Veliki sam ljubitelj pašte, a kao glavno jelo sam ju do nedavno jela isključivo sa salsom od pomidora ili s bolonjezom (super recept za veganski bolonjez možete pronaći ovdje). E pa od nedavno je moj jelovnik bogatiji za još jedno fino jelo (odnosno umak) – veganski pesto. Lijepa zelena boja pašte s pestom mi je vizualno jako privlačna, a okus je drugačiji od onog na što sam navikla, na pozitivan način.
Pesto je veganski, a ako koristite paštu bez glutena onda je ovo jelo u potpunosti i bez glutena. Kao i uvijek, prilagodite ga svojim željama.
Recept za veganski pesto
Klasičan pesto (pesto alla genovese) je prepoznatljive zelene boje i sastoji se uglavnom od bosiljka, maslinovog ulja, parmezana i orašida, a može se dodati i razno drugo začinsko bilje. Ja sam se držala tradicionalne recepture, ali sam ju prilagodila veganskoj prehrani, te sam dodala grašak i špinat. Pesto možete napraviti i bez graška, ali ja ga volim dodati prvenstveno radi njegove hranjivosti i kremaste teksture (lako se blenda i čini umak kremastim).
Dakle, sastojci koje sam koristila su: svježi bosiljak, grašak, maslinovo ulje, svježi mladi špinat, indijski oraščići, malo rižinog mlijeka i veganski parmezan, a od ostalih začina dodala sam samo sol i papar. Možete ubaciti i malo svježeg češnjaka po želji. Ja ga ponekad ubacim, a ponekad izostavim (odnosno zaboravim dodati). Jednako je dobro s njim kao i bez njega.
Indijske oraščiće možete namočiti preko noći ili ih ostaviti u vrućoj vodi desetak minuta prije korištenja.
Što se tiče veganskog parmezana, ja koristim ovaj i prilično sam zadovoljna s njim. Stavljam ga čak i na pizzu, lijepo se rastopi.
Sve što trebate napraviti kako biste dobili ovaj veganski pesto je zapravo skuhati grašak, izblendati sve sastojke, isprobati umak da provjerite jeste li dodali dovoljno začina i to je to. Gotovi umak možete preliti po skuhanoj pašti i jelo je gotovo. Savršeno je za nadolazeće ljetne dane jer se ne morate previše grijati kraj štednjaka.
Ovo jelo je gotovo u manje od 20 minuta, tako da je i s te strane jako praktično. Umak možete napraviti u većoj količini, pa ga čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi nekoliko dana.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 2 porcije)
- oko 250 g pašte po izboru
- 1 šaka svježih listića bosiljka
- 2/3 čaše kuhanog graška
- 1 šaka svježeg mladog špinata
- 1/2 čaše indijskih oraščića
- 2-3 žl rižinog mlijeka
- 2 žl maslinovog ulja
- 1-2 žl veganskog parmezana
- sol i papar
Postupak
- Paštu stavite kuhati u kipuću vodu, a za to vrijeme pripremite sastojke za pesto.
- Skuhajte grašak. Indijske oraščiće kratko natopite u vrućoj vodi (ako ih niste već prethodno namočili).
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete kremasti umak. Preporučujem da uvijek prvo dodate manju količinu rižinog mlijeka i ulja, pa dodate još ako je potrebno.
- Pestom prelijte kuhanu paštu i poslužite.
Vrijeme
Priprema i kuhanje – oko 20 minuta