Ove punjene zelene palačinke su veganske i bez glutena, jako su ukusne i hranjive, te ih možete napuniti bilo čime što volite. Ja sam ih odlučila puniti veganskim bolonjezom koji koristim i za musaku (recept možete pronaći ovdje). To se punjenje savršeno slaže s ovim palačinkama.
Ovaj post bit će kratak, jer zapravo već imam objavljen recept za punjenje, a i za palačinke. Samo treba spojiti ta dva recepta i dobit ćete ovo jelo.
Jedini dodatak je špinat. Dakle, kako biste napravili zelene palačinke prvo napravite smjesu za obične palačinke. Ja ih radim po sljedećem receptu: u blender stavim heljdino brašno, sol i rižino mlijeko, te po potrebi još malo vode. Sve sastojke dobro izblendam dok ne dobijem homogenu smjesu, pa ubacim 2-3 šake svježeg mladog špinata. Zatim sve to još kratko blendam i to je to. Palačinke ispečem na tavi i spremne su za punjenje.
Smjesu možete napraviti i bez blendera. Trebat će vam samo za izblendati špinat. Niže u receptu možete pronaći sve korake za napraviti smjesu bez blendera.
Recept za punjenje pronađite ovdje ili niže u receptu. To je veganski bolonjez od leće koji se može koristiti na puno različitih načina. Zato nije loša ideja napraviti veće količine bolonjeza, pa dio staviti u frižider ili smrznuti.
Kada je punjenje gotovo uzmite jednu palačinku, stavite tanji sloj bolonjeza i zarolajte ju. Ponovite s onoliko palačinki koliko želite. Poslužite uz salatu, možda još neki umak ili kako god volite. Palačinke možete i zapeći u pećnici s malo veganskog sira ili vrhnja za kuhanje. 🙂
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 10 palačinki)
Palačinke
- 3/4 čaše heljdinog brašna
- 2-3 čaše rižinog mlijeka
- prstohvat soli
- 2-3 šake svježeg mladog špinata
- kokosovo ulje za pečenje
Punjenje
- 1 glavica luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 1/2 crvene paprike
- 1 manja mrkva
- 5-6 šampinjona
- 1/2 tikvice
- 1/2 č leće (crvene, smeđe ili zelene)
- 2-3 č vode ili temeljca
- 1 žl pasirane rajčice
- 1 žl maslinovog ulja
- sol, papar
- lovorov list
- origano
- 1-2 čžl dimljene paprike u prahu
Postupak
Palačinke
- U brašno dodajte sol i rižino mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke. Količinu sastojaka prilagodite željenoj količini palačinki.
- Mlijeko možete postupno dodavati kako biste izbjegli stvaranje grudica.
- Špinat blendajte s malo vode dok se potpuno ne usitni.
- Dobivenu kašu od špinata umiješajte u smjesu za palačinke.
- Smjesa bi trebala biti rijetka tako da se može lako razlijevati po tavi.
- Palačinke pecite u tavi na malo ulja. Ako primijetite da je smjesa previše gusta, dodajte malo rižinog mlijeka ili vode, a ako je previše rijetka, dodajte brašna.
- Ne brinite ako vam prva palačinka ne uspije. Ostale bi se trebale bez problema peći ako je smjesa dobre gustoće.
Punjenje
- Luk, papriku, gljive, tikvicu, mrkvu i češnjak sitno narežite i kratko pirjajte na malo ulja.
- Dodajte sve začine i još kratko pirjajte. Možete dodati i malo vina ako želite.
- Leću operite, pa ubacite u posudu s povrćem.
- Prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, pa kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne skuha (15-20 min).
- Vodu dodajte postupno. Pazite da leća ne zagori, ali i da se ne kuha u previše vode, jer bi punjenje trebalo biti gusto.
- Kada je leća kuhana, punjenje je gotovo.