Recepti, Deserti

Veganske čokoladne praline

Veganske čokoladne praline

Veganske čokoladne praline su desert koji će garantirano oduševiti sve ljubitelje čokoladnih poslastica. Nikada prije nisam radila praline, a uvijek sam ih voljela jesti. Činilo mi se previše komplicirano napraviti nešto tako budući da nisam previše eksperimentirala s desertima općenito.

Vjerojatno i može biti komplicirano ako želite napraviti praline s 3 različita sloja, preljeva i slično. No, ako se odlučite za ovaj jako jednostavan recept, neće vam trebati niti posebne vještine niti puno vremena. Kako bi se reklo, samo malo dobre volje. 🙂

Kako napraviti veganske čokoladne praline?

Osnovni sastojci koji vam trebaju za ove praline su kokosovo mlijeko i tamna čokolada. Kokosovo mlijeko treba biti punomasno, dakle ono koje se obično nalazi u limenci. Tamna čokolada bi trebala biti nešto kvalitetnija, s udjelom kakaa od oko 70%. Ako ne želite ništa drugo dodavati, ne morate. Već samo od ova dva sastojka možete napraviti praline.

Ako želite, možete dodati malo soka naranče, cimet, vaniliju ili nešto drugo za dodatnu aromu. Ja nisam dodavala ništa, samo sam gotove kuglice uvaljala u kakao prah i čokoladu u prahu.

Ono na što trebate obratiti pažnju je postupak izrade pralina. Ja sam ih prvi put radila neispravno, pa sam umjesto pralina dobila čokoladnu kremu. Nije ni to loše, ali htjela sam praline.

Postupak je vrlo jednostavan. Prvo treba otopiti tamnu čokoladu. Najbolje je to napraviti pomoću dvije posude. Jednu posudu stavite na štednjak, pa u njoj zagrijavajte vodu. Dovoljno je oko pola posude napuniti vodom. Na tu posudu stavite drugu (manju), te u nju stavite čokoladu. Poanta je da čokoladu ne stavljate direktno na ploču štednjaka ili otvoreni plamen jer bi se tako vrlo lako mogla zapaliti.

Kada se čokolada počne otapati možete ju lagano miješati dok nije u potpunosti otopljena. Kada imate potpuno otopljenu čokoladu u nju možete dodati kokosovo mlijeko. Postupno dodajte mlijeko i miješajte.

Dobit ćete gustu čokoladnu kremu koju potom možete prebaciti u drugu posudu (ja koristim staklene posude s poklopcem za čuvanje hrane) koju ćete zatim staviti u frižider.

Krema treba u frižideru stajati nekoliko sati, najbolje tijekom noći.

Sljedeći dan krema bi trebala biti prilično čvrsta, ali dovoljno mekana da ju možete vaditi žlicom i rukama oblikovati male kuglice. Kuglice potom uvaljajte u kakao prah, sitno sjeckane lješnjake, čokoladu u prahu ili bilo što drugo, po želji.

Ja sam čuvala praline u frižideru jer me bilo strah da će se na sobnoj temperaturi otopiti, no to se vrlo vjerojatno ne bi dogodilo. Ako ih ne čuvate u frižideru bit će malo mekše, tako da preporučujem ipak da ih stavite u frižider. Tamo mogu stajati nekoliko dana, a najbolje ih je pojesti dok su svježe.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(oko 25 pralina) 

  • 3/4 konzerve punomasnog kokosovog mlijeka
  • 100 g tamne čokolade
  • kakao prah
  • čokolada u prahu

Postupak

  1. Rastopite tamnu čokoladu pomoću dvije posude (postupak opisan u tekstu gore).
  2. Miješajući rastopljenu čokoladu polako dodajte kokosovo mlijeko. Krema u svakom trenu treba biti gusta poput pudinga.
  3. Kada je krema gotova, prebacite ju u posudu za čuvanje hrane, pa zatim stavite na hlađenje. Krema se treba hladiti cijelu noć (min. 6 sati).
  4. Ohlađenu kremu vadite žlicom iz posude i oblikujte male kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u kakao prah ili drugo po želji.
  5. Praline čuvajte na hladnom mjestu u zatvorenoj posudi.

Vrijeme

Priprema – oko 10 minuta
Hlađenje – min. 6 sati
Oblikovanje kuglica – oko 20 minuta

Share