je tijesto tanje, keksi bi mogli ispasti previše tvrdi i nedovoljno prhki. Koristeći modele po želji izrežite oblike keksa. Pazite da broj keksa s rupicom u sredini (gornja strana keksa s kojom ćete ga poklopiti jednom kada dodate pekmez) bude jednak broju ostalih (donjih polovica) keksa.

Pecite kekse na 170 °C, desetak minuta. Svakih nekoliko minuta bilo bi dobro da pogledate kako keksi izgledaju. Keksi neće gotovo uopće potamniti i to je u redu. Ako malo zagore bit će tvrdi (što isto nije loše, ali osobno ipak više volim kada su prhki).

Kada su ovi prhki veganski keksi pečeni, gornje polovice (one s rupicom) posipajte šećerom u prahu. Na donje polovice namažite pekmez po želji. Moj omiljeni je pekmez od šipka i s njime su ovi keksići točno onakvi kakve ja volim. Zatim spojite gornju i donju polovicu keksa i to je to. Linceri su gotovi! 🙂

Možete ih spremiti u zatvorenu kutiju ili pakirati u male paketiće i pokloniti nekome. To su suhi keksići i trebali bi sačuvati dobar okus i teksturu nekoliko dana.

Uživajte u pečenju kolača (ako ih odlučite sami raditi). Ako ne, onda uživajte u kolačima.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(35-40 keksića) 

 • 1 1/2 čaša rižinog brašna
 • 1/2 čaše tapioka škroba
 • 3 čžl psyllium ljuskica
 • 1 čaša mljevenih badema
 • 1 žl smeđeg šećera
 • 2 čžl praška za pecivo
 • 3 žl kokosovog ulja (ne rastopljenog, ili margarina)
 • 1 žl sirupa agave
 • 2 čžl tekuće arome vanilije
 • 4 žl biljnog mlijeka (rižino, sojino)

Postupak

 1. Pomiješajte odvojeno sve suhe i sve mokre sastojke. Kokosovo ulje nije potrebno rastapati do tekućeg stanja.
 2. Mokre sastojke dodajte suhima, pa rukama mijesite tijesto. Oblikujte glatku kuglu. Biljno mlijeko možete dodati po potrebi ako je tijesto previše suho.
 3. Ostavite tijesto kratko na hladnom mjestu (oko 15 minuta).
 4. Razvaljajte tijesto i modelima izrežite oblike keksa po želji. Tijesto valjajte tako da ga s gornje strane pokrijete masnim papirom. Kada izrezujete kekse pazite da bude jednak broj gornjih i donjih polovica. Na gornjim polovicama manjim modelom izrežite manji kružić kroz koji će se vidjeti pekmez.
 5. Kekse stavite na papire za pečenje i pecite oko 10 minuta na 170 °C.
 6. Kada su gotovi gornje polovice keksa posipajte šećerom u prahu, a donje namažite pekmezom po želji.

Vrijeme

Priprema – oko 40 minuta
Pečenje – oko 10 minuta

Share