Top Posts
Veganska pizza bez glutena
Veganski cheesecake s višnjama
Veganski tiramisu bez glutena
Veganske krafne bez glutena
Kukuruzna peciva bez glutena
Bezglutenske slane kiflice (veganske)
Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)
Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)
Veganska sarma (bez soje, bez glutena)
Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog
Veganski recepti
jednostavna veganska jela bez glutena
DesertiDoručciReceptiUžine

Brzi kolač bez glutena (veganski)

piše Lea 15 ožujka, 2020
piše Lea 15 ožujka, 2020

Za mene postoje dvije skupine kolača. U prvu spadaju oni kolači koji se jedu kao desert i najčešće su kremasti (npr. kremšnita ili ovaj čokoladni kolač). U drugu skupinu spada ovaj brzi kolač bez glutena. To su fini kolači koji su prilično hranjivi i zasitni pa mogu poslužiti i kao doručak ili međuobrok. Recept za još jedan takav ukusan kolač možete pronaći ovdje.

Već nakon što sam prvi puta ispekla ovaj kolač znala sam da je to kolač koji ću opet raditi. Nema puno jela koje radim iznova na potpuno isti način, ali prema ovom receptu ispao je tako fino da nemam što mijenjati. Osim možda preljeva i voća, no biskvit ostaje isti. Prilično je prhak i jako mekan. Dovoljno je sladak da se zna da je to kolač, ali nije presladak. Voćni preljev i komadići voća u biskvitu daju vlažnost i kiselost koja se odlično slaže sa slatkoćom. Morate isprobati sami da shvatite o čemu govorim. 🙂

Prije nego krenem s receptom imam nekoliko savjeta koji bi mogli biti korisni:

  • kalup koji sam koristila je malenih dimenzija (23×15 cm), pa ako koristite veći računajte na to da će biskvit ispasti tanji (ili možete povećati količinu sastojaka)
  • za miješanje sastojaka nije potreban mikser, te pazite da ne miješate tijesto predugo ili grubo – budite nježni
  • na kraju možete dodati voće po želji u kolač, a preporučujem jagode, višnje, ribiz, borovnice i slično
  • biskvit je neutralan pa ga možete iskoristiti kao bazu za neki kolač s kremom i slično
  • možda se neko od brašna koja sam koristila može zamijeniti drugim, no ja ne mogu garantirati dobre rezultate za niti jednu drugu kombinaciju, pa preporučujem da koristite navedena brašna
  • šećer kokosovog cvijeta možete zamijeniti bilo kojim drugim šećerom
  • kokosovo ulje možete zamijeniti drugim uljem ili margarinom
  • vrijeme pečenja ovisit će o veličini kalupa koji koristite, pa ga prilagodite (provjerite s drvenim štapićem je li kolač pečen)

Kako napraviti brzi kolač bez glutena

Trebat će vam dvije posude – jedna za suhe i jedna za mokre sastojke. Od suhih sastojaka koristi se zobeno brašno, bademovo brašno, tapioka škrob, psyllium ljuskice, prašak za pecivo, šećer kokosovog cvijeta, ribani kokos, kokosovo brašno i sitno mljeveni lješnjaci (po želji).

Mokri sastojci koji vam trebaju uključuju biljno mlijeko, jabučni ocat, limun i kokosovo ulje. Pomiješajte odvojeno mokre i suhe sastojke, pa zatim mokre dodajte suhim i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Na kraju u tijesto možete ubaciti šumsko voće, jagode ili drugo voće po želji. Ako koristite smrznuto voće prethodno ga odmrznite.

Kalup za pečenje premažite s malo ulja i posipajte s malo brašna, pa tijesto ravnomjerno rasporedite i ukrasite jagodama ili drugim voćem po želji. Pecite na 180 °C oko 40 minuta. Pečeni kolač premažite sa sirupom datulja (po želji).

Kolač možete držati u frižideru, no nije nužno. Trajat će nekoliko dana ako ga čuvate u zatvorenoj posudi. Poslužite ga kao desert ili užinu. Možete se počastiti i za doručak. Ovaj kolačić je tako ukusan i hranjiv da ga stvarno možete jesti u svako doba dana. Priprema je jednostavna i brza, a može vas spasiti u kritičnim situacijama (kada ste vani i treba vam neki slatki zalogaj pa završite s čokoladom i krafnom u ruci).

To je možda i glavni razlog zašto ga ja volim – teško mi je (gotovo nemoguće) pronaći hranjiv kolač ili međuobrok u dućanu, pa ili ostanem gladna ili kupim nešto što mi zapravo nije fino ili pak nije hranjivo. Ovaj kolač je stvarno spas za takve situacije i zato ću ga raditi svaki vikend dok mi ne dosadi.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 čaša zobenog brašna
  • 1 čaša bademovog brašna
  • 1/4 čaše tapioka škroba
  • 2 čžl psyllium ljuskica
  • 1 žl kokosovog brašna
  • 2 žl šećera kokosovog cvijeta
  • 2 žl ribanog kokosa
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 1 žl brašna od lješnjaka (po želji)
  • 1 čaša biljnog mlijeka (dodati po potrebi)
  • 2 žl kokosovog ulja (rastopljenog)
  • 2 čžl jabučnog octa
  • ribana korica limuna
  • prstohvat soli

