Recepti, Doručci

Kremasta zobena kaša s vanilijom i kokosom (veganska, bez glutena)

Veganska kremasta zobena kaša bez glutena s vanilijom i kokosom

Ova kremasta zobena kaša je moj svakodnevni doručak već neko vrijeme. Imala sam faze kada sam jela zobenu kašu, ali bi je se brzo zasitila. Međutim, otkako sam otkrila ovu kremastu verziju zobene kaše ne pada mi na pamet mijenjati doručak. Recept je jako jednostavan, a ako vas zanima u čemu leži tajna ove najkremastije i najukusnije zobene kaše, nastavite čitati.

Ako vam treba još ideja za iskoristiti zobene pahuljice, možete isprobati ovaj slatki doručak. Kada su zobene pahuljice u pitanju, doručak očito ne može biti loš.

Kako napraviti kremastu zobenu kašu?

Odmah ću vam otkriti tajnu. Tajna je – blendanje. Ako zobenu kašu radite tako da samo kratko kuhate zobene pahuljice, možete postići određenu kremastu teksturu kaše. No to nije ni do koljena kaši koju dobijete blendanjem zobenih pahuljica. Blendati možete suhe zobene pahuljice prije pripreme kaše, a možete blendati i već kuhanu zobenu kašu.

Probala sam oba načina i čak je ukusnija kaša ako se blenda nakon kuhanja. Ali onda također dobijete i prljavi blender koji morate odmah oprati. Upravo zato ja puno češće blendam suhe zobene pahuljice prije nego ih ubacim u mlijeko. Skupa sa zobenim pahuljicama obično blendam i chia sjemenke ili lanene sjemenke te kokosove mrvice. Tako dobijem nešto kao brašno koje ubacim u mlijeko i kuham poput griza ili pudinga.

Sada kada znate tajnu, krenimo od početka. Dakle, od sastojaka će vam trebati sve ono što mislite da bi bilo fino ubaciti u kašu i što imate na raspolaganju. Moja kaša se sastoji od osnovnih sastojaka: zobene pahuljice bez glutena, chia i lanene sjemenke, ribani kokos, agavin sirup, aroma vanilije, rižino mlijeko i voda.

Kao što sam već spomenula, zobene pahuljice, sjemenke i ribani kokos najprije kratko blendam. Zatim u posudu za kuhanje stavim vodu i mlijeko, otprilike pola jednog i pola drugog. Potom dodam aromu vanilije i agavin sirup, pa ubacim usitnjene zobene pahuljice sa sjemenkama i kokosom. Kuham na laganoj vatri, oko 5-7 minuta, dok se ne zgusne. Potrebno je često miješati.

Gotovu kašu možete odmah poslužiti i ukrasiti voćem, čokoladom, orašastim plodovima i drugim dodacima. Također kašu možete i ohladiti pa spremiti u frižider i pojesti sljedeći dan ili kasnije tijekom dana.

Savjet: ako kašu poslužujete toplu, utisnite nekoliko komadića tamne čokolade u kašu. Ne morate se zamarati s topljenjem čokolade, ovako će se sama u kaši rastopiti. 🙂

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @leaeluna. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci
(za 1 porciju)

  • 1/2 čaše zobenih pahuljica (po želji bez glutena)
  • 1/2 čaše vode
  • 1/2 čaše rižinog mlijeka
  • 1/2 žl chia sjemenki
  • 1-2 čžl ribanog kokosa
  • 1/2 čžl arome vanilije
  • 1 žl agavinog sirupa

Dodaci

  • jagode (ili drugo voće po želji)
  • ribani kokos
  • drobljena zrna kakaa
  • rastopljena čokolada za kuhanje

Postupak

  1. Zobene pahuljice, chia sjemenke i ribani kokos možete kratko blendati kako bi dobili brašnastu mješavinu. Tako će zobena kaša biti kremasta i glatka.
  2. U posudu za kuhanje stavite vodu i biljno mlijeko po želji. Zatim dodajte mješavinu zobenih pahuljica, chia sjemenki i kokosa, aromu vanilije ako želite i malo zaslađivača.
  3. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta i povremeno miješajte.
  4. Ako primijetite da je kaša previše gusta, možete ju razrijediti s još malo mlijeka ili vode.
  5. Kašu servirajte u zdjelici i ukrasite voćem i ostalim dodacima po želji.

Vrijeme

Priprema i kuhanje – oko 15 minuta

Share