Veganska pizza bez glutena je kao i svaka druga – jedno od najjednostavnijih i ujedno najukusnijih jela (barem ako se mene pita).
Za pizzu će vam trebati samo osnovni sastojci, a za vegansku verziju dobro je imati neki super veganski sir koji će se lijepo rastopiti.
Što se tiče bezglutenskog brašna – ja sam koristila Schaer, Mix Bread. Ako koristite drugo brašno, moguće je da će tijesto ispasti malo drugačije.
Ova konkretna veganska pizza bez glutena mekana je iznutra, a hrskava izvana. Ovisno o tome koliko debelo izvaljate tijesto i koliko vremena tijesto odstoji, moguće je da će biti malo tanja ili malo deblja.
Recept je u nastavku, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @veganskireceptihr i pomoći ću ti. 🙂
Želiš još veganskih i bezglutenskih recepata na jednom mjestu? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
Tijesto
- 2 1/2 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
- 2 čžl suhog kvasca
- 1 žl ulja za smjesu
- 1 čžl soli
- 1 čžl šećera
- 1 čaša tople vode (oko 2.5 dcl)
Dodaci
- 3-4 šampinjona
- 1/2 tikvice
- naribani veganski sir
- 1/2 čaše pasirane rajčice (+ prstohvat soli, šećera i 1 žl ulja)
- origano
- masline
Postupak
- Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
- Dodajte mokre sastojke, pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
- Razvaljajte tijesto na željenu debljinu.
- Ostavite tijesto 15-20 minuta na toplom mjestu, a za to vrijeme pripremite ostale sastojke.
- Operite i narežite šampinjone, tikvicu i druge dodatke po želji.
- Kada je tijesto odstajalo, prvo stavite na njega umak od pasirane rajčice, zatim sir, tikvice i šampinjone.
- Pecite na 190 °C 15-20 minuta. Ovisno o debljini tijesta, pizza će se peći malo dulje ili kraće, pa pripazite da ne zagori.
- Pečenu pizzu ostavite da se kratko ohladi, pa poslužite.
Vrijeme
Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 15 minuta