Top Posts
Veganska pizza bez glutena
Veganski cheesecake s višnjama
Veganski tiramisu bez glutena
Veganske krafne bez glutena
Kukuruzna peciva bez glutena
Bezglutenske slane kiflice (veganske)
Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)
Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)
Veganska sarma (bez soje, bez glutena)
Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog
Veganski recepti
jednostavna veganska jela bez glutena
KruhRecepti

Veganska pinca bez glutena

piše Lea 12 travnja, 2020
piše Lea 12 travnja, 2020

Nemojte napraviti istu pogrešku kao ja i misliti da ukusna veganska pinca bez glutena ne postoji i da ju je nemoguće napraviti. Moguće je, i zapravo nije uopće teško. Sve što trebate znati kako biste napravili najfiniju pincu piše u nastavku.

O pinci i tradiciji

Ne zamaram se previše tradicijom i mislim da Uskrs nije uništen ako nema mladog luka niti da Božić nije Božić bez kolača. Ipak, htjela ja to ili ne, neke tradicionalne vrijednosti su mi usađene, posebice kada je u pitanju hrana. Do sada nije prošao niti jedan Uskrs bez mamine pince, mladog luka i svega ostalog što ide uz to. Već nekoliko godina ne jedem šunku, sir i jaja, no već i sami okus pince s mladim lukom dovoljan je da me podsjeti na uskršnji doručak. Kada tijekom godine jedem slatku pogaču s lukom i francuskom salatom? Nikada, to je jednostavno rezervirano za Uskrs.

Ovo je prva godina da ne provodim Uskrs doma sa svojima, pa sam morala zasukati rukave i sama se pobrinuti da imam ukusan doručak (i večeru, i onda opet doručak, kako to već ide). I tako sam odlučila zamijesiti vegansku pincu bez glutena. Pincu nikada nisam radila, niti s glutenom niti bez njega, pa sam umjesto potpunog improviziranja ipak proučila nekoliko recepata koje sam uspjela pronaći. Na kraju sam naravno improvizirala (što nije baš preporučljivo u 9 navečer, večer prije Uskrsa), ali imala sam sreće i pinca je ispala bolje nego što sam očekivala.

Uspjela sam postići gustu strukturu, blago žutu boju, finu slatkoću i blagu aromu naranče. Zbilja sam zadovoljna rezultatom, pa ću podijeliti recept s vama (malo kasno doduše). Ako ništa, možete raditi neke slatke kiflice na isti način ili sačuvati recept za sljedeći Uskrs. 🙂

Htjela bih napomenuti da su mjere u receptu približne,  jer ja sastojke gotovo nikada ne važem (niti ne posjedujem kuhinjsku vagu). Znam, u kuhanju to još može proći, u pečenju kolača – teško. Ali mislim da u ovom slučaju ipak može. Ako slijedite postupak i dodajete brašno i mlijeko prema osjećaju, vjerujem da nećete pogriješiti. Zato dobro proučite recept, stavite pregaču i zabavite se!

Veganska pinca bez glutena – postupak i recept

Pripremite dvije posude – jednu za suhe i jednu za mokre sastojke. U posudu za suhe sastojke stavite brašno, suhi kvasac, malo soli, šećer, rum šećer i vanilin šećer (ili tekuću aromu ruma i vanilije dodajte u mokre sastojke), te malo kurkume koja će pinci dati lijepu žutu boju (okus se neće osjetiti). Koristila sam brašno bez glutena Mix B (Schaer) i pokazalo se odlično. Ako koristite drugu bezglutensku mješavinu brašna moguće je da rezultat bude nešto drugačiji.

U posudu za mokre sastojke dodajte toplo mlijeko (nikako ne vruće ili hladno), kokos maslac (koji možete rastopiti u mlijeku ili zasebno) i arome (ako ih već niste dodali u suhe sastojke). Ako dodajete tekuće arome onda povećajte količinu šećera.

Zatim mokre sastojke umiješajte u suhe. Ja sam koristila blender, no možete i ručno umijesiti. Na kraju dodajte malo soka naranče te ribanu koricu naranče i limuna pa umijesite da se pravilno rasporedi. Pazite da sok naranče ne bude previše hladan.

Po želji možete umijesiti i grožđice. Ja sam ih ovaj put izostavila jer ih neki ne vole (vjerojatno svaka obitelj ima barem jednog člana koji ih ne voli).

Kada ste umijesili glatko tijesto (koje ne bi trebalo biti tvrdo već elastično i mekano), ostavite ga na toplom mjestu, prekriveno krpom, barem sat i pol.

Sljedeći korak jest oblikovanje pince. Ja sam napravila 4 manje pince, a vi možete i jednu veliku ili 2 srednje, kako god hoćete. Moguće je da tijesto nakon stajanja bude dosta mokro i ljepljivo, pa mu dodajte još brašna i lagano ga još kratko mijesite kako biste oblikovali pince. Kada su pince oblikovane stavite ih na papir za pečenje i ostavite još dvadesetak minuta da stoje. Zatim ih nožem zarežite po sredini (2 crte koje se sijeku – kao križić) i stavite peći na oko 180 °C.

