Humus je u zadnje vrijeme postao jako popularan namaz, i to ne samo u veganskoj populaciji. Za to postoji i dobar razlog. Zapravo više razloga. Praktičan je i jednostavan za napraviti, možete ga prilagoditi svojem ukusu i dodati mu što god poželite, hranjiv je i zdrav, a super je i to što ga sada već možete kupiti gotovo u svakom dućanu.
Ako ste odlučili da je vrijeme da ga napravite sami, nastavite čitati jer vam donosim super recept za ovaj ukusan namaz.
Kako napraviti humus
Prvi puta kada sam probala humus nije mi bio baš ukusan, ali sam ga s vremenom zavoljela i sada ga mogu jesti pa gotovo i bez posebnih dodataka. Ovaj put sam ipak odlučila dodati pečene crvene paprike i definitivno nisam požalila.
Osim što mu daju lijepu boju, ovom namazu paprike daju i odličan okus. Mogu se koristiti i svježe, no ja sam ih kratko popržila na malo maslinovog ulja skupa s lukom, češnjakom i malo mrkve. Ta mi se kombinacija pokazala posebno ukusnom. Sve to možete ispeći u pećnici ili ako vam se žuri, na tavi.
No, krenimo od početka. Prvo je potrebno skuhati slanutak ako nemate već kuhani. Ja najčešće koristim kupovni iz konzerve. Nedavno sam čula jednu baku u kulinarskoj emisiji kako kaže: “Život je prekratak da bih trošila vrijeme na izradu kora za pite.” U mom slučaju to vrijedi i za kuhanje slanutka.
Zatim taj slanutak treba kratko blendati skupa s malo limunovog soka, jednom žličicom tahinija (pastom od sezama) i svim ostalim sastojcima. Vodu možete dodati ako želite da je namaz malo rjeđi. Ja obično volim da nije previše gust, pa gotovo uvijek dodam vode.
Blendajte dok ne dobijete glatki namaz i to je to.
Najbolje je namaz prebaciti u staklenku ili kutijicu s poklopcem, te staviti u frižider. Može stajati nekoliko dana u frižideru, ali najbolji je dok je svjež. Ako ga jedem nakon nekoliko dana, ponekad mu dodam malo soka od limuna da ga osvježim. To nije nužno naravno, pogotovo ako vam okus limuna nije omiljen u takvim namazima.
Osim kao namaz na kruhu, humus je odličan za poslužiti s pečenim krumpirićima ili svježom narezanom paprikom, mrkvom, celerom i drugim povrćem.
Možete ga dodati i u smjesu za popečke poput ovih.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1 konzerva slanutka
- 1 čžl tahinija
- sok pola limuna
- sol i papar
- 1 crvena paprika roga
- 1 češanj češnjaka
- 1/3 glavice luka
- 1 manja mrkva po želji
- malo vode po potrebi
- 1 žl maslinovog ulja za prženje/pečenje
Postupak
- Papriku, luk, češnjak i mrkvu kratko pržite na maslinovom ulju ili ih pecite u pećnici dok malo ne potamne.
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatki namaz.
- Dobiveni namaz stavite u staklenku i čuvajte u frižideru.
Vrijeme
Priprema – 15-30 minuta