Blog

Je li veganska prehrana skupa? Ovo su moji mjesečni troškovi

Popis namirnica za kupovinu

Ono što mnogim ljudima predstavlja problem kada je u pitanju prelazak na vegansku, odnosno biljnu prehranu je novac. Čini mi se da je nekako uvriježeno mišljenje da je veganska prehrana značajno skuplja u usporedbi s “klasičnom” prehranom. Stoga sam odlučila napisati ovaj članak kako bih odgovorila na razna pitanja vezana uz financijski aspekt biljne prehrane.

Važne napomene

Prije nego što krenete čitati o mojim tjednim troškovima za hranu voljela bih da pročitate nekoliko napomena koje su dosta važne kada je u pitanju računanje troškova.

  1. Jedan dio namirnica koje kupujem su certificirano bez glutena i samim time one su podosta skuplje od običnih verzija. Ako vam gluten ne predstavlja problem, tjedni troškovi hrane mogli bi vam već samo zbog toga biti manji od mojih.
  2. Cijene namirnica razlikuju se ovisno o dućanu i mjestu na kojem ih kupujete. Ja sam prilikom izračuna koristila cijene koje uglavnom plaćam za određenu namirnicu.
  3. Neke od namirnica (određene vrste voća i povrća) koje kupujem su organske i samim time skuplje. Ako ne kupujete organske proizvode i na taj način možete dosta uštedjeti.
  4. U izračun troškova računala sam gotovo sve namirnice koje kupujem na tjednoj i mjesečnoj bazi, tako da su troškovi vrlo realni. Ipak, ponekad mi treba neki poseban sastojak za kolač ili drugo jelo, no to nisam ubrajala u ukupne troškove. 
  5. Moji ukupni troškovi hrane su troškovi za dvije odrasle osobe. Potrebe ljudi, kao i namirnice koje više ili manje koriste razlikuju se, pa i to može utjecati na vaš mjesečni i tjedni trošak.
  6. Koristeći namirnice s moje liste za kupovinu možete svaki dan napraviti cjelovit i ukusan doručak, ručak, večeru, međuobrok i ponekad desert.

Je li veganska prehrana skupa?

Pitanje je to koje su vrlo često postavlja. Ono što mogu reći iz iskustva jest da vjerujem da je svaka prehrana skupa onoliko koliko vi to želite. Skupo se možete hraniti neovisno o tome jedete li meso ili ne. U suštini, osnova cjelovite biljne prehrane nije skupa. Osnovu čine voće, povrće, žitarice, mahunarke, te orašasti plodovi i sjemenke. Koristeći samo te osnovne namirnice, uz par dodataka kao što su agavin sirup ili kakao prah, možete se hraniti kvalitetno, raznoliko i ukusno.

Ako se vaša prehrana pretežno bazira na prerađenoj hrani, tada bi troškovi mogli biti nešto veći. Razne veganske kobasice, sirevi i salame značajno su skuplji od “običnih”. Ipak, oni spadaju u dodatke koji nipošto nisu nužni u veganskoj prehrani, što me ponovno dovodi do istog zaključka: veganska je prehrana skupa onoliko koliko vi to želite, odnosno ovisi o vašim prehrambenim i potrošačkim navikama. 

Ukupan tjedni i mjesečni trošak hrane

Kako bih izračunala okvirni tjedni trošak hrane, morala sam uzeti u obzir svu hranu koju kupujem na mjesečnoj i tjednoj bazi. Točan popis svih namirnica koje sam uzela u obzir pri izračunu možete pronaći u tablici ispod.

