Recepti, Deserti, Doručci, Užine

Brzi kolač bez glutena (veganski)

Veganski kolač bez glutena s voćnim preljevom

Za mene postoje dvije skupine kolača. U prvu spadaju oni kolači koji se jedu kao desert i najčešće su kremasti (npr. kremšnita ili ovaj čokoladni kolač). U drugu skupinu spada ovaj brzi kolač bez glutena. To su fini kolači koji su prilično hranjivi i zasitni pa mogu poslužiti i kao doručak ili međuobrok. Recept za još jedan takav ukusan kolač možete pronaći ovdje.

Već nakon što sam prvi puta ispekla ovaj kolač znala sam da je to kolač koji ću opet raditi. Nema puno jela koje radim iznova na potpuno isti način, ali prema ovom receptu ispao je tako fino da nemam što mijenjati. Osim možda preljeva i voća, no biskvit ostaje isti. Prilično je prhak i jako mekan. Dovoljno je sladak da se zna da je to kolač, ali nije presladak. Voćni preljev i komadići voća u biskvitu daju vlažnost i kiselost koja se odlično slaže sa slatkoćom. Morate isprobati sami da shvatite o čemu govorim. 🙂

Prije nego krenem s receptom imam nekoliko savjeta koji bi mogli biti korisni:

  • kalup koji sam koristila je malenih dimenzija (23×15 cm), pa ako koristite veći računajte na to da će biskvit ispasti tanji (ili možete povećati količinu sastojaka)
  • za miješanje sastojaka nije potreban mikser, te pazite da ne miješate tijesto predugo ili grubo – budite nježni
  • na kraju možete dodati voće po želji u kolač, a preporučujem jagode, višnje, ribiz, borovnice i slično
  • biskvit je neutralan pa ga možete iskoristiti kao bazu za neki kolač s kremom i slično
  • možda se neko od brašna koja sam koristila može zamijeniti drugim, no ja ne mogu garantirati dobre rezultate za niti jednu drugu kombinaciju, pa preporučujem da koristite navedena brašna
  • šećer kokosovog cvijeta možete zamijeniti bilo kojim drugim šećerom
  • kokosovo ulje možete zamijeniti drugim uljem ili margarinom
  • vrijeme pečenja ovisit će o veličini kalupa koji koristite, pa ga prilagodite (provjerite s drvenim štapićem je li kolač pečen)

Kako napraviti brzi kolač bez glutena

Trebat će vam dvije posude – jedna za suhe i jedna za mokre sastojke. Od suhih sastojaka koristi se zobeno brašno, bademovo brašno, tapioka škrob, psyllium ljuskice, prašak za pecivo, šećer kokosovog cvijeta, ribani kokos, kokosovo brašno i sitno mljeveni lješnjaci (po želji).

Mokri sastojci koji vam trebaju uključuju biljno mlijeko, jabučni ocat, limun i kokosovo ulje. Pomiješajte odvojeno mokre i suhe sastojke, pa zatim mokre dodajte suhim i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Na kraju u tijesto možete ubaciti šumsko voće, jagode ili drugo voće po želji. Ako koristite smrznuto voće prethodno ga odmrznite.

Kalup za pečenje premažite s malo ulja i posipajte s malo brašna, pa tijesto ravnomjerno rasporedite i ukrasite jagodama ili drugim voćem po želji. Pecite na 180 °C oko 40 minuta. Pečeni kolač premažite sa sirupom datulja (po želji).

Kolač možete držati u frižideru, no nije nužno. Trajat će nekoliko dana ako ga čuvate u zatvorenoj posudi. Poslužite ga kao desert ili užinu. Možete se počastiti i za doručak. Ovaj kolačić je tako ukusan i hranjiv da ga stvarno možete jesti u svako doba dana. Priprema je jednostavna i brza, a može vas spasiti u kritičnim situacijama (kada ste vani i treba vam neki slatki zalogaj pa završite s čokoladom i krafnom u ruci).

To je možda i glavni razlog zašto ga ja volim – teško mi je (gotovo nemoguće) pronaći hranjiv kolač ili međuobrok u dućanu, pa ili ostanem gladna ili kupim nešto što mi zapravo nije fino ili pak nije hranjivo. Ovaj kolač je stvarno spas za takve situacije i zato ću ga raditi svaki vikend dok mi ne dosadi.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 čaša zobenog brašna
  • 1 čaša bademovog brašna
  • 1/4 čaše tapioka škroba
  • 2 čžl psyllium ljuskica
  • 1 žl kokosovog brašna
  • 2 žl šećera kokosovog cvijeta
  • 2 žl ribanog kokosa
  • 1 čžl praška za pecivo
  • 1 žl brašna od lješnjaka (po želji)
  • 1 čaša biljnog mlijeka (dodati po potrebi)
  • 2 žl kokosovog ulja (rastopljenog)
  • 2 čžl jabučnog octa
  • ribana korica limuna
  • prstohvat soli

Postupak

  1. Pripremite 2 posude. U jednu pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugu sve mokre, šumskog voća.
  2. Mokre sastojke nježno umiješajte u suhe.
  3. Šumsko voće odmrznite ako je smrznuto te ocijedite višak tekućine. Potom ga umiješajte u smjesu za kolač.
  4. Kalup za pečenje namastite i posipajte s malo brašna. Potom ulijte smjesu za kolač u kalup i ravnomjerno ju rasporedite. Na kolač poslažite ploške jagoda i lagano ih utisnite.
  5. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
  6. Pečeni kolač premažite sa sirupom datulja i ohladite prije serviranja.

Vrijeme

Priprema – oko 20 minuta
Pečenje – oko 40 minuta

Share