Proljetna salata s plavim krumpirom nije samo jako ukusna već i jako lijepo izgleda te će sigurno uljepšati svaki ručak. Ako ti treba ideja za uskršnji ručak ova salata može biti odličan dodatak.
Ako ste u potrazi za receptom za uskršnju pincu ovdje možete pronaći recept za vegansku i bezglutensku verziju tog jela.
Recept je toliko jednostavan da ga gotovo nije potrebno niti zapisivati. Ipak, ono što ovu salatu čini posebnom jest plavi krumpir. Za ideju je zaslužna moja mama koja mi je jednom prilikom poslala sliku te salate i znala sam da će kad-tad pronaći mjesto na blogu jer me već na prvu oduševila.
Plavi krumpir
Za slučaj da nikada niste probali plavi krumpir ukratko ću vam ga opisati. To je krumpir koji potječe iz Južne Amerike te je prva vrsta krumpira otkrivena u svijetu. Kod nas se počeo uzgajati tek u zadnjih nekoliko godina, a može se pronaći u nekim većim trgovinama (Konzum, Interspar). Kuha se jednako dugo kao i običan krumpir, a okusom je također gotovo identičan običnom krumpiru.
Kao i ostale vrste krumpira odličan je izvor ugljikohidrata, a ono što ga čini posebnim jest ta njegova ljubičasta boja koju mu daje antocijan. Taj fitonutrijent nije odličan samo zato što mu daje lijepu boju, već je i vrlo snažan antioksidans. Plavi krumpir se lako probavlja i zapravo nema razloga da ga ne uvrstite u svoju prehranu – barem povremeno.
Može se kuhati, pržiti i peći, a ja sam ga zasad isprobala samo kuhanog u obliku krumpir salate, pa u nastavku dijelim taj recept.
Proljetna salata s plavim krumpirom radi se na isti način kao i obična krumpir salata. Količine prilagodite sebi, a ako želite možete ubaciti i bob ili grah kao izvor proteina u ovu salatu.
Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂
Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.
RECEPT
Sastojci
(oko 2 porcije)
- 200 g plavog krumpira
- 200 g običnog krumpira (ili još toliko plavog krumpira)
- 2 mlada luka
- 2-4 žl maslinovog ulja
- 2 žl jabučnog octa
- 1 čžl soli
- 1/2 čžl papra
- 1 žl sjeckanih sjemenki bundeve (po želji)
Postupak
- Krumpir narežite na manje kockice, pa kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15-20 minuta, ovisno o veličini kockica).
- Mladi luk narežite na kolutiće debljine oko 1 cm.
- Kuhani krumpir stavite u zdjelu, pa dodajte ulje, ocat, sol, papar, mladi luk i sjemenke po želji.
- Dobro promiješajte, pa dodajte začine ako je potrebno.
Vrijeme
Priprema – oko 15 minuta
Kuhanje – oko 20 minuta