Hrana koju kupujem mjesečnoHrana koju kupujem tjedno
Kvinoja (1 kg) = 60 knSvježe voće (ovisi o sezoni) = oko 70 kn
Riža (1 kg) = 40 kn Svježe povrće = oko 80 kn
Palenta (1 kg) = 10 kn Zobene pahuljice bez glutena (1 kg) = 40 kn
Proso (0,5 kg) = 15 knRižino mlijeko (5 l) = 60 kn
Heljda (0,5 kg) = 20 kn Tjestenina bez glutena (1 kg) = 12 kn
Tapioka škrob (0,5 kg) = 20 kn Konzervirani grah (800 g) = 15 kn
Brašno od heljde (0,5 kg) = 18 kn Konzervirani slanutak (800 g) = 10 kn
Brašno od riže (0,5 kg) = 15 kn Smrznuti grašak (0,5 kg) = 7 kn
Brašno od slanutka (0,5 kg) = 30 knSmrznuta mješavina povrća (0,5 kg) = 10 kn
Ekspandirani amarant (125 g) = 15 knPasirana rajčica (1 l) = 10 kn
Grah - suhi (0,5 kg) = 15 kn Namaz za kruh = 13 kn
Crvena leća (0.5 kg) = 20 kn Tamna čokolada = 12 kn
Zelena leća (0,5 kg) = 20 kn Rižini krekeri s čokoladom = 10 kn
Orasi (0,5 kg) = 40 kn Slane grickalice = 10 kn
Bademi (0,5 kg) = 35 kn Veganski jogurt (3 kom) = 20 kn
Kikiriki maslac (1 kg) = 56 kn Masline (0,5 kg) = 15 kn
Sjemenke konoplje (125 g) = 20 knUkiseljeno povrće = 12 kn
Chia sjemenke (250 g) = 25 kn
Sezam (200 g) = 10 kn
Sjemenke bundeve (200 g) = 15 kn
Kokos mrvice (200 g) = 15 kn
Agavin sirup (2 pak) = 40 kn
Kokosovo ulje (0,5 l) = 30 kn
Maslinovo ulje (1 l) = 40 kn
Kakao prah (150 g) = 10 kn
Ocat (1 l) = 10 kn
Začini = 25 kn
Pekmez = 15 kn
Smrznuto šumsko voće (2 pak) = 50 kn
UKUPNO: 634 knUKUPNO: 416 kn

Tjedni trošak za hranu ispada oko 416 kuna, a tome možemo pribrojiti i mjesečni trošak koji iznosi oko 158 kuna tjedno. Dakle, ukupan tjedni trošak je prema tome oko 574 kune, a mjesečni trošak za hranu za dva odrasla vegana ispada oko 2300 kuna. Je li to puno? To će najbolje procijeniti svatko za sebe, budući da svatko od nas ima drugačije prehrambene navike kao i budžet za hranu. Meni je prehrana jedan od prioriteta pa mi nikada nije žao izdvojiti i koju kunu više.

Ono što je vjerojatno najvažnije kako bismo osigurali balansiranu i ne previše skupu prehranu jest planiranje. Ako isplanirate obroke i užine tijekom dana, te ako uvijek imate osnovne namirnice na raspolaganju, neće biti potrebe za svakodnevnim izletima u dućan po nešto za prigristi i slično. Iz osobnog iskustva mogu reći da na takvim “izletima” potrošim najviše novaca.

U planiranju vam može pomoći popis namirnica koji možete besplatno preuzeti ovdje. Na popisu ćete pronaći gotovo sve namirnice koje ja koristim u svojoj prehrani, a mogu vam poslužiti i kao osnovni popis namirnica koje je poželjno uvijek imati. Za svaku kategoriju dodala sam i nekoliko slobodnih crta na koje možete dodati namirnice koje vi koristite, a ja ih nisam zapisala. Ako neku od namirnica nikada ne koristite, jednostavno ju prekrižite s popisa. 🙂

Ovaj popis može vam pomoći i u računanju mjesečnog budžeta za hranu. Dobro je znati barem otprilike koliko novaca odvajate za hranu, te gdje biste možda mogli uštedjeti koju kunu (ili za što biste možda mogli malo više odvojiti).

Ako imate dodatnih pitanja u vezi tjednih troškova za hranu ili popisa za kupovinu slobodno mi pošaljite poruku na Instagram @veganskireceptihr.

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

Share