Zapečene punjene tikvice ili kako mi volimo reći “čamci od tikvica” savršen su recept za ljeto i sezonu tikvica. Mogu se poslužiti kao predjelo ili lagana večera/ručak. Budući da se punjenje sastoji do grahorice i riže, ovo jelo sadrži i proteine i ugljikohidrate.
Recept je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena.
Mi smo se odlučili na punjenje od graha i riže, a to uvijek možete zamijeniti sličnim sastojcima. Primjerice, grah možete zamijeniti lećom ili slanutkom, a umjesto riže možete staviti kvinoju ili heljdu.
Za ovaj se recept isplati upaliti pećnicu na 20 minuta čak i po ljetnim vrućinama. 🙂
Ako isprobate ove ukusne zapečene punjene tikvice ili neki drugi recept, podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(8 komada)
- 4 tikvice
- 1 konzerva graha, slanutka ili leće
- 1 mala konzerva kukuruza
- 1/2 veće glavice luka
- 1 rajčica
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 čaše riže
- 1 žl pasirane rajčice
- sol
- papar
- dimljena paprika
- maslinovo ulje
Postupak
- Skuhajte oko 1/2 čaše riže prema uputama na pakiranju.
- Sitno nasjeckajte luk, papriku i rajčicu.
- U tavu stavite 2-3 žlice maslinovog ulja, kratko ga ugrijte, pa dodajte narezano povrće.
- Dodajte začine i pirjajte na srednje jakoj vatri, pazeći da ne zagori. Kada povrće poprimi zlatno-žutu boju, dodajte kuhanu rižu, grah i kukuruz.
- Dodajte žlicu ili dvije pasirane rajčice i još kratko pirjajte.
- Gotovo punjenje ostavite da se kratko ohladi, a za to vrijeme operite tikvice i prerežite ih na pola po duljini. Izdubite žlicom sredinu tikvice (dio mesa sa košticama).
- Napunite izdubljene tikvice smjesom, pa po želji naribajte veganski sir po vrhu. Možete dodati i 1/2 žlice maslinovog ulja na svaku tikvicu.
- Pecite na 200°C oko 20-25 minuta.
Vrijeme
Priprema – oko 25 minuta
Pečenje – oko 25 minuta