Recepti, Deserti, Doručci

Ideja za slatki doručak bez glutena

Slatki doručak sa zobenim pahuljicama i šumskim voćem

S prvim hladnijim danom ove jeseni zobene pahuljice opet su postale moj omiljeni doručak. Tijekom ljeta ih baš i nemam potrebu jesti, ali sada su mi na jelovniku svakodnevno. A kada nešto jedete svaki dan onda to ponekad poželite i malo izmijeniti. Ja se brzo zasitim istih jela, ali već mala promjena je dovoljna. Tako se ova ideja za slatki doručak bez glutena pokazala kao pun pogodak.

Poželjela sam jesti granolu s finim zapečenim jabukama i šumskim voćem. Nešto kao fini desert za doručak. A kako bi si olakšala postupak i kako bi sve to bilo brzo gotovo (jer ujutro uglavnom nemam previše vremena), odlučila sam sve staviti u jednu manju keramičku zdjelicu koja se može koristiti u pećnici. I za nekih desetak minuta cijela kuća je mirisala na cimet i pečene jabuke. Samo zbog tog mirisa vrijedi isprobati ovaj recept, ali i okus definitivno nije razočarao.

Kako napraviti slatki doručak bez glutena?

Postupak je vrlo jednostavan, samo se trebate pobrinuti da imate dovoljno sastojaka. Ne morate nužno koristiti iste sastojke kao ja, bilo koje voće je dobrodošlo, kao i bilo kakvi dodatni orašidi i sjemenke.

Prije svega upalite pećnicu na 180 °C. Količine sastojaka prilagodite veličini posude za pečenje koju koristite i količini koju želite napraviti. Možete napraviti samo jednu porciju u manjoj zdjelici ili nekoliko porcija u većoj posudi. Dobra je ideja napraviti veću količinu, pa možete sačuvati za još nekoliko doručaka ili užina kroz tjedan. Može se jesti hladno, a možete i naknadno ugrijati.

Pripremite jabuke tako da ih narežete na manje kockice i posipate s malo cimeta. Možete dodati i malo agavinog sirupa ili običnog šećera. Jabuke stavite na dno posude za pečenje, a šumsko voće na jabuke. Budući da je smrznuto šumsko voće jako kiselo, ja uvijek dodam malo zaslađivača. I sada još samo treba pripremiti granolu. Ako izbjegavate gluten, pokušajte nabaviti zobene pahuljice bez glutena.

Zobene pahuljice odvojite u jednu zdjelu pa dodajte sitno narezne orahe, lješnjake ili bademe, sjemenke po želji (suncokretove, bundevine, lanene…), prstohvat soli, malo cimeta i agavin sirup. Sve dobro promiješajte pa istresite u posudu s jabukama i šumskim voćem. Možete staviti u pećnicu na desetak minuta (dok granola ne postane zlatno-smeđa).

Servirati možete toplo ili hladno, s mlijekom ili jogurtom.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(za 1 porciju)

  • 2/3 čaše zobenih pahuljica bez glutena
  • 1 manja jabuka
  • 1/2 čaše smrznutog šumskog voća
  • 5 oraha
  • 5 lješnjaka
  • 1 žl bundevinih sjemenki
  • prstohvat soli
  • 1 čžl cimeta (pola za jabuke, pola za zobene)
  • 2 žl agavinog sirupa

Postupak

  1. Narežite jabuku na sitne kockice, posipajte ju cimetom i dodajte agavin sirup po želji. Narezanu jabuku stavite u posudu za pečenje.
  2. Šumsko voće možete odmrznuti ili možete koristiti zamrznuto (u tom slučaju voće će ispustiti vodu pa će desert biti sočniji). Stavite šumsko voće u posudu za pečenje, na jabuke.
  3. U posebnu posudu odvojite zobene pahuljice, pa dodajte sol, cimet, agavin sirup, usitnjene orahe i lješnjake te sjemenke. Sve dobro promiješajte pa istresite u posudu za pečenje.
  4. Pecite u pećnici na 180 °C oko 10 minuta. Kada osjetite miris cimeta i jabuka, te kada granola dobije zlatno-smeđu boju, znat ćete da je gotovo.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Pečenje – oko 10 minuta

Share