Ovo je jedan od onih recepata koje biste svakako trebali imati spremljene ili još bolje, naučiti ga napamet. Ove veganske palačinke bez glutena možete napraviti sa samo 3 sastojka, tako da neće biti nikakav problem zapamtiti recept zauvijek jednom kada ga isprobate.
Slijedeći ovaj recept napravit ćete tanke, hrskave i elastične palačinke koje bez problema možete namazati s pekmezom i zarolati. Meni su to najdraže palačinke i bila sam jako sretna kada sam otkrila da ih mogu napraviti i bez jaja.
Desert, međuobrok ili doručak – ove palačinke mogu biti što god vi poželite. Mogu biti čak i ukusan ručak ako ih napunite ovim jako finim punjenjem za vegansku musaku.
Kako napraviti veganske palačinke bez glutena?
Vrlo jednostavno. U posudu za miješanje stavite količinu heljdinog brašna koju želite (ovisno o tome koliko palačinki želite napraviti). Zatim dodajte prstohvat soli, te polako dodajte biljno mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Gustoća bi trebala biti kao i za “obične” tanke palačinke, dakle prilično rijetko, da se bez problema može razlijevati po tavi. Ako primijetite da je smjesa ipak previše rijetka (ako prva palačinka ne uspije, raspadne se i sl.), dodajte malo brašna.
Za palačinke uvijek koristim heljdino brašno jer s tim brašnom ispadnu najbolje i bez ikakvih dodataka. Moguće je da bi dobro ispale i s nekim drugim brašnom, no ne mogu garantirati. Što se tiče mlijeka, ja koristim rižino, a mislim da bi i bilo koje drugo biljno mlijeko trebalo biti dobro.
Po želji možete dodati 2 žlice gazirane mineralne vode u smjesu, no nije nužno.
Pecite palačinke na tavi na malo ulja.
I to je to! Ove veganske palačinke bez glutena pravi je užitak i jesti i peći. Uživajte! 🙂
Ako isprobate recept podijelite dojmove ili fotku svojih super palačinki sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 10 palačinki)
- 3/4 čaše heljdinog brašna
- 2-3 čaše rižinog mlijeka
- prstohvat soli
- kokosovo ulje za pečenje
Postupak
- U brašno dodajte sol i rižino mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu za palačinke. Količinu sastojaka prilagodite željenoj količini palačinki.
- Mlijeko možete postupno dodavati kako biste izbjegli stvaranje grudica.
- Smjesa bi trebala biti rijetka, da se može lako razlijevati po tavi.
- Palačinke pecite u tavi na malo ulja. Ako primijetite da je smjesa previše gusta dodajte malo rižinog mlijeka ili vode, a ako je previše rijetka dodajte brašna.
- Ne brinite ako vam prva palačinka ne uspije. Ostale bi se trebale bez problema peći ako je smjesa dobre gustoće.
Vrijeme
Priprema – oko 10 minuta
Pečenje – oko 20 minuta