Recepti, Glavna jela

Veganska pizza bez glutena

Veganska pizza bez glutena

Veganska pizza bez glutena je kao i svaka druga – jedno od najjednostavnijih i ujedno najukusnijih jela (barem ako se mene pita).

Za pizzu će vam trebati samo osnovni sastojci, a za vegansku verziju dobro je imati neki super veganski sir koji će se lijepo rastopiti.

Što se tiče bezglutenskog brašna – ja sam koristila Schaer, Mix Bread. Ako koristite drugo brašno, moguće je da će tijesto ispasti malo drugačije.

Ova konkretna veganska pizza bez glutena mekana je iznutra, a hrskava izvana. Ovisno o tome koliko debelo izvaljate tijesto i koliko vremena tijesto odstoji, moguće je da će biti malo tanja ili malo deblja.

Recept je u nastavku, a ako na bilo kojem koraku zapneš javi mi se putem Instagrama @leaeluna i pomoći ću ti. 🙂

Želiš još veganskih i bezglutenskih recepata na jednom mjestu? Svoje najdraže recepte i praktične savjete spojila sam u DIGITALNU KUHARICU “Vodič kroz biljnu prehranu”. Sve informacije o e-kuharici možeš pronaći ovdje.

RECEPT

Sastojci

Tijesto

  • 2 1/2 čaše bezglutenskog brašna (Schaer, Mix Bread)
  • 2 čžl suhog kvasca
  • 1 žl ulja za smjesu
  • 1 čžl soli
  • 1 čžl šećera
  • 1 čaša tople vode (oko 2.5 dcl)

Dodaci

  • 3-4 šampinjona
  • 1/2 tikvice
  • naribani veganski sir
  • 1/2 čaše pasirane rajčice (+ prstohvat soli, šećera i 1 žl ulja)
  • origano
  • masline

Postupak

  1. Sve suhe sastojke pomiješajte u većoj posudi.
  2. Dodajte mokre sastojke, pa mijesite i oblikujte glatku kuglu.
  3. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu.
  4. Ostavite tijesto 15-20 minuta na toplom mjestu, a za to vrijeme pripremite ostale sastojke.
  5. Operite i narežite šampinjone, tikvicu i druge dodatke po želji.
  6. Kada je tijesto odstajalo, prvo stavite na njega umak od pasirane rajčice, zatim sir, tikvice i šampinjone.
  7. Pecite na 190 °C 15-20 minuta. Ovisno o debljini tijesta, pizza će se peći malo dulje ili kraće, pa pripazite da ne zagori.
  8. Pečenu pizzu ostavite da se kratko ohladi, pa poslužite.

Vrijeme

Priprema – oko 30 minuta
Pečenje – oko 15 minuta

Share