Ove veganske cimet rolice s orasima (ili kako ih ja volim zvati pužići) oduševile su me na prvu, zato što su već nakon prvog pečenja ispale savršeno mekane, slatke i jako fine. Zato sam odlučila odmah podijeliti recept s vama, da i vi možete uživati u ovom jednostavnom kolačiću. Osim toga, bliže nam se i blagdani, pa još jedan recept za fini kolač nikako nije na odmet.
Ove cimet rolice su, kao i svi ostali recepti na blogu, bez glutena i veganski. Vi ga možete prilagoditi sebi, pa ako vam gluten ne smeta, slobodno koristite obično pšenično bijelo brašno. Detaljnije upute slijede u nastavku.
Recept za cimet rolice s orasima
Recept se sastoji od dva dijela. Prvi dio je tijesto, a drugi dio je punjenje od oraha i cimeta. Pa krenimo od tijesta. Potrebni suhi sastojci su brašno (bez glutena – Mix B Schaer, ili pšenično bijelo), suhi kvasac, prašak za pecivo. vanilin šećer i sol, a ja sam koristila i vegansku zamjenu za jaja (samo pripazite da to bude zamjena za jaja za kolače, a ne za kajganu). Od mokrih sastojaka koristila sam maslac od kokosa (možete koristiti i drugi veganski maslac) i rižino mlijeko.
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim postupno dodajte mokre dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja nije ljepljiva i može se oblikovati u kuglu (tijesto treba biti čvrsto jer ćete ga kasnije valjati). Oblikujte tijesto u jednu veću ili dvije manje kugle i stavite ga sa strane dok ne napravite punjenje.
Sastojci potrebni za punjenje su mljeveni orasi, cimet, vanilin šećer, smeđi šećer, kokos maslac i rižino mlijeko (nije nužno, potrebno ga je jako malo). Sve sastojke pomiješajte kako biste dobili homogenu smjesu koju ćete nanijeti na tijesto.
Kada je punjenje spremno potrebno je razvaljati tijesto. Uzmite jednu kuglu tijesta i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm (ne treba biti previše tanko). Zatim ravnomjerno rasporedite smjesu, te ostavite prazno tijesto otprilike 2 cm od rubova. Po punjenju možete još dodatno posipati malo cimeta i šećera. Zatim zarolajte tijesto kao da rolate palačinku. Nožem režite rolicu na manje komade, otprilike 3-4 cm širine, ovisno o željenoj debljini rolica.
Poslažite rolice jednu do druge u posudu za pečenje, te ih premažite s malo toplog rižinog mlijeka u kojem ste rastopili kokosov maslac. Ostavite rolice na toplom mjestu dvadesetak minuta, a zatim ih pecite na 180 °C, 15-20 minuta. Povremeno provjeravajte kako ne bi zagorjele.
Kada su cimet rolice pečene ostavite ih da se malo ohlade prije posluživanja. Možete ih preliti s malo šećera u prahu pomiješanog s malo vode. Dobar tek! 🙂
Ako isprobate ove veganske cimet rolice ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 15 manjih rolica)
Tijesto
- 2 čaše brašna (opcija: bezglutenska mješavina Schaer, Mix B)
- 1 pak vanilin šećera
- 1/2 čžl soli
- 1 čžl praška za pecivo
- 1 žl veganskog maslaca (npr. kokosovog maslaca)
- 2/3 čaše rižinog mlijeka (mlakog; dodavati postupno)
Punjenje
- 1 i pol čaša mljevenih oraha
- 1-2 čžl cimeta
- 1 pak vanilin šećera
- 1 žl smeđeg šećera/agavinog sirupa
- 1 žl rižinog mlijeka
- 1 žl rastopljenog kokosovog maslaca
Premaz
- 3 žl rižinog mlijeka
- 1 žl kokosovog maslaca
Postupak
Tijesto
- Pomiješajte sve suhe sastojke, pa im dodajte mokre. Postupno dodajte rižino mlijeko dok tijesto ne postane lako za oblikovati rukama (da se ne lijepi).
- Oblikujte 2 kugle od tijesta i stavite ih da kratko stoje (dok ne napravite punjenje) na sobnoj temperaturi.
- Svaku kuglu razvaljajte na debljinu od oko 1 cm, pa ravnomjerno rasporedite punjenje po površini tijesta. Ostavite prazno tijesto bez punjenja oko 2 cm od rubova.
- Prije nego zarolate tijesto, možete još dodatno posipati punjenje s cimetom i šećerom.
- Zarolajte tijesto, pa ga režite na manje komade, oko 3-4 cm širine.
- Poslažite narezane manje rolice u posudu za pečenje, pa prelijte s premazom.
- Pecite na 180 °C oko 15-20 minuta, pazeći da ne zagore.
Punjenje
- Pomiješajte sve sastojke, pa punjenje ravnomjerno rasporedite po razvaljanom tijestu.
Vrijeme
Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 15-20 minuta