Recepti, Deserti, Doručci, Užine

Čokoladni puding od prosa (veganski, bez glutena)

Veganski čokoladni puding od prosa bez glutena

Proso je žitarica koja se može koristiti na razne načine, u slanim i slatkim jelima. Meni je nekako draže u slatkim jelima (drugim riječima, u desertima), a ovaj čokoladni puding od prosa mi je pravo otkriće.

Vrlo je jednostavan za napraviti, a s obzirom na sastojke možete ga slobodno pojesti i za doručak ili užinu jer je prilično zasitan i hranjiv.

Kako napraviti čokoladni puding od prosa

Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i oko pola sata za pripremu. Prije svega potrebno je skuhati proso. Najbolje je pročitati upute na pakiranju da biste znali koliko dugo se treba kuhati i u kojoj količini vode. Možete ga malo ohladiti nakon kuhanja, no ne treba biti potpuno hladan za izradu pudinga.

Kada je proso kuhano stavite ga u blender zajedno s kakao prahom, agavinim sirupom i lješnjacima, te malo mlijeka. Preporučujem mlijeko od lješnjaka ako želite naglasiti taj okus, no možete koristiti i rižino ili sojino mlijeko.  Također možete dodati i malo soli kako biste naglasili okus kakaa.

Što se tiče lješnjaka, ja ih volim kratko prepržiti na tavi ili kratko peći u pećnici jer su mi tako puno ukusniji. Tada im se vrlo lako skine ljuska i daju bolji okus pudingu. No, taj korak nije nužan. Zapravo niti lješnjaci nisu nužni, pa ovaj puding možete napraviti i bez njih.

Kada su svi sastojci u blenderu, sve što trebate je blendati ih dok ne dobijete glatki puding. Jednom kada mislite da je gotov, isprobajte ga da vidite sviđa li vam se okus i treba li dodati još kakaa ili zaslađivača.

Kada je puding gotov istresite ga u staklenku ili čašu i stavite u frižider na hlađenje. Što se dulje hladi, bit će ukusniji.

Vjerujem da bi mogao trajati nekoliko dana u frižideru, ali mi ga obično pojedemo već isti dan tako da zapravo nisam imala priliku isprobati duljinu trajanja.

Super je za ponijeti na posao/u školu kao užinu, a možete ga pojesti i za doručak. Ovaj puding je bez glutena i veganski.

Ako isprobate ovaj ili neki drugi recept slobodno podijelite dojmove sa mnom na Instagramu @veganskireceptihr. 🙂

Za kraj, imam SUPER VIJEST! Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

  • 1 čaša kuhanog prosa
  • 1 čžl kakao praha
  • 1 žl agavinog sirupa
  • malo soli
  • 1/3 čaše lješnjaka (po želji prženih/pečenih)
  • 1/3 čaše mlijeka od lješnjaka ili riže

Postupak

  1. Skuhajte proso prema uputama na pakiranju.
  2. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatki puding. Probajte malo pudinga da provjerite odgovara li vam okus i gustoća, pa po potrebi dodajte još sladila, kakaa ili mlijeka.
  3. Puding stavite u staklenke ili čaše, te ga hladite u frižideru najmanje 1 sat.

Vrijeme

Priprema – oko 25 minuta
Hlađenje – min. 1 sat

Share