Recepti, Deserti, Užine

Veganski čokoladni mousse od avokada

Veganski čokoladni mousse od avokada

Ovaj veganski čokoladni mousse od avokada moj je najdraži brzinski desert jer je jednostavno savršen. Ne trebate puno razmišljati dok ga radite, jer zapravo blender obavlja sav posao. Na vama je samo da ubacite sve sastojke u njega i možete uživati u ovoj hranjivoj poslastici. Neću reći da je to zdravi desert, jer ne volim hranu dijeliti na zdravu i nezdravu. No, činjenica je da ćete unijeti u sebe više kvalitetnih nutrijenata ako pojedete ovaj mousse, nego ako odaberete neku kupovnu verziju.

Prije nego prijeđem na recept, zapisat ću još neke razloge zašto je ovaj deset savršen (ako slučajno netko još nije siguran u to). Jednostavan je za napraviti i vrlo brzo gotov, hranjiv, potrebna su samo tri sastojka, odlične je kremaste teksture i jako finog čokoladnog okusa. Mljac!

Kako napraviti veganski čokoladni mousse od avokada

Za ovaj desert potrebna su samo tri sastojka. Prvi je avokado. Kada birate avokado za ovaj recept jako je važno da bude potpuno mekan i jako zreo. U protivnom bi mousse mogao previše imati okus kao nezreli avokado. Sljedeći sastojak je punomasno kokosovo mlijeko. To je ono koje se najčešće prodaje u konzervi i obično se koristi samo onaj kremasti dio (bez vode koja ostane na dnu). I treći sastojak je čokolada za kuhanje ili neka tamna čokolada.

Ako nemate ili ne želite koristiti kupovnu čokoladu, možete ju zamijeniti tako da upotrijebite neki tekući zaslađivač (npr. agavin ili javorov sirup) i malo kakao praha. Ja obično više volim koristiti rastopljenu čokoladu, ali i s ovom zamjenom desert ispadne odlično.

Najprije je potrebno otopiti čokoladu (ili kakao prah sa zaslađivačem). To možete napraviti tako da ju otopite u kokosovom mlijeku, ili koristeći dvije posude. U jednoj posudi je vruća voda, a u drugoj čokolada. Posudu s čokoladom možete staviti na posudu s vrućom vodom i miješati dok se ne rastopi. Kada je čokolada rastopljena, pustite ju da se malo ohladi.

Zatim sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatki mousse.

Ovaj čokoladni mousse možete spremiti u staklenke i staviti u frižider na hlađenje. Ako ih već prije ne pojedete, mogu stajati barem 2 do 3 dana u frižideru.

Ako napravite ovaj čokoladni desert slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 avokado – zreo
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje

Postupak

  1. Otopite čokoladu i ostavite ju kratko da se ohladi.
  2. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne dobijete glatki mousse.
  3. Mousse stavite u staklenke, pa u frižider na hlađenje, barem 2 sata.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Hlađenje – min. 2 sata

Share