Recepti, Deserti, Doručci

Veganske palačinke bez glutena (3 sastojka)

Veganske palačinke bez glutena od 3 sastojka

Ovo je jedan od onih recepata koje biste svakako trebali imati spremljene ili još bolje, naučiti ga napamet. Ove veganske palačinke bez glutena možete napraviti sa samo 3 sastojka, tako da neće biti nikakav problem zapamtiti recept zauvijek jednom kada ga isprobate.

Slijedeći ovaj recept napravit ćete tanke, hrskave i elastične palačinke koje bez problema možete namazati s pekmezom i zarolati. Meni su to najdraže palačinke i bila sam jako sretna kada sam otkrila da ih mogu napraviti i bez jaja.

Desert, međuobrok ili doručak – ove palačinke mogu biti što god vi poželite. Mogu biti čak i ukusan ručak ako ih napunite ovim jako finim punjenjem za vegansku musaku.

Kako napraviti veganske palačinke bez glutena?

Vrlo jednostavno. U posudu za miješanje stavite količinu heljdinog brašna koju želite (ovisno o tome koliko palačinki želite napraviti). Zatim dodajte prstohvat soli, te polako dodajte biljno mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Gustoća bi trebala biti kao i za “obične” tanke palačinke, dakle prilično rijetko, da se bez problema može razlijevati po tavi. Ako primijetite da je smjesa ipak previše rijetka (ako prva palačinka ne uspije, raspadne se i sl.),  dodajte malo brašna.

Za palačinke uvijek koristim heljdino brašno jer s tim brašnom ispadnu najbolje i bez ikakvih dodataka. Moguće je da bi dobro ispale i s nekim drugim brašnom, no ne mogu garantirati. Što se tiče mlijeka, ja koristim rižino, a mislim da bi i bilo koje drugo biljno mlijeko trebalo biti dobro.

Po želji možete dodati 2 žlice gazirane mineralne vode u smjesu, no nije nužno.

Pecite palačinke na tavi na malo ulja.

I to je to! Ove veganske palačinke bez glutena pravi je užitak i jesti i peći. Uživajte! 🙂

Ako isprobate recept podijelite dojmove ili fotku svojih super palačinki sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 10 palačinki)

  • 3/4 čaše heljdinog brašna
  • 2-3 čaše rižinog mlijeka
  • prstohvat soli
  • kokosovo ulje za pečenje

Postupak

  1. U brašno dodajte sol i rižino mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke. Količinu sastojaka prilagodite željenoj količini palačinki.
  2. Mlijeko možete postupno dodavati kako biste izbjegli stvaranje grudica.
  3. Smjesa bi trebala biti rijetka, da se može lako razlijevati po tavi.
  4. Palačinke pecite u tavi na malo ulja. Ako primijetite da je smjesa previše gusta dodajte malo rižinog mlijeka ili vode, a ako je previše rijetka dodajte brašna.
  5. Ne brinite ako vam prva palačinka ne uspije. Ostale bi se trebale bez problema peći ako je smjesa dobre gustoće.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Pečenje –  oko 20 minuta

Share