Ovisno o veličini pince, vrijeme pečenja će varirati. Ja sam 4 manje pince pekla oko 40 minuta. Ako je pinca veća vjerojatno će joj trebati dulje. Nakon pola sata pečenja povremeno provjeravajte pincu kako ne bi zagorjela.

Kada je pečena, ostavite ju da se ohladi na toplom mjestu, prekrivenu krpom. Toplu pincu možete premazati s malo kokosovog ulja i/ili posipati sa šećerom u prahu.

Dobar tek! 🙂

Ako isprobate ovu vegansku pincu bez glutena ili neki drugi recept podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. Javite mi se i ako imate bilo kakvo pitanje! 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci 

Suhi

  • 1/2 kg brašna (Mix B Schaer – bezglutenska mješavina)
  • 1 pak suhog kvasca
  • prstohvat soli
  • 2 žl kokosovog šećera
  • 1 pak vanilin šećera
  • 1 pak rum šećera
  • 1/4 čžl kurkume u prahu

Mokri

  • 1/4 l biljnog mlijeka (ja sam koristila rižino)
  • 2 žl kokosovog maslaca u krutom stanju (otopiti)
  • 1/3 čaše cijeđenog soka naranče

Ostali

  • ribana korica naranče
  • ribana korica limuna
  • aroma ruma i vanilije (ako niste dodali u suhe sastojke)
  • grožđice – po želji

Postupak

  1. Pripremite 2 posude. U jednu pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugu sve mokre.
  2. Mokre sastojke nježno umiješajte u suhe.
  3. Zatim dodajte sve ostale sastojke i umiješajte u tijesto da se ravnomjerno rasporede.
  4. Prekrijte posudu s tijestom sa suhom krpom i ostavite najmanje sat i pol na toplom mjestu.
  5. Oblikujte pincu i dodajte brašno ako je tijesto ljepljivo.
  6. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, te pincu ostavite još dvadesetak minuta na plehu.
  7. Nožem zarežite po sredini pince (2 crte u obliku slova X).
  8. Pecite na 180 °C oko 40 minuta.
  9. Pečenu pincu možete po želji premazati s malo kokosovog ulja i posipati sa šećerom u prahu.

Vrijeme

Priprema – oko 25 minuta
Dizanje tijesta – oko 2 sata
Pečenje – oko 40 minuta

bez glutenabezglutenski kruhbezglutensko brašnokruhveganveganska pincaveganski recepti
1 FacebookTwitterPinterestRedditWhatsappEmail
prethodna objava
Brzi kolač bez glutena (veganski)
sljedeća objava
Veganska musaka (bez soje, bez glutena)

Možda će ti se svidjeti i ovo

Veganska pizza bez glutena

21 svibnja, 2022

Veganski cheesecake s višnjama

4 travnja, 2022

Veganski tiramisu bez glutena

13 ožujka, 2022

Veganske krafne bez glutena

28 veljače, 2022

Kukuruzna peciva bez glutena

6 veljače, 2022

Bezglutenske slane kiflice (veganske)

17 siječnja, 2022

Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

6 prosinca, 2021

Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

8 studenoga, 2021

Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

27 listopada, 2021

Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...

30 rujna, 2021

Ostanimo u kontaktu

Instagram Email

Vodič kroz biljnu prehranu

Najnovije objave

  • Veganska pizza bez glutena

    21 svibnja, 2022
  • Veganski cheesecake s višnjama

    4 travnja, 2022
  • Veganski tiramisu bez glutena

    13 ožujka, 2022
  • Veganske krafne bez glutena

    28 veljače, 2022
  • Kukuruzna peciva bez glutena

    6 veljače, 2022
  • Bezglutenske slane kiflice (veganske)

    17 siječnja, 2022
  • Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

    6 prosinca, 2021
  • Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

    8 studenoga, 2021

Joga

  • Instagram
  • Email
  • Pravila privatnosti

Copyright © 2021. Veganski recepti. Sva prava pridržana. Dizajn i razvoj PenciDesign


Povratak na vrh
Veganski recepti
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog

Pogledaj jošx

Veganska salata s crnom lećom

14 kolovoza, 2021

Kukuruzna peciva bez glutena

6 veljače, 2022

Palačinke s pudingom (veganske, bez glutena)

28 rujna, 2020

Koristimo kolačiće (engl. cookies) kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Više o kolačićima koje upotrebljavamo i načinu kako ih možete isključiti saznajte u postavkama.

Pregled privatnosti

Na našem mrežnom mjestu https://veganskirecepti.hr koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o pojedinom kolačiću spremaju se u vaš internetski preglednik i funkcioniraju na način da prepoznaju korisnika kada se vrati na stranice pružajući nam tako informacije o tome koji dijelovi su interesantni i korisni, odnosno koje bi mogli poboljšati.

Tehnički nužni kolačići

Kolačići nužni za ispravno funkcioniranje ovog meežnog mjesta. Moraju uvijek biti omogućeni kako bi se, između ostalog, mogle spremiti i postavke za ostale kolačiće.

Kolačići treće strane

Naše mrežno mjesto koristi Google Analytics za anonimno skuplje informacija o broju posjećenosti i popularnosti pojedinih stranica.

Zadržavajući ove kolačiće omogućenima pomažete nam poboljšati naše web-mjesto.

Molimo omogućite Tehnički nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Powered by  GDPR Cookie Compliance