Recepti, Deserti, Užine

Veganske kokos kuglice (bez pečenja, bez glutena)

Veganske kokos kuglice bez glutena

Energetske kuglice su odlično rješenje za one trenutke u danu kada nas uhvati želja za nečim slatkim ili kada smo samo gladni i umorni. Ove veganske kokos kuglice su nešto kao svima nam poznate Raffaello kuglice, ali nisu samo jako fine već su i bez glutena, bez rafiniranog šećera i možete ih napraviti vrlo brzo, bez korištenja pećnice ili štednjaka.

Na izradu ovih kuglica potrošit ćete oko pola sata, a ako ih napravite dovoljno mogle bi vas spašavati sljedećih nekoliko dana od impulzivnih kupnji i ne tako hranjivih kupovnih čokoladica. Svim ljubiteljima kokosa ove kuglice bi mogle postati omiljena grickalica. Najbolje je to što su prilično hranjive, pa osim što pojedete nešto fino, unesete i nešto nutrijenata.

Kako napraviti veganske kokos kuglice

Osnovni sastojci su bademovo brašno, kokosovo brašno, kokosovo mlijeko i agavin sirup. Ako nemate gotovo bademovo brašno možete u svom blenderu ili sjeckalici za hranu usitniti bademe dok ne dobijete brašno. Čak i ako ne bude savršeno glatko i sitno mljeveno, nema veze. Dapače, jedan dio badema možete i nožem usitniti kako bi kuglice dobile hrskaviju teksturu, ako to volite.

Kokosovo brašno bi trebalo biti glatko kao i svako drugo brašno. Ponekad na pakiranju piše kokosovo brašno, a zapravo dobijete ono što ja zovem kokosove mrvice (u receptu – ribani kokos). One su nešto grublje, te također ovisno o proizvođaču variraju (neke su vrlo sitne, a neke prilično grube). Što ćete koristiti ovisi o tome što više volite. Ja sam koristila otprilike pola-pola kokosovo brašno i kokosove mrvice. Brašno se lijepo poveže u smjesu pa se lakše formiraju glatke kuglice, a mrvice dodaju zanimljivu teksturu.

Kokosovo mlijeko treba biti punomasno, dakle ono koje se najčešće prodaje konzervirano. Možete koristiti i kokosovu kremu.

Jednom kada imate spremne sve sastojke, sve što trebate napraviti je pomiješati ih i oblikovati kuglice. U svakom trenutku možete isprobati malo smjese da provjerite je li dovoljno slatka za vaš ukus, je li možda previše suha i želite li još nešto dodati.

Same po sebi kuglice su jako ukusne, ali svakako ima mjesta za nadopunjenje još nekim okusom. Recimo suhe maline, jagode ili neko drugo slično voće bi dodalo malo kiselosti što cijeli okus čini kompleksnijim. Možete probati dodati i sušeni mango ili ananas za neku tropsku varijantu. Ako dodate i malo ruma, imate tropske koktel kuglice. Ove veganske kokos kuglice odlične su takve kakve jesu, a jednako su dobre i kao osnova za razne druge verzije.

Predlažem da u nedjelju ili početkom tjedna, kada imate vremena, napravite više kuglica, pa ih tijekom tjedna ponesete sa sobom na posao ili u školu. Ili ih jednostavno tijekom dana grickajte. Odličan su međuobrok. Dobro je čuvati ih u hladnjaku. Budući da sadrže kokosovo mlijeko, ako ih držite na jako toplom mjestu mogle bi se rastopiti, a na sobnoj temperaturi će samo biti malo mekše (takve su meni možda čak i ukusnije).

Želite li radije nešto kremasto i čokoladno za užinu?  Bacite oko na recept za puding od prosa. 🙂

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1/2 čaše brašna od badema
  • 1/2 čaše brašna od kokosa
  • 1 žl ribanog kokosa (grublje od brašna)
  • 3 žl sirupa agave (dodati po potrebi)
  • sok pola limuna
  • aroma vanilije
  • 2 žl punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1/2 žl kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Postupak

  1. Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglice.
  2. Po želji možete uvaljati kuglice u ribani kokos ili nešto drugo.
  3. Najbolje je čuvati kuglice u frižideru, 3-4 dana.
Share