Deserti

Veganska čokolada s dodacima

Veganska čokolada s dodacima

Ova veganska čokolada zapravo je samo ideja kako napraviti vizualno lijepu i jako ukusnu čokoladu za sebe ili pak kao poklon za nekoga. Recept je jednostavan jer nisam radila sama svoju čokoladu od nule, već sam koristila kupovnu čokoladu za kuhanje koju sam rastopila i ukrasila. Zato će ova objava biti kratka i slatka.

Prije samog recepta, htjela bih napomenuti nekoliko stvari.

Koristila sam čokoladu za kuhanje, a također možete koristiti i tamnu čokoladu koja je veganska ili kombinaciju tamne čokolade i one za kuhanje.

Kako bi se čokolada lakše otopila dodala sam malo kokosovog maslaca. Predlažem da koristite kokosov maslac bez mirisa i okusa (osim ako ne želite da se osjeti lijep okus kokosa).

Što se tiče dodataka, možete dodati sve što volite i što mislite da bi se dobro slagalo s čokoladom. Ja sam ubacila prethodno pečene lješnjake, bademe, suhe višnje, listiće kokosa, sjemenke bundeve. Dodaci će čokoladu obogatiti vizualno, okusom ali i nutritivno.

Kako rastopiti čokoladu?

Čokoladu sam topila na klasičan način, kako to i inače radim. Stavila sam jednu posudu s vodom na štednjak i jednu praznu na nju. U praznu posudu stavila sam maslac i čokoladu. Kada voda u posudi ispod nje zakipi, vruća voda i vodena para zagrijat će čokoladu i počet će se topiti. Kada biste stavili čokoladu izravno na ploču štednjaka, vrlo bi se lako mogla zapaliti. Zato je bolje otopiti ju na ovaj način.

Rastopljenu čokoladu izlijte u kalup za čokoladu ili drugu posudu obloženu papirom za pečenje (kako biste čokoladu kasnije lakše izvadili). Dok je čokolada još topla ubacite sve dodatke, pa ju stavite na hlađenje u frižider.

Čokoladu je dobro čuvati u frižideru kako se ne bi počela topiti.

Ako isprobate ovu čokoladu ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 15 g maslaca od kokosa (bez okusa)
  • orašasti plodovi, sjemenke, sušeno voće po želji

Postupak 

  1. Čokoladu stavite u posudu s kokosovim maslacem, pa ju otopite na štednjaku tako da stavite posudu s čokoladom iznad posude u kojoj je kipuća voda.
  2. Izlijte rastopljenu čokoladu u kalup za čokoladu ili drugu posudu pravilnog oblika.
  3. U čokoladu ubacite sve dodatke koje ste odabrali.
  4. Stavite čokoladu na hlađenje u frižider, barem 3 sata.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Hlađenje – oko 3 sata

Share