Ideja za jednostavan veganski ručak nikada nije dovoljno, a ovi popečci od kvinoje su veganski, bez glutena, jednostavni i jako fini, pa sam odlučila podijeliti recept s vama. Moram priznati da nisam imala prevelika očekivanja od kvinoje u popečcima, ali ostala sam jako pozitivno iznenađena. Mislim da će mi ta žitarica puno češće biti baza za popečke jer ima odličnu teksturu koja nekako posebno dolazi do izražaja kada se ispeče.
Recept za veganske popečke od kvinoje
Prije svega potrebno je skuhati kvinoju prema uputama na pakiranju. Ja volim isprati svaku žitaricu prija kuhanja, pa tako i kvinoju. Kvinoja je odlična jer se brzo skuha. Kada je kuhana, ocijedite ju i kratko ohladite. Zatim možete dodati sve preostale sastojke, a to su: brokula, šampinjoni, orasi, sol, papar, dimljena paprika u prahu, majoneza i kečap te brašno.
Brokulu prethodno kratko prokuhajte, pa narežite na jako sitne komadiće. Šampinjone prvo narežite na sitne komadiće, zatim kratko pirjajte na malo ulja pa dodajte u smjesu za popečke. Možda se i brokula i šampinjoni mogu dodati sirovi, ali ja volim biti sigurna pa ih ipak prethodno barem kratko termički obradim.
Orahe također narežite na sitno, pa dodajte u smjesu. Orasi nisu nužni, ali svakako ih preporučujem jer dodaju odličnu teksturu i okusom se jako dobro uklapaju. Od začina obično ubacim samo sol, papar i dimljenu papriku, a super bi bilo i dodati malo češnjaka ili luka u prahu. Majoneza i kečap kao ni orasi nisu nužni dodaci, ali definitivno daju bogatiji okus i bolju teksturu popečcima.
Brašno možete dodati po želji, ja najčešće koristim bezglutensku mješavinu ili heljdino brašno. Ono služi tome da se smjesa poveže i da ne bude ljepljiva, odnosno da se mogu lakše oblikovati popečci. Kada mislite da ste dodali dovoljno brašna pokušajte rukama oblikovati kuglicu i spljoštite ju na srediti da dobijete popečak. Možete oblikovati veće ili manje popečke, kako god želite.
Možete ih pržiti na ulju u tavi, ili peći u pećnici. Ja ih u zadnje vrijeme najčešće pečem u pećnici jer mi oduzima manje vremena i ne koristi se toliko ulja, pa je to možda i zdravija opcija. U pećnici ih pečem na oko 200 °C, dvadesetak minuta. Posložite popečke na masni papir i premažite s malo maslinovog ulja, s obje strane. Na pola pečenja ih je potrebno okrenuti na drugu stranu tako da budu podjednako pečeni s gornje i donje strane.
Ovi popečci od kvinoje odlični su kao osnova za vege burger, a mogu se jesti i uz bilo koji prilog ili kao dodatak salati. Opcije s popečcima su brojne i zato ih tako volim. 🙂
Što se tiče količine, ja sam dobila 6 većih popečaka s količinom sastojaka navedenom u receptu, a vi to naravno možete prilagoditi svojim potrebama.
Kako bih vam olakšala planiranje kupovine hrane i mjesečnih troškova, napravila sam POPIS ZA KUPOVINU koji možete BESPLATNO preuzeti u PDF formatu ovdje. 🙂
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
- 1/2 čaše kvinoje
- 1 čaša sitno narezane brokule
- 3-4 manja šampinjona
- nekoliko oraha
- 1 čžl veganske majoneze
- 1-2 čžl kečapa
- sol, papar
- dimljena paprika u prahu
- češnjak u prahu
- 1-2 žl brašna (bezglutenska mješavina/rižino/heljdino…)
Postupak
- Isperite kvinoju pa ju skuhajte prema uputama na pakiranju.
- Dok se kvinoja kuha operite brokulu i šampinjone te ih narežite na sitne komadiće.
- Brokulu kratko prokuhajte u vodi, a šampinjone pirjajte na malo ulja.
- Skuhanu kvinoju ocijedite i kratko ohladite, pa joj dodajte sve ostale sastojke. Brašno dodajte zadnje.
- Miješajte dok se sastojci ne povežu, pa zatim rukama oblikujte popečke.
- Popečke slažite na masni papir te ih premažite maslinovim uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite ih oko 20-25 minuta. Nakon desetak minuta pečenja, okrenite svaki popečak na drugu stranu.
- Umjesto u pećnici, popečke možete pržiti u tavi na ulju.
Vrijeme
Priprema – oko 15 minuta
Pečenje – oko 20 minuta