Recepti, Deserti

Prhki veganski keksi s pekmezom (bez glutena)

Veganski prhki keksi bez glutena s pekmezom

Ovi prhki veganski keksi s pekmezom moji su novi omiljeni keksi iz više razloga. Prije svega, mogu se vrlo brzo i jednostavno napraviti. Svi sastojci se miješaju u jednoj posudi i nije potreban mikser. Priprema ne traje dulje od pola sata, uključujući i oblikovanje keksića.

Ono što me posebno oduševilo je tekstura i okus ovih keksića. Jako su prhki ali i dovoljno kompaktni da se ne raspadaju. Ako volite lincere, ovo bi mogli postati vaši novi omiljeni keksi. A ako želite isprobati veganske i bezglutenske lincere, recept pronađite ovdje.

Prhki veganski keksi s pekmezom – koji sastojci su mi potrebni?

Potrebne sastojke podijelit ću na suhe i mokre. Od suhih sastojaka bit će vam potrebno rižino i bademovo brašno, tapioka brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Ako nemate bademovo brašno ili ga ne želite kupovati (često je vrlo skupo), možete ga napraviti sami tako da sameljete bademe.

Od mokrih sastojaka potrebno je biljno mlijeko (ja koristim rižino, a možete i neko drugo), kokosov maslac, agavin sirup i tekuća aroma vanilije. Umjesto tekuće vanilije možete koristiti i vanilin šećer, samo onda prilagodite količinu ostalih zaslađivača. Također, umjesto agavinog sirupa možete koristiti i neki drugi tekući zaslađivač.

Kokosov maslac isto je što i kokosovo ulje, samo u krutom stanju.

Bit će vam potreban i neki pekmez po želji. Ja sam koristila pekmez od jagode, a vi možete odabrati i neki drugi koji volite.

Prhki veganski keksi s pekmezom – postupak

U veću posudu stavite bademovo i rižino brašno, tapioku, prašak za pecivo i sol. Dobro izmiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte sve preostale (mokre) sastojke. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja nije previše ljepljiva i može se oblikovati rukama.

Oblikujte manje kuglice, pa ih spljoštite u sredini kako biste napravili kekse s malim udubljenjem u sredini. Neka keksi budu približno jednake veličine kako bi se mogli ravnomjerno peći. U sredinu svakog keksa stavite jednu malu žličicu pekmeza.

Pecite na 180 °C oko 8-10 minuta, pazeći da keksi ne zagore. Ovisno o veličini keksa, možda će im trebati par minuta više ili manje. Kada vidite da poprimaju svijetlo smeđu boju, te kada osjetite intenzivan miris keksa, to bi mogao biti znak da su gotovi.

Kada ih izvadite iz pećnice bit će jako mekani, pa ih ostavite da se ohlade kako bi se stvrdnuli. Možete ih čuvati nekoliko dana u zatvorenoj kutiji.

Ovi prhki veganski keksi su također bez glutena te ne sadrže bijeli šećer. Mene su odmah osvojili, a sigurna sam da će i vas.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje

RECEPT

Sastojci
(oko 15 komada) 

 • 1 čaša brašna od badema
 • 1 čaša rižinog brašna
 • 1 žl tapioka brašna
 • 2 čžl praška za pecivo
 • 40 g kokosovog maslaca
 • 2-3 žl agavinog sirupa
 • 1-2 žl rižinog mlijeka
 • 1/3 čžl soli
 • 2 čžl tekuće arome vanilije
 • pekmez po želji

Postupak

 1. U veću posudu stavite bademovo i rižino brašno, tapioku, prašak za pecivo i sol.
 2. Dobro izmiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte sve preostale sastojke.
 3. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja nije previše ljepljiva i može se oblikovati rukama.
 4. Oblikujte manje kuglice, pa ih spljoštite u sredini kako biste napravili kekse s malim udubljenjem u sredini.
 5. U sredinu svakog keksa stavite jednu malu žličicu pekmeza.
 6. Pecite na 180 °C oko 8-10 minuta, pazeći da keksi ne zagore.
 7. Kada ih izvadite iz pećnice bit će jako mekani, pa ih ostavite da se ohlade kako bi se stvrdnuli.
 8. Čuvati se mogu u zatvorenoj posudi nekoliko dana.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Pečenje –  oko 10 minuta

Share