Recepti, Deserti, Doručci, Užine

Veganske krafne bez glutena

Veganske krafne bez glutena

Svi ljubitelji krafni moraju isprobati ove veganske krafne bez glutena. Sezona je krafni, pa nisam mogla propustiti tu priliku da napravim i ja svoje domaće krafnice. Oduvijek sam ih voljela, posebno s pekmezom.

Ako ste se pitali je li moguće napraviti veganske krafne bez jaja, mlijeka i s bezglutenskim brašnom – odgovor je DA.

Ispale su okusom gotovo jednake kao bilo koje druge krafne koje sam probala. Teksturom su mekane, ali bogate (nisu onako prhke, pune zraka) – baš kakve volim.

Ja ih nisam ničime punila ovaj put, ali vrlo lako se mogu napuniti pekmezom ili čokoladom.

Recept za veganske krafne bez glutena je u nastavku, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @leaeluna i pomoći ću ti.  🙂

Želiš još veganskih i bezglutenskih recepata na jednom mjestu? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 8 manjih krafni)

  • 2 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
  • 2 čžl suhog kvasca
  • 4 žl ulja (neutralnog okusa kao suncokretovo ili kokosovo)
  • 1/2 čžl soli
  • 1 žl šećera
  • ribana korica limuna
  • 1/2 čžl ruma
  • 1/2 čaše tople vode
  • 1/4 čaše toplog biljnog mlijeka (sojino ili rižino)
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak

  1. Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
  2. Dodajte mokre sastojke, pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
  3. Valjajte tijesto na debljinu oko 1,5-2 cm.
  4. Okruglim modelom za kekse ili rubom čaše napravite krugove od tijesta.
  5. Ostavite izrezane krugove na toplom mjestu da se dižu barem 15 minuta.
  6. U posudu za prženje stavite veću količinu ulja (najbolje suncokretovog). Neka dubina ulja bude barem 3 cm.
  7. Krafne ubacujte u vruće ulje i pržite s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pazite da ne zagore.
  8. Gotove krafne posipajte šećerom u prahu, te ako želite napunite pekmezom ili čokoladom.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Prženje – oko 15 minuta

Share