Recepti, Deserti

Sirovi cheesecake s jagodama (veganski, bez glutena)

Veganski sirovi cheesecake bez glutena s jagodama

Sirovi cheesecake s jagodama jedna je od najukusnijih tortica koje sam probala, i jedna od najljepših torta koju sam sama napravila. Okusom je gotovo ista kao i običan cheesecake, a posebno me oduševilo koliko je lagana. Nisam htjela koristiti jako puno indijskih oraščića upravo zato da ne bude previše teška krema i to se pokazalo kao dobra odluka. Detaljan recept i postupak (koji je iznenađujuće jednostavan) slijedi u nastavku.

Dugo sam izbjegavala raditi sirove torte jer one koje sam probala nisu me previše oduševile. Bile su previše teške, masne i zasitne, a posebno me smetao okus indijskih oraščića koji mi baš i nisu omiljeni. U ovoj torti se taj okus ne osjeti i stvarno je jako lagana, prava osvježavajuća ljetna torta. Pa ako ste i vi izbjegavali sirove torte iz sličnih razloga, dajte im priliku. Još jedan odličan razlog da im date priliku jest i činjenica da možete sami napraviti svoju predivnu torticu vrlo jednostavno i brzo.

Kako napraviti sirovi cheesecake?

Biskvit

Prvo krećemo od biskvita. Kombinacija koja se meni pokazala odličnom za sirovi biskvit je kombinacija badema, kokosa, zrna kakaa i agavinog sirupa. Sve što trebate napraviti je blendati bademe, ribani kokos i drobljena zrna kakaa dok ne postignete željenu teksturu. Ako volite da se osjete hrskavi komadići, nemojte blendati dugo. Ako želite potpuno glatku teksturu biskvita, onda blendajte dok ne dobijete nešto poput brašna od badema.

Bademe možete prethodno tostirati ako želite. Ja to obično napravim jer imaju bogatiji okus (i meni su tako ukusniji).

Zatim dodajte prstohvat soli i agavin sirup pa miješajte (najbolje rukama) dok se sastojci ne povežu. Kada dobijete ljepljivu povezanu smjesu možete ju rukama utisnuti u kalup za tortu. Utiskivati možete dio po dio smjese, nije bitno ako se malo raspada. Ako je smjesa previše suha i jako mrvljiva možete dodati još malo agavinog sirupa. Također, ako nemate drobljena zrna kakaa, možete napraviti biskvit bez njih ili ubaciti jednu čajnu žlicu kakao praha. Ja volim ubaciti kakao zrna jer su jako hrskava pa biskvit ima zanimljiviju teksturu.

Biskvit u kalupu stavite u zamrzivač da se stisne, a za to vrijeme možete napraviti kremu.

Savjet: Ako vam ostane smjese od biskvita možete napraviti kuglice kojima možete ukrasiti tortu ili ih jednostavno pojesti. Recept za jako fine sirove veganske kokos kuglice pronađite ovdje

Krema 

Krema se, kao i biskvit, radi u blenderu. Možete koristiti i procesor hrane. Prvo odvojite indijske oraščiće i stavite ih u posudicu s toplom vodom. Stavite ih da tako stoje dvadesetak minuta. Možete ih ostaviti u vodi preko noći, pa će odmah biti spremni za korištenje kada krenete raditi tortu.

Namočene indijske oraščiće ubacite u blender te dodajte punomasno kokosovo mlijeko (samo onaj gusti, bijeli dio) agavin sirup, sok limuna, prstohvat soli, ribanu koricu limuna, aromu vanilije i po želji nekoliko svježih jagoda. Možete raditi i bez jagoda. Tada ćete dobiti klasični cheesecake i svijetlu kremu bijelo-žute boje.

Sve sastojke blendajte dok ne dobijete gustu kremu. Ono što bih vam uvijek preporučila je da tijekom izrade torte (i bilo kojeg drugog jela) probate kremu prije nego zaključite da je gotova. Tako ćete moći prilagoditi sastojke svojem ukusu i onome što očekujete od torte. Ja ne volim jako slatke kreme, pa će oni koji vole morati dodati još malo zaslađivača ako slijede moj recept.

Također, kada čitate recept i količine sastojaka, preporučila bih vam da stavite manje od preporučene količine dodataka koji poboljšavaju okus (poput soli, šećera, limuna…), pa dodajte onoliko koliko želite.

Nego, vratimo se na našu kremu. Kada je krema potpuno glatka i gusta možete ju izliti u kalup, preko biskvita. Zatim tortu stavite na hlađenje u zamrzivač barem sat vremena.

Prije posluživanja ostavite tortu na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta dok se djelomično ne odmrzne. Kada se malo odmrzne bit će ju lakše rezati i krema će biti ukusnija.

Što se tiče dodataka i ukrasa, oni nisu tu samo da lijepo izgledaju nego i znatno poboljšavaju okus torte. Možete rastopiti malo tamne čokolade i žlicom ju preliti po zamrznutoj torti. Odlično se uz ovu tortu slažu kiselo šumsko voće i svježe jagode. Mogućnosti ima puno, pa za ukras odaberite ono što najviše volite.

Kada se jednom odmrzne najbolje je tortu što prije pojesti.

Ovaj sirovi cheesecake s jagodama hranjiv je veganski desert, potpuno bez glutena i savršen za tople ljetne dane koji su pred nama. Osim što je osvježavajuć, ne zahtijeva ni korištenje pećnice, pa je tim više savršen za ljeto.

I za kraj, moram napomenuti da je tortica koju sam radila stvarno malena tortica. Kalup je promjera 12 cm. Pa ako želite raditi veću tortu morat ćete povećati količine sastojaka. 

Ako isprobate ovaj sirovi cheesecake ili neki drugi recept označite me @veganskireceptihr na Instagramu. Ako imate dodatna pitanja ili komentare slobodno mi se javite! 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(1 mini torta, promjer 12 cm)

Biskvit

  • 1 čaša badema (tostiranih po želji)
  • 1 žl ribanog kokosa
  • 1 žl drobljenih kakao zrna
  • 2 žl sirupa agave
  • prstohvat soli

Krema 

  • 1 čaša namočenih indijskih oraščića
  • 1 dl punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1-2 žl sirupa agave
  • sok jednog limuna
  • ribana korica limuna
  • prstohvat soli
  • 3-4 jagode (po želji)
  • 1 čžl tekuće arome vanilije

Postupak 

Biskvit

  1. Sve suhe sastojke stavite u blender i blendajte dok ne postignete željenu teksturu. Možete ostaviti veće komadiće badema ili ih u potpunosti samljeti do glatke, brašnaste teksture.
  2. Dodajte agavin sirup i rukama miješajte dok se sastojci ne povežu.
  3. Biskvit utisnite rukama u kalup za tortu.
  4. Stavite u zamrzivač na dvadesetak minuta ili dok ne napravite kremu.

Krema

  1. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete gustu, glatku kremu.
  2. Kremu istresite u kalup, preko biskvita.
  3. Stavite u zamrzivač na barem sat vremena.
  4. Prije posluživanja smrznutu tortu ostavite da se kratko odmrzne.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Hlađenje – 1 sat ili više

Share