Recepti, Glavna jela

Veganski burger od graha (bez glutena)

Veganski burger od graha bez glutena

Veganski burgeri ili popečci redovito su dio mojih ručkova. Volim ih zato što su praktični i brzo gotovi, mogu se jesti uz bilo koji prilog, ponijeti na posao… Puno je razloga zašto ih volim. Jedan dobar recept za veganski burger uštedjet će vam puno vremena provedenog razmišljajući o tome što da sutra spremite za ručak.

Kako napraviti najbolji veganski burger?

Za ovaj burger trebat će vam grah. Možete koristiti bilo koju vrstu graha. Također, grah može biti konzervirani ili ga možete sami skuhati. Osim graha trebat će vam zobene pahuljice, luk, malo brašna i začini (sol, papar, dimljena paprika u prahu, senf). Dakle možete zaključiti da vam treba jako malo sastojaka za napraviti ovaj ukusan burger.

Kuhani grah potrebno je vilicom zgnječiti, pa mu zatim možete dodati zobene pahuljice i sve začine. Luk nasjeckajte na vrlo sitne kockice te ga zatim također umiješajte u grah. Kada je sve dobro umiješano u smjesu, možete dodati malo brašna kako smjesa ne bi bila previše ljepljiva. Jako je važno da brašno dobro umiješate u smjesu (nigdje ne bi trebali biti vidljivi bijeli dijelovi).

Zatim rukama oblikujte manje kuglice pa ih spljoštite na sredini kako biste dobili oblik burgera. Tako oblikovani burger možete posipati s još malo brašna s obje strane.

Burgere je najbolje pržiti na ulju u tavi. Možete ih i peći u pećnici, no potrebno je dodati dosta ulja kako ne bi ispali previše suhi.

Gotove burgere možete servirati u pecivu s povrćem ili uz bilo koji prilog (npr. rižu, palentu, krumpir, povrće…).

Ako isprobate ovaj veganski burger ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 5-6 komada)

  • 1 čaša kuhanog graha
  • 2 žl zobenih pahuljica (bez glutena)
  • 1 čžl dimljene paprike u prahu
  • 1/2 čžl soli
  • 1/3 čžl papra
  • 1/4 glavice luka (sitno nasjeckano)
  • 1 čžl senfa
  • 1/2 žl bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
    + još toliko za posipanje

Postupak 

  1. Kuhani grah vilicom zgnječite, pa dodajte zobene pahuljice i sve začine (sol, papar, dimljena paprika u prahu, senf).
  2. Dobro umiješajte začine u smjesu, pa dodajte vrlo sitno nasjeckani luk. Umiješajte luk u smjesu.
  3. Dodajte oko 1/2 žlice brašna bez glutena u smjesu i jako dobro ga umiješajte kako ne bi bili vidljivi bijeli dijelovi u smjesi.
  4. Oblikujte kuglice pa ih spljoštite u sredini kako biste oblikovali burgere. Zatim ih posipajte s malo brašna s obje strane.
  5. Pecite na tavi na zagrijanom ulju. Tijekom pečenja jednom ih okrenite kako bi se ispekli s obje strane.

Vrijeme

Priprema – oko 15 minuta
Pečenje – oko 15 minuta

Share