Recepti, Glavna jela, Užine

Zapečene punjene tikvice (veganske, bez glutena, bez soje)

Zapečene punjene tikvice bez glutena i bez soje

Zapečene punjene tikvice ili kako mi volimo reći “čamci od tikvica” savršen su recept za ljeto i sezonu tikvica. Mogu se poslužiti kao predjelo ili lagana večera/ručak. Budući da se punjenje sastoji do grahorice i riže, ovo jelo sadrži i proteine i ugljikohidrate.

Recept je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena.

Mi smo se odlučili na punjenje od graha i riže, a to uvijek možete zamijeniti sličnim sastojcima. Primjerice, grah možete zamijeniti lećom ili slanutkom, a umjesto riže možete staviti kvinoju ili heljdu.

Za ovaj se recept isplati upaliti pećnicu na 20 minuta čak i po ljetnim vrućinama. 🙂

Ako isprobate ove ukusne zapečene punjene tikvice ili neki drugi recept, podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(8 komada)

  • 4 tikvice
  • 1 konzerva graha, slanutka ili leće
  • 1 mala konzerva kukuruza
  • 1/2 veće glavice luka
  • 1 rajčica
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/2 čaše riže
  • 1 žl pasirane rajčice
  • sol
  • papar
  • dimljena paprika
  • maslinovo ulje

Postupak

  1. Skuhajte oko 1/2 čaše riže prema uputama na pakiranju.
  2. Sitno nasjeckajte luk, papriku i rajčicu.
  3. U tavu stavite 2-3 žlice maslinovog ulja, kratko ga ugrijte, pa dodajte narezano povrće.
  4. Dodajte začine i pirjajte na srednje jakoj vatri, pazeći da ne zagori. Kada povrće poprimi zlatno-žutu boju, dodajte kuhanu rižu, grah i kukuruz.
  5. Dodajte žlicu ili dvije pasirane rajčice i još kratko pirjajte.
  6. Gotovo punjenje ostavite da se kratko ohladi, a za to vrijeme operite tikvice i prerežite ih na pola po duljini. Izdubite žlicom sredinu tikvice (dio mesa sa košticama).
  7. Napunite izdubljene tikvice smjesom, pa po želji naribajte veganski sir po vrhu. Možete dodati i 1/2 žlice maslinovog ulja na svaku tikvicu.
  8. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta.

Vrijeme

Priprema – oko 25 minuta
Pečenje – oko 25 minuta

Share