Postupak

  1. Pripremite 2 posude. U jednu pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugu sve mokre, šumskog voća.
  2. Mokre sastojke nježno umiješajte u suhe.
  3. Šumsko voće odmrznite ako je smrznuto te ocijedite višak tekućine. Potom ga umiješajte u smjesu za kolač.
  4. Kalup za pečenje namastite i posipajte s malo brašna. Potom ulijte smjesu za kolač u kalup i ravnomjerno ju rasporedite. Na kolač poslažite ploške jagoda i lagano ih utisnite.
  5. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
  6. Pečeni kolač premažite sa sirupom datulja i ohladite prije serviranja.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 40 minuta

bez glutenabezglutensko brašnodesertdoručakužinaveganveganski kolačveganski recepti
1 FacebookTwitterPinterestRedditWhatsappEmail
prethodna objava
Veganske kokos kuglice (bez pečenja, bez glutena)
sljedeća objava
Veganska pinca bez glutena

Možda će ti se svidjeti i ovo

Veganska pizza bez glutena

21 svibnja, 2022

Veganski cheesecake s višnjama

4 travnja, 2022

Veganski tiramisu bez glutena

13 ožujka, 2022

Veganske krafne bez glutena

28 veljače, 2022

Kukuruzna peciva bez glutena

6 veljače, 2022

Bezglutenske slane kiflice (veganske)

17 siječnja, 2022

Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

6 prosinca, 2021

Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

8 studenoga, 2021

Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

27 listopada, 2021

Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez...

30 rujna, 2021

Ostanimo u kontaktu

Instagram Email

Vodič kroz biljnu prehranu

Najnovije objave

  • Veganska pizza bez glutena

    21 svibnja, 2022
  • Veganski cheesecake s višnjama

    4 travnja, 2022
  • Veganski tiramisu bez glutena

    13 ožujka, 2022
  • Veganske krafne bez glutena

    28 veljače, 2022
  • Kukuruzna peciva bez glutena

    6 veljače, 2022
  • Bezglutenske slane kiflice (veganske)

    17 siječnja, 2022
  • Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

    6 prosinca, 2021
  • Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

    8 studenoga, 2021

Joga

  • Instagram
  • Email
  • Pravila privatnosti

Copyright © 2021. Veganski recepti. Sva prava pridržana. Dizajn i razvoj PenciDesign


Povratak na vrh
Veganski recepti
  • Početna
  • Recepti
    • All Deserti Doručci Glavna jela Juhe Kruh Umaci Užine
      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski cheesecake s višnjama

      4 travnja, 2022

      Deserti

      Veganski tiramisu bez glutena

      13 ožujka, 2022

      Deserti

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Deserti

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Doručci

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Doručci

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Doručci

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Doručci

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

      Glavna jela

      Veganska pizza bez glutena

      21 svibnja, 2022

      Glavna jela

      Veganski burgeri od kvinoje (bez glutena, bez soje)

      8 studenoga, 2021

      Glavna jela

      Veganska sarma (bez soje, bez glutena)

      27 listopada, 2021

      Glavna jela

      Zapečeno povrće s grahom (veganski, bez soje)

      29 kolovoza, 2021

      Juhe

      Kremasta juha od kukuruza (veganska, bez glutena, bez…

      30 rujna, 2021

      Juhe

      Brza krem juha od brokule

      1 studenoga, 2019

      Juhe

      Krem juha od leće i đumbira

      9 listopada, 2019

      Juhe

      Grah varivo (vegansko, bez glutena)

      13 rujna, 2019

      Kruh

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Kruh

      Naan kruh bez glutena

      16 lipnja, 2020

      Kruh

      Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

      24 svibnja, 2020

      Kruh

      Veganska pinca bez glutena

      12 travnja, 2020

      Umaci

      Pašta s veganskim umakom

      10 siječnja, 2021

      Umaci

      Pašta i veganski pesto

      30 lipnja, 2020

      Umaci

      Veganska francuska salata s paštom

      3 svibnja, 2020

      Umaci

      Humus s pečenom paprikom

      27 rujna, 2019

      Užine

      Veganske krafne bez glutena

      28 veljače, 2022

      Užine

      Kukuruzna peciva bez glutena

      6 veljače, 2022

      Užine

      Bezglutenske slane kiflice (veganske)

      17 siječnja, 2022

      Užine

      Veganski burek s jabukama i orasima (bez glutena)

      6 prosinca, 2021

  • Blog

Pogledaj jošx

Bezglutenske slane kiflice (veganske)

17 siječnja, 2022

Popečci od slanutka (veganski, bez glutena)

1 rujna, 2019

Bezglutenski kruh od kiselog tijesta (veganski)

24 svibnja, 2020

Koristimo kolačiće (engl. cookies) kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Više o kolačićima koje upotrebljavamo i načinu kako ih možete isključiti saznajte u postavkama.

Pregled privatnosti

Na našem mrežnom mjestu https://veganskirecepti.hr koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o pojedinom kolačiću spremaju se u vaš internetski preglednik i funkcioniraju na način da prepoznaju korisnika kada se vrati na stranice pružajući nam tako informacije o tome koji dijelovi su interesantni i korisni, odnosno koje bi mogli poboljšati.

Tehnički nužni kolačići

Kolačići nužni za ispravno funkcioniranje ovog meežnog mjesta. Moraju uvijek biti omogućeni kako bi se, između ostalog, mogle spremiti i postavke za ostale kolačiće.

Kolačići treće strane

Naše mrežno mjesto koristi Google Analytics za anonimno skuplje informacija o broju posjećenosti i popularnosti pojedinih stranica.

Zadržavajući ove kolačiće omogućenima pomažete nam poboljšati naše web-mjesto.

Molimo omogućite Tehnički nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Powered by  GDPR Cookie Compliance